Universitatea particulară “Dimitrie Cantemir” a decis o “creștere cu peste 100% a taxei de studiu”, acuză studenții instituției într-o scrisoare deschisă în care susțin că măsura este nefundamentată și cer să fie menținută taxa inițială

4.684 de vizualizări
ANOSR
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
O decizie a conducerii Universității Creștine “Dimitrie Cantemir” (UCDC) din București, privind “creșterea cu peste 100% a taxei de studiu la cuantumul de 1.500 Euro” pentru anul universitar 2022-2023, este criticată într-o scrisoare deschisă a studenților universității, transmisă redacției Edupedu.ro. Studenții afirmă că motivele invocate pentru respectiva decizie sunt “nefundamentate, eronat întemeiate și opozabile” și cer menținerea taxei inițiale de 700 de euro/student.

În scrisoarea deschisă este reprodus un anunț făcut la începutul lunii pe site-ul universității, prin care studenții sunt informați că, “din cauza creșterii explozive a prețurilor la combustibili, energie electrică și gaze precum și pe fondul celei mai ridicate rate a inflației din ultimii 20 de ani”, taxa de școlarizare la această universitate crește la 1.500 euro pentru anul universitar 2022-2023.

  • Între timp, pe site-ul universității au fost publicate două anunțuri, unul ce anunță un cuantum mai mic al taxei, după aplicarea unei subvenții (1.250 de euro) și un altul ce anunță desfășurarea activităților didactice în format mixt.

În anunțul inițial, reprodus în scrisoarea deschisă, studenților care nu pot achita noua taxă li se recomandă să se transfere la alte universități particulare.

Scrisoarea, adresată conducerii UCDC, dar și Ministerului Educației, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și altor autorități, afirmă, între altele, că motivele invocate “nu sunt pertinente și nu prezintă veridicitate”, având în vedere problema numărului redus de studenți, că nu este prezentat transparent impactul economic real, iar creșterea costului carburanților nu ar avea un impact financiar asupra universității.

  • Documentul integral – mai jos.

Amintim că, în august, Edupedu.ro a scris că universitatea Dimitrie Cantemir nu mai organizează concurs de admitere anul acesta, fiind invocată atunci, pe lângă numărul mic de absolvenți de liceu care au dat bacalaureatul, “presiunea exercitată de criza economică, de inflație, de creșterea prețurilor la energie și combustibili”. Această presiune “a determinat constituirea unei taxe de școlarizare necompetitive pentru posibilii viitori studenți ai Universității”, spunea atunci pentru Edupedu.ro Marinella Turdean, prorector al instituției de învățământ.

Scrisoarea deschisă:

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Efectele crizei în Educație. Universitatea privată Dimitrie Cantemir nu mai organizează concurs de admitere anul acesta. Prorector: „Presiunea exercitată de criza economică” și numărul mic de absolvenți de liceu care au dat bacalaureatul, printre motive

2 comments
  1. Postpandemia si criza energetica vor pune la mare incercare multe univ.private, multe de o calitate discutabila, diplome fara valoare. Decat sa detina 7-12 facultati, mai bine 2-5 dar serioase si adaptate la cere piata muncii.

  2. Vor să scape de studenți în acest mod pentru că UCDC se va retrage de pe piata învățământului românesc. Probabil că vor vinde toate sediile, își va retrage capitalul și va pleca din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor începe anul universitar 2021-2022 în sistem hibrid: toate cursurile online, laboratoarele și seminariile cu prezență fizică

Studenții de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor începe anul universitar 2021-2022 în sistem hibrid: toate cursurile se vor desfășura online, iar laboratoarele, seminariile și ore de…
Vezi articolul

Ligia Deca, după vizita de stat în Estonia: Avem provocări similare în ceea ce privește cariera didactică și nevoia de a atrage mai mulți profesioniști în zona științelor sau în ceea ce privește învățarea lecțiilor bune din pandemie privitoare la digitalizare

Avem provocări similare în ceea ce privește cariera didactică și nevoia de a atrage mai mulți profesioniști în zona științelor sau în ceea ce privește învățarea lecțiilor bune din pandemie…
Vezi articolul

Declarații contradictorii ale ministrului Educației, criticate de asociațiile elevilor: Sorin Cîmpeanu a anunțat burse de merit doar peste 9.50 pentru că elevii au avut medii „distorsionate” la orele online, burse care se vor acorda pe baza notelor din acest semestru, desfășurat fizic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că din semestrul următor bursele de merit se vor acorda doar peste media 9.50, justificând măsura prin faptul că elevii ar fi avut medii…
Vezi articolul