Universitățile pot de acum să finanțeze din fonduri proprii proiecte de mobilitate academică a studenților, iar aceștia vor beneficia cel puțin o dată pe an de prezentări ale programelor de mobilitate disponibile / Fonduri de la buget pentru creșterea numărului de mobilități – Metodologie nou aprobată

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

Instituțiile de învățământ superior „pot finanța, cofinanța și/sau avansa fonduri din venituri proprii pentru a susține implementarea proiectelor de mobilitate”, potrivit noii Metodologii privind mobilitatea academică a studenților, aprobată printr-un ordin de ministru publicat, joi, în Monitorul Oficial. Aceasta prezintă o serie de schimbări față de cea veche, datând din 2019. Între altele, noile reguli prevăd că studenții beneficiază cel puțin o dată pe an de prezentări cu privire la programele de mobilitate disponibile, iar pentru cei care urmează să participe la mobilități universitățile trebuie să ofere opțiuni în ceea ce privește evaluarea la anumite discipline.

Potrivit documentului, universitățile pot beneficia de fonduri destinate creșterii numărului de mobilități academice în rândul studenților, prin Programul „Study in Romania”,

Noua metodologie păstrează, în esență, definiția mobilității din vechea versiune:

Dar completează, la articolul doi, prevederile referitoare tipurile de mobilitate și modalitățile de organizare:

O prevedere nouă este aceea că universitățile, pe baza acordurilor internaționale încheiate cu instituțiile partenere, se pot asigura că „studenții care participă la mobilități beneficiază de aceleași drepturi ca studenții înmatriculați în respectiva instituție de învățământ gazdă.” (Art. 3)

Iar în ceea ce privește recunoașterea notelor și calificativelor obținute de studenți la instituții partenere din străinătate, aceasta, potrivit medotologiei, „se realizează în baza unei grile de conversie elaborate și aprobate la nivelul instituției de învățământ superior din România”.

Alte prevederi-cadru:

Tot potrivit Art. 7, „instituțiile de învățământ superior pot finanța, cofinanța și/sau avansa fonduri din venituri proprii pentru a susține implementarea proiectelor de mobilitate”. Iar` universitățile și consorțiile universitare „ pot depune cereri individuale/de grup pentru finanțarea proiectelor de mobilitate printr-un grant Erasmus+”, mai spune Metodologia.

Pentru a asigura accesul studenților la astfel de oportunități, documentul stabilește, la Art. 8:

În privința mobilității temporare, noua Metodologie prevede, între altele:

În cazul mobilității definitive, noua Metodologie face trimitere și la studiile universitare de scurtă durată (nemenționate în vechea normă) și extinde aria de acoperire:

Printre prevederile referitoare la mobilitatea definitivă:

Alte prevederi:

Noua metodologie, integral:

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version