Universitățile nu vor fi verificate cum vor preda online în toamnă, după ce va fi adoptată ordonanța ce va legaliza cursurile online, spune Sorin Cîmpeanu: ARACIS „nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil”, însă „investim încredere”

1.254 de vizualizări
Cursurile Universității Politehnica
Foto: © Vadym Pastukh | Dreamstime.com
Ordonanța de urgență pregătită de guvern pentru a legaliza predarea online în universități, începând din toamnă, va fi adoptată săptămâna viitoare, a anunțat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Dar el a arătat că această legalizare nu înseamnă și că universitățile vor fi verificate în legătură cu modul cum aplică noile reguli: agenția responsabilă cu standardele în învățământul superior, ARACIS, “nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil”, urmând ca verificările să se facă atunci “când va veni rândul universității la evaluarea normală. (…) Însă investim încredere”.

Acum, ministrul spune că va fi oferit cadrul legal, dar “se va merge pe încredere” în privința respectării lui: ARACIS va elabora standardele necesare, dar “universitățle trebuie doar să cunoască” aceste standarde și “să-și asume că le respectă”. Aracis “nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil. Respectarea acestor noi standarde care includ partea de online se va verifica peste 1 an, peste 2 sau peste 5 ani, când va veni rândul universității la evaluarea normală. (…) Aș vrea să renunțăm la acea idee că o autoritate, oricare ar fi ea, din România, poate verifica absolut tot. Însă investim încredere (…)”, a spus ministrul.

Declarația lui Sorin Cîmpeanu, făcută la un eveniment BRIO de lansare a unui raport privind literația digitală în România
  • “Domnul rector Istudor (Nicolae, Academia de Studii Academice – n.red.) a amintit și ordonanța de urgență prin care este permis ca universitățile să organizeze activități în sistem online, într-o măsură care va fi stabilită de ARACIS, în funcție de domeniu. Pentru că, știm foarte bine, digitalizarea poate fi în momentul de față utilizată diferit în funcție de domeniu: socio-umane într-un fel, medicină în alt fel, inginerie în alt fel. Această ordonanță de urgență a luat toarte avizele, e la Ministerul Justiției, ședința de guvern  (de miercuri, 25 mai – n.red.) începe în 40 de minute. Nu va putea să fie astăzi, domnule rector,, drag prieten, dar va fi săptămâna viitoare, miercuri.
  • Și de miercurea viitoare o să curgă cele 60 de zile pe care ARACIS le va avea la dispoziție pentru a elabora aceste standarde, pe care universitățile trebuie doar să le cunoască, să-și asume că le respectă. Și nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil. Respectarea acestor noi standarde care includ partea de online se va verifica peste 1 an, peste 2 sau peste 5 ani, când va veni rândul universității la evaluarea normală. Am profitat de acest exemplu pentru a sublinia încă un lucru: pentru că trebuie să consolidăm încrederea în școală, în universități și în profesori. Partea de verificare și control este importantă. Dar aș vrea să renunțăm la acea idee că o autoritate, oricare ar fi ea, din România, poate verifica absolut tot. Însă investim încredere, societatea poate fi construită pe încredere, în paralel cu digitalul.”

Foto: © Vadym Pastukh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Auzi, in loc de scoala aia online acum fara pandemie de care zicea ca e praf, mai bine da-le direct diplomele pe care le vor si desfiinteaza facultatile inutile

  2. Mulțumim!Prin învățământul on.line în universități câștigăm timpul atât de prețios și economisim banii cu chiria

  3. Păi da!
    De ce nu investește încredere și la titularizare?
    De ce profesorii cu peste 7 ani vechime la catedră mai trebuie să susțină examenul?
    În ei de ce nu are încredere că se descurcă la catedră?
    Atunci să fie corect cu toți: examen din 5 în 5 ani pentru toți profesorii! Corect este să fim verificați toți! Care este diferența între un profesor titular (pe pile, partid sau pe merit) și altul care nu are numărul de ore necesar pentru a se titulariza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

(P) Tânărul matematician Cezar Lupu, antrenor al olimpicilor americani la Matematică și mentor al juniorilor români pentru Balcaniadă prin Fundația Upper Education: Menirea mea e să-i învăț pe oameni să gândească corect

“Pot afirma cu certitudine că sistemul american de pregătire pentru olimpiadă arată foarte diferit față de cel românesc”, spune Cezar Lupu, postdoc la Universitatea Texas Tech. Cu un traseu educațional…
Vezi articolul

Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții își exprimă susținerea pentru pachetul de legi ale educației, ca “soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile!” / Pentru învățământul superior, este apreciată în special “consolidarea componentei financiare” și a autonomiei universitare

Schimbările propuse în pachetul legislativ pus în dezbatere de Ministerul Educației reprezintă “o soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile”, susține Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții, ce reunește…
Vezi articolul

Proiectul CaringUniversities pentru sănătatea mintală a studenților, al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard, va fi implementat în România de o rețea universitară coordonată de Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratorii săi din țară, reuniți în rețeaua națională WellbeingAcademy, va implementa în România proiectul international CaringUniversities al Organizației Mondiale a Sănătății și al…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Verificarea de plagiat a tezelor după ’89 și sancționarea favorurilor sexuale cerute studentelor – printre condițiile anunțate de Daniel Funeriu, pentru a-l susține pe Marian Preda în alegerile la funcția de rector al Universității din Bucureşti

“O mulțime de oameni îmi sugerează/mă roagă/mă somează să îl sprijin pe Marian Preda în turul doi al alegerilor pentru a deveni rectorul Universității din Bucureşti”, scrie fostul ministru al…
Vezi articolul