Universitatea Politehnica din București domină managementul învățământului superior din România: reprezentanții săi – prezenți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în domeniu

Colaj Edupedu.ro / Surse foto: UPB/LinkedIn/Inquam Photos

O instituție de învățământ superior din România, Universitatea Politehnica din București (UPB), a reușit performanța de a fi reprezentată prin foști sau actuali prorectori, decani sau profesori în conducerea tuturor instituțiilor care guvernează învățământul superior din România, cu excepția notabilă a consiliilor responsabile cu etica în domeniu. UPB, care prin managerii săi a fost conectată sistematic, în ultimele decenii, la mediul politic, este singura universitate cu un asemenea nivel de reprezentare în aparatul care administrează, reglementează sau acordă finanțare pentru sistemul de învățământ superior.

De ce contează toate acestea? În vara anului trecut, pe fondul dezbaterilor legate de noile legi ale educației, s-au făcut auzite, mai mult sau mai puțin discret, tensiuni între Universitatea din București și alianța universităților tehnice (ARUT, redenumită ARUST, grupată în jurul celei mai mari universități de profil, UPB). Tensiunile erau legate de accesul universităților la resurse – detalii, mai jos. Acele “ghionturi”, care s-au stins rapid în dezbaterea publică, au căpătat din nou relevanță la finalul anului trecut, când aceeași alianță a universităților tehnice, beneficiarele unora dintre cele mai mari finanțări publice, au solicitat creșterea locurilor bugetate și majorarea finanțării per student în domeniul ingineriei, adică resurse suplimentare.

În vară, ARUT respingea criticile formulate atunci de rectorul Universității din București, Marian Preda, cu privire la reprezentarea în forurile de autoritate ale mediului universitar, comparând în acest sens reprezentarea la nivel de consorții – Consorțiul Universitaria (din care face parte Universitatea din București) și ARUT. Acea comparație rezulta într-un avantaj cantitativ pentru Universitaria, ca număr total de reprezentanți în forurile de conducere ale instituțiilor de profil.

Edupedu.ro a verificat care este, de fapt, situația la nivel de management. Rezultatul: o singură universitate din țară, Universitatea Politehnica din București, este reprezentată la nivel de top management (secretar de stat, președinte, vicepreședinte, director general/executiv) în toate forurile de decizie sau consultative, cu excepția celor de etică:

Reprezentanții UPB ocupă acele posturi în instituțiile publice, în unele cazuri, de foarte mult timp, însă acum “alinierea” este aproape perfectă, la nivelul structurilor de conducere.

Ministerul Educației Naționale

Principala autoritate din învățământ, inclusiv din domeniul învățământul superior, a fost legată istoric de Universitatea Politehnica. A fost condusă de patru ori, în ultimele două decenii, de Ecaterina Andronescu, politician PSD, fost rector și fost președinte al Senatului UPB. Chiar și actualul rector al UPB, Mihnea Costoiu, a fost o vreme implicat în guvernarea învățământului superior, atât ca secretar de stat (2009), cât și ca ministru delegat pentru învățământ superior, în 2012-2014 (guvernarea Ponta, când ministru al Educației era Remus Pricopie).

A trecut însă un deceniu de la ultima incursiune a conducătorilor UPB la conducerea acestui sector guvernamental și aproape trei ani și jumătate de la ultimele zile petrecute ca ministru de Ecaterina Andronescu. Care e situația acum?

Gigel Paraschiv / Foto: UPB

UPB este singura universitate strâns legată cu actuala conducere a ministerului, prin cel mai longeviv dintre actualii secretari de stat, Gigel Paraschiv, responsabil cu învățământul superior. Potrivit CV-ului de pe site-ul ministerului, acesta este secretar de stat din ianuarie 2017, după ce, anterior, a ocupat aceeași poziție în perioada 2012-2016. Gigel Paraschiv a fost prorector la UPB înaintea mutării la minister și în “pauza” din 2016-2017, iar acum figurează în continuare ca prorector pe pagina Consiliului de Administrație al UPB. Și înainte de 2012 a împletit munca la minister (director de direcție în 2009) și cea din Politehnica (decan la Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, 2007-2012). Conform declarațiilor lui Sorin Cîmpeanu, el ar fi, acum, la al 19-lea ministru cu care activează ca secretar de stat: anul trecut, Cîmpeanu spunea că “sunt ministrul numărul 18 cu care lucrează” Gigel Paraschiv.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Tudor Prisecaru / Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres Foto

La MCID, minister care a preluat atribuțiile aferente cercetării de la fostul Minister al Educației și Cercetării, singurul secretar de stat asociat, prin activitatea sa, unei universități este Tudor Prisecaru. Acesta este din iulie 2020 și președintele Senatului Universității Politehnica din București. Și în cazul lui cariera academică este strâns împletită cu cea în instituțiile statului: a fost prorector UPB (2016-2020), președinte cu rang de secretar de stat al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (2014-2016, după un alt mandat în 2012), secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării (2012-2014), prorector UPB în 2012, decan al Facultății de Inginerie Mecanică din UPB în 2008-2012 (anterior prodecan). A lucrat în UPB din 1984, potrivit propriului CV.

ARACIS

La agenția care se ocupă cu respectarea standardelor în învățământul superior, ARACIS, în conducere sunt reprezentate multe universități, iar instituția este condusă de un președinte care reprezintă Universitatea de Vest din Timișoara (Octavian Mădălin Bunoiu). Universitatea Politehnica din București este una dintre cele două instituții cu reprezentare multiplă în Consiliul ARACIS, dar este singura reprezentată și la nivel de conducere a acestui for (vicepreședinte) și, în plus, e legată de ARACIS și prin directorul general.

Valentin Navrapescu / Sursa: Fim.uob.ro

Astfel, în Consiliul ARACIS au reprezentare dublă și Politehnica din București, și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Însă, spre deosebire de UBB, Politehnica este reprezentată și în biroul executiv al Consiliului, prin vicepreședintele Valentin Năvrăpescu. În Consiliu mai apare și Anton Hadăr, tot de la UPB, ca reprezentant al sindicatului cu cei mai mulți membri din învățământul superior, Alma Mater. Iar aparatul tehnic al Agenției este condus de directorul general Daniela-Cristina Ghițulică, la rândul ei cu o activitate strâns legată de UPB.

Cristina Ghitulica / Foto: USAMV Bucuresti
Consiliul Național al Rectorilor

În acest organism independent, cu rol-cheie în consultările autorităților pe tema învățământului universitar, UPB este din nou reprezentată la vârf prin rectorul său aflat la al 3-lea mandat, Mihnea Costoiu, ales în 2020 în funcția de secretar general al CNR. În disputele din vara anului 2022, pe tema influențelor în managementul universitar, Costoiu insista, pe de altă parte, asupra faptului că în deciziile CNR toate universitățile sunt egale, iar consorțiul Universitaria e mai bine reprezentat decât cel al universităților tehnice, el mutând astfel discursul de la influența individuală a universităților la cea a consorțiilor universitare.

Foto: UPB
Consiliul pentru finanțarea universităților

Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), cu rol-cheie în distribuirea fondurilor publică către universitățile de stat, este un alt for ce reunește reprezentanți ai multor universități din toată țara. Aici, președinte este Claudia Popescu, reprezentantă a Universității Politehnica din București, unde este profesor de 26 de ani. A fost prorector UPB (2012-2016) și prodecan și decan al Facultății de Inginerie Electrică între 2004-2012, potrivit profilului său LinkedIn.

Claudia Popescu / Foto: Adrian Cuba/Agerpres Foto
CNSPIS

Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), organism consultativ care elaborează și actualizează evoluția învățământului superior în raport cu piața muncii, are ca membri reprezentanți ai multor universități. Și în cazul CNSPIS Politehnica din București este reprezentată la vârf, prin vicepreședintele Alina-Claudia Petrescu-Niță, prodecan la Facultatea de Științe Aplicate a UPB, universitate unde lucrează din 1997, potrivit propriului CV.

UEFISCDI

Organism-cheie în alocarea fondurilor de cercetare pentru universități și în coordonarea unor programe-cheie de cercetare, UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) este condusă de Adrian Curaj, director general din 2010. Adrian Curaj a raportat, în cea mai recentă declarație de avere disponibilă, cea din 2021, venituri considerabil mai mari ca profesor la Universitatea Politehnica din București (96.5 mii lei) decât ca director UEFISCDI (55.3 mii lei). Este profesor UPB din 1998, fiind la aceeași instituție și director al Centrului de Management și Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

Consiliul Național al Cercetării Științifice

Instituție cu rol consultativ în coordonarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea activităților de cercetare științifică din România, CNCS reunește reprezentanți ai universităților, ai Academiei Române și ai institutelor de cercetare-dezvoltare. Și în acest caz UPB este reprezentată la vârf – prin vicepreședintele Costin Sorin Bîldea, profesor la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor a UPB. Lucrează în cadrul UPB din 1990.

Alte instituții

Organismele ce vizează anume învățământul superior și cercetarea nu sunt singurele unde UPB este reprezentată la vârf. Alte instituții din mediul educațional sunt conduse, de asemenea, de oameni din UPB. Între alții:

CONTEXT

În jurul Universității Politehnica din București s-a format unul dintre cele mai influente consorții universitare din România, cea a principalelor universități tehnice (ARUT, redenumită ARUST). Prin intermediul ARUT, Politehnica, singura universitate reprezentată la vârf în aproape toate forurile-cheie ale mediului universitar, și-a făcut auzit punctul de vedere în chestiuni-cheie pe parcursul anului trecut, atât în contextul proiectelor de legi ale educației, cât și în discuțiile pe tema finanțării învățământului superior. 

Astfel, pe când Universitaria, consorțiul ce reunește cele mai multe dintre marile universități ale țării, a exprimat, în vară, obiecții față de proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, universitățile tehnice și în special UPB, prin rectorul Mihnea Costoiu, au preferat o abordare ca “între prieteni” subiectelor legate de proiectul legii, rezultatul fiind “o susținere privilegiată” pentru anumite domenii, o finanțare mai mare per student, la cererea ARUT, fiind anunțată de fostul ministru Cîmpeanu și prin ricoșeu, în urma unor discuții cu studenții din ajunul finalizării perioadei de consultări.

Foto: gov.ro

Chestiunea s-a făcut auzită, în fundal, și în relația dintre universități. Pe fondul dezbaterilor legate de proiectul legii, rectorul Universității din București, Marian Preda, a exprimat critici, în vară, cu privire la modul cum se desfășoară lucrurile în managementul sectorului universitar. Fără să nominalizeze clar o instituție, dar sugerând despre cine este vorba prin alte comentarii din interviu, el vorbea atunci despre “monopolul unui singur domeniu fundamental de studii, al unui singur oraș de proveniență a decidenților și aproape al unei singure universități din care vin  aproape toți cei care ocupă poziții de vârf în învățământul superior românesc”.

Alianța universităților tehnice a reacționat, mutând discuția de la nivelul instituțiilor de învățământ superior la cel al consorțiilor universitare, ARUT a acuzat Universitatea din București, ca parte a Universitaria, tot de obiective strict financiare.

Înainte de Crăciun, într-un moment în care noile legi sunt încă nefinalizate, iar alocarea fondurilor publice se face după regulile de până acum, chestiunea a revenit pe tapet printr-un nou apel al Alianței universităților tehnice, grupate în jurul UPB, pentru creșterea resurselor alocate lor, mai precis la creșterea locurilor bugetate și majorarea finanțării per student, în domeniul ingineriei. 

Citește și:
Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice
Negociere între prieteni, pentru banii în plus oferiți universităților tehnice prin viitoarele legi ale Educației. Mihnea Costoiu și Sorin Cîmpeanu au povestit cum au stabilit împreună „o susținere privilegiată” pentru anumite domenii
Universitățile tehnice, replică la acuzațiile rectorului Universității București: Vizează un singur scop, atragerea, prin orice mijloace, a unor resurse financiare suplimentare către Universitatea din București
Consiliul Național al Rectorilor anunță că Sorin Cîmpeanu a fost ales președintele forului, pentru un nou mandat, iar Mihnea Costoiu – secretar general al CNR
Exit mobile version