Universitățile de medicină: sănătatea pacienților cu dizabilități e pusă în pericol de o decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților privind dreptul de decizie medicală a fizioterapeuților

242 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Alianța Universitară G6 UMF, ce reunește universitățile de medicină și farmacie din România, afirmă, într-un comunicat de presă emis miercuri, că sănătatea pacienților cu dizabilități este pusă în pericol de o decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, referitoare la acordarea dreptului de decizie medicală fizioterapeuților.

G6 UMF declară că se solidarizează, astfel, cu Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), care săptămâna trecută avertiza că pacienții cu dizabilități riscă să rămână fără acces la medicii specialiști de recuperare, în urma adoptării în Comisia menționată a unui proiect de lege care acordă dreptul de decizie medicală fizioterapeuților.  Agerpres, preluată de G4Media.ro,  relata atunci că în Comisia pentru sănătate fuseseră respinse modificările propuse de Senat la Ordonanţa de Urgenţă nr. 66/2024, modificări care vizau ajustări „esenţiale” ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu un impact direct asupra protecţiei şi siguranţei persoanelor cu dizabilităţi, se explică în comunicatul citat.

Potrivit Alianței G6 UMF, schimbarea legislativă elimină rolul esențial al medicilor specialiști în medicină fizică și recuperare medicală din procesul de tratament și pune sub semnul întrebării calitatea și siguranța actului medical. În absența implicării medicilor specialiști, pacienții cu dizabilități, principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare, riscă să fie supuși unor intervenții fără o evaluare medicală adecvată și fără un plan terapeutic complex”.

  • Alianța G6 UMF reunește UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, UMF  „Carol Davila” din București, UMF din Craiova, UMF „Grigore T. Popa” din Iași, UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” din Timișoara.

Comunicatul G6 UMF, integral:

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, mesaj pentru elevi, studenți, profesori și inspectori: Noi, autoritățile centrale, trebuie să ne uităm mai mult la rezultatele învățării și poate mai puțin la proces, să avem o abordare mai puțin centralizată. Competențele se pot obține într-o varietate de moduri, varietate care să vă stimuleze și pasiunile, curiozitatea

Competențele elevilor și studenților se pot obține într-o varietate de moduri, a declarat azi ministrul Educației, Ligia Deca, la deschiderea anului universitar 2023-2024. Într-un mesaj transmis profesorilor, elevilor și studenților,…
Vezi articolul

Educația nu se mai face, în țările care au succes, cu durere, spune Monica Mincu, cercetătoare româncă la Universitatea din Torino: Dacă elevii nu învață, vina este a noastră, nu a lor / Cât de curajoasă este România, politic vorbind, să implice experții și profesioniștii și să reformeze sistemul?

Țările care au performanțe deosebite au investit în sistemul școlar și au reușit să-l schimbe în două-trei decenii, a spus într-o scurtă analiză Monica Mincu, cercetătoare în sisteme școlare comparate…
Vezi articolul

În 17 județe copiii sunt lăsați corigenți masiv în clasa a VIII-a, ca să nu intre în Evaluarea Națională. “Intenționăm să descifrăm mecanismul intern prin care am ajuns aici,” anunță ministrul

În 17 județe din toată țara, ratele de corigenți sau elevi lăsați cu situația neîncheiată cresc masiv în clasa a VIII-a, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Educației. Cele mai…
Vezi articolul