Universitatea Sapientia din Transilvania, finanțată de statul ungar, vrea să lanseze specializarea de asistent medical cu studii superioare

966 de vizualizări
Márton Tonk, rectorul Universitatii Sapientia / Foto: Facebook.com
Universitatea Sapientia din Transilvania vrea să lanseze, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, o specializare care să pregătească asistenţi medicali cu studii superioare, au anunţat cei din conducerea universităţii, vineri, la Miercurea Ciuc, transmite Rador care citează agenţia ungară de presă MTI.

Lansarea specializării a fost iniţiată de Spitalul de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a universităţii finanţate de statul ungar.

Pentru început, cerinţele referitoare la cadrele didactice, respectiv la condiţiile de funcţionare vor fi asigurate în mare parte de Universitatea Semmelweis din Budapesta, urmând ca formarea de asistenţi medicali să înceapă în cadrul specializării externalizate a universităţii Semmelweis. Potrivit acordului dintre cele două instituţii de învăţământ superior, părţile vor depune eforturi pentru ca noua specializare să fie preluată, cât mai curând posibil, de Universitatea Sapientia.

Ede Lázár, decanul Facultăţii de la Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia, a declarat că în prezent se lucrează la dosarul de acreditare, care ar putea fi finalizat până în toamnă, relatează portalul maghiar Szekelyhon.ro.

Judit Konrád, managerul spitalului din Miercurea Ciuc, a afirmat că de lansarea acestei specializări au mare nevoie atât spitalul şi comunitatea medicală, cât şi oamenii din întreaga regiune, care merită să fie trataţi, la nevoie, de personal instruit la cel mai înalt nivel.

Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că este prea devreme pentru a vorbi despre momentul în care va începe formarea de asistenţi medicali. În ultimele săptămâni şi luni s-a lucrat intens la întocmirea unui dosar de acreditare care să îndeplinească cerinţele din Ungaria, relatează Rador. Procesul a fost accelerat de faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Harghita a reuşit să îndeplinească o serie de condiţii importante.

Rectorul a relatat că, despre necesitatea lansării unei asemenea specializări, s-a vorbit atât la Miercurea Ciuc, cât şi la Odorheiu Secuiesc, unde există deja o tradiţie în formarea infirmierilor. Cu toate acestea, la Odorheiu Secuiesc nu este instruit personal medical cu studii superioare. Márton Tonk a adăugat totodată că se doreşte ca, în viitor, asistenţi medicali să fie formaţi atât în Miercurea Ciuc, cât şi în Odorheiu Secuiesc.

Citește și:
Guvernul Ungariei, încă o investiție majoră în România: campus universitar la Sfântu Gheorghe


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Finanțare de 25 milioane de lei pentru ca universitățile să înceapă verificarea integrală a tezelor de doctorat susținute din 1990 încoace – proiect de ordin / Regulile nu precizează clar ce se întâmplă cu plagiatele

O finanțare de peste 25 milioane de lei este prevăzută, pentru anul acesta, pentru ca universitățile să verifice integral tezele de doctorat susținute din 1990 încoace, potrivit unui proiect de…
Vezi articolul

Recomandări pentru “turnurile de fildeș”: Micro-creditele să devină instrumente centrale pentru universități, dacă vor să se adapteze la tendințele europene și să ofere flexibilitate studenților – experți ai Universității din București

Micro-creditele ar trebui să devină puncte centrale pentru “macro-politici educaționale”, dacă universitățile românești doresc să țină pasul cu tendințele europene, afirmă un grup de experți ai Universității din București într-o…
Vezi articolul

Universitățile de medicină laudă proiectul de OUG care le permite să ridice construcții pe terenuri din domeniul public, din fonduri externe nerambursabile / Propunerile au fost descrise de Opoziția USR drept „tun imobiliar” ce ar contraveni Constituției

„Punerea în practică, și în regim de urgență, a soluțiilor ce vizează dezvoltarea unei noi infrastructuri a sistemului de învățământ românesc, soluții ce se regăsesc de altfel și în PNRR,…
Vezi articolul

Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, despre interesul scăzut pentru Istorie: Reducerea dramatică a numărului de ore și înlocuirea unor profesori de istorie cu suplinitori au generat această reacție

Istoria nu mai este un domeniu atractiv pentru studenți. ”În ultimii ani, unele măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie, înlocuirea unor…
Vezi articolul