Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea de Stat anunță că fuzionează. Rectorul Igor Şarov, fost ministru: Scade dramatic numărul de studenţi pe care îi avem

333 de vizualizări
Rectorii din Republica Moldova in reuniune cu ministrul Educatiei si premierul din Republica Moldova / Foto: Ministerul Educatiei si Cercetarii al Republicii Moldova
Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova vor fuziona pentru a forma o universitate comprehensivă, a anunțat marți rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan. Anunțul a fost făcut în cadrul unei reuniuni a Consiliului Rectorilor din Republica Moldova cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, relatează publicația Ziarul Național.

Învățământul superior din Republica Moldova se confruntă cu problemele demografice și are nevoie de finanțare suplimentară din partea statului, a atras atenția rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.

„Ca să atragi studenţi, e nevoie de surse şi capacităţi. În acest context, am discutat cu domnul rector Igor Şarov, ca o idee, să iniţiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbţie, dar o fuziune ca între două universităţi prietene, care au o colaborare de mai mulţi ani. Ne vom complementa unii pe alţii. Astfel, va fi o universitate comprehensivă”, a declarat Bostan, citat de publicația Ziarul Național.

Premierul moldovean Dorin Recean s-a declarat „încântat de o asemenea iniţiativă”, pe care a catalogat-o drept o „consolidare” care „transformă imaginea sectorului universitar”.

Rectorul Univesităţii Tehnice din Moldova, Igor Şarov, fost ministru al Educației în Republica Moldova, a declarat în cadrul reuniunii că „tendinţa Univesităţii Tehnice din Moldova de a deveni o universitate comprehensivă este una lesne de înţeles. Datele care ne-au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenţi pe care îi avem. Și, atunci, cei doi rectori pornesc de la perspectiva când nu îi interesează funcţia de rector. Ne interesează să constuim ideea şi să demostrăm că aceasta este benefică”.

Actualul ministru moldovean al Educației, Dan Perciun, le-a cerut rectorilor să crească calitatea studiilor, să combată plagiatul şi corupţia în universități și a precizat că dacă în 2014 rata de absolvire a fost de peste 82%, în ultimii patru ani a scăzut la 60%.

„În ultimii zece ani s-a redus dramatic numărului de studenţi în R. Moldova. Deci, la licenţă, de la 78.000 am ajuns la 42.000 de studenţi. Trebuie să ne clarificăm împreună de unde apare această diferenţă, a precizat Perciun, citat de Ziarul Național.

VIDEO Reuniunea Consiliului Rectorilor din Republica Moldova cu oficialii guvernamentali:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ 20 de proiecte admise pentru finanțare în apelul privind infrastructura universitară / Construirea unui cămin studențesc nou în Regie, proiectul cu cel mai mare punctaj

Lista cu cele 20 de proiecte admise pentru finanțare din apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” a fost publicată de Ministerul Educației. Printre proiectele admise se numără…
Vezi articolul

Noua Politehnica București, formată după fuziunea cu Universitatea din Pitești, își începe activitatea didactică în noua formulă începând cu anul universitar 2023-2024 – legea de înființare a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, înființată prin fuziunea Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești, își va începe activitățile didactică în noua formulă începând cu…
Vezi articolul

Legea pentru organizarea Rezidenţiatului, promulgată de Preşedinte. Metodologia poate fi semnată doar de ministrul sănătăţii, după apariţia legii în Monitorul Oficial

Administraţia Prezidenţială a publicat anunţul că Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Legea fusese…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității din București, la o întâlnire inițiată de comisarul european pentru Educație: Utilizarea micro-creditelor și a micro-certificatelor poate oferi un acces mai larg studenților non-tradiționali și studenților cu cerințe educaționale speciale, la experiențe valoroase de învățare

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a propus în cadrul unei consultări inițiate de comisarul european pentru Educație “promovarea standardelor transformaționale la nivel național și regional, menite să producă modernizarea…
Vezi articolul