Universitățile post-Brexit: Tarife mai mici pentru studenții UE – luate în considerare în Anglia

600 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Unele instituții de învățământ superior din Anglia analizează posibilitatea să aplice tarife reduse pentru studenții din țările membre UE, după Brexit, în loc să le crească la nivelul tarifelor aplicate până acum studenților străini din țări non-UE, potrivit Times Higher Education.

Pentru studenții din România și din celelalte țări UE, care învață în prezent în Marea Britanie sau se înscriu în anul 2020-2021, regulile nu se schimbă. Dar regulile care se vor aplica după 2021 nu au fost însă decise – totul depinde de ceea ce se negociază în perioada de tranziție.

Pentru studenții viitori, una dintre principalele probleme este costul educației din Marea Britanie. Pentru instituțiile de învățământ, este important să fie atrași un număr suficient de mare de studenți, care să nu fie descurajați de prețul mare.

Potrivit Times Higher Education, guvernul britanic nu a făcut public un raport privind impactul Brexit-ului asupra educației. În aceste condiții, unele universități analizează posibilitatea să păstreze pentru studenții din UE tarife reduse, ca până acum.

În ultima perioadă, se presupunea că studenților din țările europene li se vor aplica aceleași tarife similare cu cele din țările non-UE, după Brexit, dar instituții identificate de sursa citată caută argumente legale să continue să ofere tarife reduse, de teamă că procesul de recrutare ar avea de suferit începând cu anul universitar 2021-2022. Argumentele legale sunt necesare pentru a nu fi acuzate de discriminare între diverse segmente de studenți, după zona de proveniență, conform legislației britanice.

Sursa citează reprezentanți ai unor instituții precum Universitatea Warwick sau Universitatea din Shewffield, care au spus că, deși nu au luat încă decizii, au în vedere diverse opțiuni pentru a continua să atragă studenți din țările UE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Daniel David, rectorul Babeș-Bolyai, despre protestele studenților: Pentru marile universități există mai ales problema reîntoarcerii pentru câteva luni a studenților care erau doar online, mai ales din zona socio-umană, cu dificultățile inerente de cazare, lucruri care vor favoriza abandonul școlar

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a explicat pentru Edupedu.ro motivul pentru care a cerut Ministerului Educației ca universitățile să poată organiza în continuare cursuri hibrid și în semestrul…
Vezi articolul

Abandonul școlar în universitate: proporțiile fenomenului invocat pentru a contesta decizia de întoarcere din online în sălile de curs / Care era situația înaintea pandemiei Covid-19 și cum stau lucrurile acum

Decizia Ministerului Educației ca universitățile să reia cât mai rapid predarea cu prezență fizică, după încetarea stării de alertă, a adus în discuția publică o chestiune evitată, în bună măsură,…
Vezi articolul

ASE București și Universitatea de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca – din nou singurele universități românești din top 1000, în clasamentul Times Higher Education 2023. Majoritatea instituțiilor românești, în coada rankingului global / Top 3: Oxford, Harvard, Cambridge

Numărul universităților românești incluse în cea mai nouă ediție a clasamentului Times Higher Education al celor mai bune universități din lume – ediția 2023, publicată astăzi – a crescut la…
Vezi articolul

BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate…
Vezi articolul