Universitățile de Arte cer public să nu fie modificat articolul 114 din proiectul legii învățământului superior, așa cum a fost anunțat după negocierile cu Universitaria, pentru că ar reduce finanțarea pentru acestea: Peste 6.000 de studenţi ar fi direct afectaţi

441 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Modificarea articolului 114 din proiectul legii învățământului superior este cerută public de Consorţiul Universitar Arte într-un comunicat trimis la redacție. Alianța de universități scrie mai întâi că „îşi manifestă susţinerea pentru pachetul legislativ România Educată în forma propusă în dezbaterea publică”, după care în același comunicat scrie că „ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu propunerile de modificare a unor indicatori de finanţare (Art. 114), care ar avea ca efect o diminuare a fondurilor alocate universităţilor de arte din România”.

„În condiţiile în care, în prezent, universităţile de arte îşi acoperă cu greu cheltuielile de funcţionare, o scădere a finanţării ar face imposibilă supravieţuirea unui domeniu pe care-l considerăm important atât pentru învăţământul superior, cât şi pentru cultura românească în ansamblul ei”, transmit autorii comunicatului.

Aceștia susțin că „peste 6.000 de studenţi ai universităţilor de arte ar fi direct afectaţi dacă măsurile legislative care vor fi adoptate nu vor ţine cont şi de specificul domeniului artistic”.

Aceștia cer ministrului Educaţiei ca art. 114, să fie menţinut în forma propusă în dezbaterea publică, și nu în forma anunțată după negocierile cu Consorțiul Universitaria, „altfel va fi afectată iremediabil activitatea din universităţile noastre, din atelierele artistice, studiourile muzicale, unităţile de producţie teatrale şi cinematografice şi spaţiile destinate performanţei artistice”.

Forma negociată de ministrul Educației cu Consorțiul Universitaria, luni, 1 august, după ieșirea președintelui Iohannis de duminică și după criticile aduse proiectelor de legi de către rectorul Universității București:

Art. 114 va avea următorul conținut: “Instituțiilor de învățământ superior de stat li se alocă o finanţare suplimentară de minimum 45% raportat la finanțarea de bază, pe baza criteriilor şi a standardelor de calitate stabilite de Comisia Naţională a Finanţării Învăţământului Superior şi aprobate de Ministerul Educației.”;

Art. 114 inițial:

Statul încurajează excelenţa în instituțiile de învăţământ superior de stat prin pârghii de finanțare specifice:
a) Instituțiilor de învățământ superior de stat li se alocă o finanţare suplimentară de minimum
33% din suma alocată la nivel naţional institutiilor de învățământ superior de stat ca finanţare de bază, pe baza criteriilor şi a standardelor de calitate stabilite de Comisia Naţională a Finanţării Învăţământului Superior şi aprobate de Ministerul Educației;
b) Instituțiilor de învățământ superior de stat li se alocă un fond distinct pentru dezvoltarea instituţională, din bugetul alocat Ministerului Educației. Fondul de dezvoltare instituţională se adresează tuturor instituțiilor de învăţământ superior şi se alocă conform unor criterii competitive, bazate pe standarde elaborate de Comisia Naţională a Finanţării Învăţământului Superior. Metodologia de alocare şi utilizare a fondului pentru dezvoltare instituţională se elaborează de către Ministerul Educației şi se aprobă prin ordin al ministrului educației.
c) Institutiilor de învățământ superior de stat li se alocă un fond distinct pentru finanţarea cercetării ştiinţifice universitare. Metodologia de alocare și utilizare a fondului destinat cercetării științifice universitare, se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Consorţiul Universitar Arte este format din şase instituţii:

  • Universitatea Naţională de Arte ‘George Enescu’ din Iaşi,
  • Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti,
  • Universitatea Naţională de Artă teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ Bucureşti,
  • Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca,
  • Academia Naţională de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj Napoca,
  • Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.
  • Consorţiul Universitar Arte este susţinut de facultăţi din cadrul altor unsprezece universităţi româneşti care au în componenţă programe de învăţământ universitar artistic.
Comunicatul integral, aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă

Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” este monitorizată timp de un an de zile, potrivit unui ordin publicat miercuri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.781…
Vezi articolul

Attila Simo, prodecan, Universitatea Politehnica din Timișoara: Universitățile trebuie să-i echipeze pe studenți și cu cunoștințe umaniste, nu doar cunoștințe tehnice solide, pentru a deveni un nucleu de dezvoltare internațională

Universitățile tehnice trebuie să își conștientizeze responsabilitatea socială și să îi echipeze pe studenți cu cunoștințe solide nu doar tehnice, ci și umaniste. Îndemnul vine de la profesorul Attila Simo,…
Vezi articolul

Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani – măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie / Impactul financiar este de 200 milioane lei pe an

Studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

Rezultatul celei de-a doua analize a tezei de doctorat a lui Lucian Bode va fi publicat până miercuri, anunță președintele Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai / Rectorul Daniel David: “Noi mergem înainte”, “separat de procesul” declanșat de ministrul de Interne

“Noi mergem înainte, exact ce am făcut în prima etapă facem și în a doua, separat de proces”, a spus luni, pentru Edupedu.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel…
Vezi articolul

Bătălia electorală pentru funcția de rector la Universitatea din București, faza pe acuzații de încălcare a legii: cazul stagiului doctoral al senatoarei Roberta Anastase. Cristian Preda reclamă o posibilă problemă în dispozițiile rectorului / Marian Preda: Situația e la Cristian Preda „în ogradă” – o școală doctorală cu „probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”

Campania pentru funcția de rector al Universității din București, la care candidează rectorul în exercițiu, Marian Preda, și decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, a intrat miercuri în faza…
Vezi articolul