Promovarea simbolurilor identitare, imaginilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, cultul persoanelor vinovate de genocid și crime de război, promovarea ideilor, simbolurilor și doctrinelor extremiste sunt interzis în mediul universitar, potrivit unui nou Cod de conduită pentru prevenția și sancționarea acestor tip de fapte, adoptat printr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial.
„Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură” prevede că acestea „sunt încălcări directe ale principiilor libertății, democrației, ale respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale și ale statului de drept, principii pe care se întemeiază Uniunea Europeană și care sunt comune statelor membre”.
Universitățile, spune codul, au responsabilitatea să asigure un mediu „fără stereotipuri, intoleranță și discriminare” și să combată xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură.
Art. 6 al Codului prevede faptele de acest tip interzise în mediul universitar:
- promovarea simbolurilor identitare, imaginilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob;
- promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război;
- promovarea unor idei, simboluri sau doctrine care susțin și promovează regimuri cu caracter totalitar, antisemit, extremist, fascist, iredentist, rasist, șovinist sau xenofob, dovedite a încălca drepturile și libertățile fundamentale ale omului, cu excepția situației în care acestea sunt conținute de o disciplină/un material de studiu;
- activitățile membrilor comunității universitare care presupun radicalizarea și promovarea discursului instigator la ură.
Iar Art. 5. prevede că universitățile trebuie să ia măsuri pentru a preveni, identifica și soluționa astfel de fapte „înainte ca acestea să devină o problemă pentru instituția de învățământ superior”. Același articol prevede că „în acest sens, instituția de învățământ superior poate organiza periodic activități de evaluare anonimă a experienței membrilor comunității universitare, în vederea identificării faptelor interzise în spațiul universitar”
Ordinul prevede că orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară cu privire la fapte de acest tip, iar când se constată săvârșirea acestora „comisia de etică universitară se autosesizează și are obligația de a analiza și soluționa sau, în cazul în care soluționarea excedă sferei de competență, de a sesiza organele abilitate ale statului, conform prevederilor legale”.
Același Cod de conduită „încurajează” membri comunității universitare care asistă sau împotriva cărora sunt îndreptate astfel de fapte să raporteze situațiile respective și să ceară sprijinul Comisiei de etică.
Codul de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură:
Photo © Marmogar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.