Universitățile din România primesc în total o finanțare de 1,15 miliarde de euro și nu își permit să angajeze profesori laureați ai premiului Nobel, aceștia predau doar la cele mai bune universități din lume care au fiecare bugete de 8-6 miliarde, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Aleph News. Prezența acestor profesori ar sălta o universitate cu sute de locuri în topurile internaționale, spune Cîmpeanu. Însă, prezența profesorilor laureați ai premiului Nobel și ai premiului Fields contează doar în proporție de 20% în metodologia de evaluare a universităților realizată de ShanghaiRanking Consultancy
“Sorina Matei: E rușinos că România are doar o singură universitate în clasamentul Shanghai…
Sorin Cîmpeanu: Nu este o rușine, este o mândrie. Rezultatele universităților românești sunt absolut remarcabile pentru condițiile date… da, condițiile sunt praf. Bugetul total din finanțarea de bază pentru toate universitățile din România este de 1,15 miliarde de euro. Dacă vă uitați la primele 10 din top, o să vedeți 8 miliarde, 6 miliarde pentru o singură universitate. (…) Din acest buget își plătește profesori laureați ai premiului Nobel, spre exemplu, care te saltă cu sute de poziții prin simpla lor prezență… adu-l în România și plătește-l, nici n-ai din ce, nici n-ai bază legală să-l plătești așa cum se așteaptă. (…) Până când nu finanțezi, nu o să fii prezent în topuri.”
Declarațiile, la minutul 33:30, în video-ul de mai jos:
În metodologia Shanghai University Rankings, prezența profesorilor medaliați cu Nobel și Fields contează în proporție de 20%, numărul citațiilor staff-ului universitar contează tot în proporție de 20%, numărul de alumni care au luat premiul Nobel sau Fields contează 10%, calitatea cercetării, unde a fost publicată și citarea ei contează cel mai mult: 40% – și performanța academică a instituției per capita contează în proporție de 10%.
Amintim că Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este singura universitate românească în topul Shanghai anul acesta, fiind prezentă pe locurile 801 – 900. Ea figurează la egalitate cu alte 99 de instituții de învățământ superior pe locurile 801 – 900 din cele 1.000 de poziții ale clasamentului.
Universitățile din Statele Unite ocupă 16 locuri din primele 20. Pe primul loc se află Universitatea Harvard (SUA), urmată de Universitatea Stanford (SUA), Universitatea Cambridge (Marea Britanie), Massachusetts Institute of Technology (SUA), Universitatea Californiei Berkeley (SUA) și Universitatea Princeton (SUA), primele șase poziții fiind neschimbate față de anul trecut.
În primele 20 de locuri mai sunt alte trei universități europene – Oxford (Marea Britanie, locul 7), Paris-Saclay (Franța, 13) și University College Londra (Marea Britanie, 17).