Universitățile pot utiliza din finanțarea de bază 10% pentru investiții, în baza unei note justificative avizate de rector – ordin de ministru

1.153 de vizualizări
Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com
Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiții, iar pentru aceasta este nevoie de o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite. Măsura apare în noua Metodologie de punere în aplicare a unor prevederi din Legea Educației Naționale privind finanțarea universităților, metodologie aprobată printr-un ordin de ministru publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de punere în aplicare a prevederilor art. 223 alin. (21) din Legea educației naționale nr. 1/2011”:

Art. 1. — Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiții.

Art. 2. — Pentru ca instituția de învățământ superior de stat să poată utiliza sume din finanțarea de bază pentru cheltuieli de investiții, aceasta trebuie să transmită la Ministerul Educației — Direcția generală învățământ universitar următoarele documente:

  • a) o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite, din care să rezulte necesitatea solicitării unei sume din finanțarea de bază, de maximum 10%, pentru cheltuieli de investiții, aprobată de consiliul de administrație. În nota justificativă se va prezenta categoria de cheltuieli de natura investițiilor, conform prevederilor legale în vigoare;
  • b) hotărârea senatului de aprobare a notei justificative înaintate de consiliul de administrație.

Potrivit aceleiași metodologii, “Direcția generală învățământ universitar, împreună cu Direcția generală infrastructură, emite o notă de fundamentare, avizată de Direcția generală economică, prin care solicită modificarea contractului instituțional, pentru evidențierea sumei destinate cheltuielilor de investiții în cadrul finanțării de bază, pe care o înaintează ordonatorului principal de credite.”

  • Acesta analizeză nota și o aprobă sau respinge. Pe baza notei, Direcția infrastructură cere Ministerului Finanțelor “evidențierea în bugetul Ministerului Educației a fondurilor pentru cheltuieli de capital”, Ministerul Finanțelor aprobă sau respinge la rândul său solicitarea ministerului, iar dacă o aprobă, Direcția din minister emite actul adițional la contractul instituțional, în care e evidențiată suma aprobată pentru cheltuieli de investiții din finanțarea de bază.

Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În fiecare universitate ar trebui înființat un birou responsabil de integrarea studenților cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, cere ANOSR – federația reprezentativă a studenților din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează o propunere de Metodologie la nivel național privind serviciile universitare dedicate studenților cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, într-un comunicat de…
Vezi articolul
Cursurile Universității Politehnica

Universitățile nu vor fi verificate cum vor preda online în toamnă, după ce va fi adoptată ordonanța ce va legaliza cursurile online, spune Sorin Cîmpeanu: ARACIS „nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil”, însă „investim încredere”

Ordonanța de urgență pregătită de guvern pentru a legaliza predarea online în universități, începând din toamnă, va fi adoptată săptămâna viitoare, a anunțat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Dar el…
Vezi articolul
Foto: Ghidul candidatului în SRI

Recrutarea studenților în SRI este susținută de o nouă facultate din Universitatea din București: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine le recomandă celor pe care îi educă să devină ofițeri operativi și ofițeri analiști în Serviciul Român de Informații

Recrutarea studenților în SRI este susținută de o nouă facultate a Universității din București, la doar câteva zile după un anunț similar făcut de Facultatea de Filosofie. De data aceasta…
Vezi articolul

Centrul FILIA și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cer măsuri reale pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale din universități: Un singur cod de etică din 85 analizate menționează pașii necesari pentru o sesizare

Centrul FILIA și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită implementarea unor mecanisme clare de combatere a hărțuirii sexuale și discriminării de gen în codul-cadru de etică și…
Vezi articolul