Universitatea Transilvania din Brașov a sesizat Comisia de etică în cazul profesorului Alexandru Matei, acuzat de mai multe foste studente de hărțuire

18.344 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Comisia de etică a Universității Transilvania din Brașov (UniTBv) a fost sesizată de conducerea instituției de învățământ superior cu privire la acuzațiile de hărțuire ale mai multor foste studente la adresa profesorului Alexandru Matei, transmite UniTBv într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

„Ca urmare a informațiilor la care faceți referire și care au apărut în mediul online, conducerea Universității Transilvania a informat Comisia de etică universitară pentru a analiza aceste informații și a ne transmite un punct de vedere”, a transmis Universitatea la solicitarea Edupedu.ro.

Cel puțin trei studente sau foste studente din țară au scris pe Facebook marți și miercuri, 27-28 februarie, despre cum profesorul le hărțuia pe rețelele sociale, referitor la aspectul fizic, și cum le scria încontinuu deși acestea nu au mai vrut să discute cu el.

”Alex, ești cam bună. Așa că nu știu dacă ai de ce să îți faci griji. (…) Dar ești îndrăgostită de cineva, iar eu sunt deja căsătorit… :(”, i-a scris în 2020 Alexandru Matei unei studente de la Facultatea de Litere de la UBB Cluj, atunci în anul I de studii. „Lasă-mă să pic studenții… Îi pic, mademoiselle”, i-a mai scris profesorul aceleiași tinere, după cum se arată în capturile de ecran publicate de aceasta.

  • Contactat de Edupedu.ro, profesorul nu a răspuns apelurilor telefonice. I-am solicitat o poziție prin email, iar în momentul în care răspunde, o vom publica.
  • „Aș vrea să-mi cer scuze sincere pentru gesturile și cuvintele mele care, de-a lungul timpului, au lezat”, a scris pe Facebook miercuri după-amiază Alexandru Matei.

Unei alte tinere i-a scris când aceasta avea circa 17 ani și era în clasa a X-a, potrivit altei postări de pe Facebook:

„Motivul pentru care i-am răspuns vreodată acestui individ la mesaje este că aveam încredere în el, cunoscându-l din mediul scriitoricesc bucureștean, de la evenimentele literare și culturale, unde ne intersectam foarte des, îi citisem articolele și cărțile. Iar asta face ca faptele sale de hărțuire să aibă o dimensiune și mai perversă”, scrie tânăra în postarea de pe Facebook.

Revenind la răspunsul Universității Transilvania, „la nivel instituțional nu a fost înregistrată nicio sesizare referitoare la încălcări ale normelor de etică academică săvârșite de prof. Alexandru Matei”, a mai transmis UniTBv.

„UNITBV a reacționat și va reacționa întotdeauna, în acord cu legislația în vigoare, atunci când există fapte prin care se încalcă norme ale eticii academice”, au adăugat reprezentanții instituției. 

Potrivit răspunsului pentru Edupedu.ro, universitatea susține că profesorul predă în cadrul acesteia din 1 octombrie 2019, de când este și conferențiar universitar, potrivit celui mai recent CV al său. În februarie 2022 și-a susținut teza de abilitare și, în prezent, apare ca profesor universitar pe site-ul Facultății de Litere UniTBv.

În trecut, a mai predat la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea privată Lumina care a funcționat între anii 2010 și 2016, dar și la Universitatea privată „Spiru Haret”, conform sursei citate.

Câteva din postările despre comportamentul profesorului Alexandru Matei:


1 comment
  1. Nu vreau să dezbat situația în sine, mi se pare complexă și nu am suficiente date. altceva mă preocupă. comunicarea profesor-student pe diverse rețele! eu nu cred că hărțuirea s-a născut o dată cu social media, dar e ciudat cum nimeni nu observă cum agravează lucrurile. zilele trecute pe grupul de WhatsApp al clasei cu profesoara de istoriei, pe care sunt eu în locul copilului (care este clasa a 5-a și consider că nu are de ce să aibă Whatsapp) un elev întreba pe la 9 seara: doamna, ne dați test mâine? Și doamna a răspuns!! o fostă colegă care e psiholog îmi spunea că o sună clienții sau îi scriu pe WhatsApp cu diverse probleme personale, pentru ei, profesionale, pentru ea. acum 20 de ani eu nu aveam nici numărul de telefon al profesorului de literatură comparată, nici pe al profesoarei de istorie, nici pe al medicului de familiei să îi scriu la 11 seara că mi-a apărut o iritație. chiar nu observă nimeni că telefoanele și social media au schimbat niște relații și asta e foarte grav? (unii profesori s-au supărat că elevii vor să intre pe aceeași intrare cu ei, dar nu se supără că au numărul lor de WhatsApp și le pot scrie oricând, orice, le pot vedea ultima accesare, pot sa estimeze timpul pe care îl petrec online, le vad pozele private de la profil)… vor continua cazurile de hărțuiri, de ambele părți, de distrugere a limitelor profesionale, și câte altele, și nu știu care este soluția. profesorii NU ar trebui să comunice cu elevii pe social media. materialele pot fi trimise de la secretariat către elevi pe email, sau pe platforme dedicate. firmele și persoanele juridice trebuie să aibă numere de telefon fixe și program cu publicul. toată realitatea este o debandadă totală și discuțiile sunt pe marginea efectelor, nu al cauzelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația asociațiilor de părinți se opune examenelor de admitere la liceu, prevăzute ca opțiune în “România Educată”: vor duce la lipsă de transparență, de echitate și egalitate de şanse și la o ierarhie nefirească între școli, nu oferă garanția integrității

Posibilitatea unor licee de a organiza examene proprii de admitere, separate de examenul de evaluare națională, conform proiectului România Educată, a “stârnit un val de îngrijorare în rândul majorității părinților”,…
Vezi articolul

Profesorii Merito fac apel la colegii din cancelarii, părinți și elevi pentru un vot informat, un vot pentru valorile democratice, un vot în cunoștință de cauză și conștiință liberă

Comunitatea MERITO, formată din profesori, oameni de afaceri și profesioniști implicați în educație, a lansat primul apel public la vot din partea unei astfel de organizații, subliniind importanța valorilor democratice,…
Vezi articolul