Universitatea parlamentară Valahia: La Târgoviște rectorul, președintele senatului universitar, cel puțin un vicepreședinte și un fost decan influent vor candida în alegerile legislative, toți pe listele PSD

Sursa: Facebook - Universitatea Valahia din Targoviste

Controlul politic asupra unor instituții de învățământ superior din România, consfințit de legile Deca-Iohannis, se distinge cel mai bine în actualul moment electoral prin situația de la Universitatea Valahia din Târgoviște, unde nu doar rectorul, ci și reprezentanți ai conducerii Senatului universitar și cel puțin un fost decan influent au fost anunțați, în ultimele zile, drept candidați în apropiatele alegeri parlamentare. Toți – pe listele PSD, partid în care o parte dintre ei au jucat un rol însemnat în ultimii ani.

Toate acestea – fără a-l lua în calcul pe cel mai influent politic dintre reprezentanții conducerii Universității Valahia, Adrian Țuțuianu, fost parlamentar care în prezent ocupă o poziție-cheie în guvern, dar care nu a fost anunțat încă, oficial, pe o listă de candidați. 

Cazul este emblematic pentru interferența politicului în învățământul superior. Deși reprezentanți ai mediului academic au cerut de multă vreme introducerea incompatibilității între funcțiile de conducere în universități, în special cea de rector, și calitatea de membru al Parlamentului, aceasta, neaplicată nici înainte de 2023, nu a fost inclusă în Legea învățământului superior, care stabilește reguli mult mai laxe privind incompatibilitățile. 

Reprezentanții conducerii Universității Valahia, candidați în alegerile parlamentare 2024

Pe 6 octombrie, când a anunțat candidații filialei județene pentru Parlament, liderul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, i-a menționat pe trei reprezentanți ai instituției de învățământ superior din Târgoviște:

În județul Teleorman, PSD a anunțat-o drept candidată, între alții, pe Ioana Panagoreț, consilier local în Alexandria și fost decan influent al facultății operate de Valahia în acest oraș.

Marele „absent”, până miercuri la prânz, în rândul universitarilor-candidați de la Valahia era Adrian Țuțuianu, politician influent PSD și secretar general adjunct al Guvernului, totodată vicepreședinte al Senatului universității dâmbovițene. Fost parlamentar PSD, este știut pentru asocierea sa cu fostul premier Victor Ponta, care, anul acesta, deschide lista PSD pentru Camera Deputaților tot în Dâmbovița.

Iar cei anunțați s-au remarcat prin activități susținute pentru partid, în ultimii ani:

În Teleorman, Ioana Panagoreț, consilier local PSD la Alexandria, are numele legat de Facultatea de Științe și Inginerie Alexandria a Universității Valahia, unde a fost Decan. Pe site-ul facultății https://fsia.valahia.ro/management/, ea figurează acum în Comisia de Evaluare și Asigurare a Calității, în timp ce pe site-ul universității la conducerea acestei Facultăți apare, acum, Dragoș Panagoreț. G4Media.ro a scris, în 2018, despre familia Panagoreț: „Clanul universitarilor din Alexandria. O afacere de partid ținută de mama, fiul și nora”.

Context

Posibilitatea ca rectorii și alți reprezentanți ai conducerii universităților să ocupe posturi de parlamentari, posibilitate existentă și pe vechea lege a educației, este valabilă în continuare, conform Legii învățământului superior promovate de ministra Ligia Deca și de președintele Klaus Iohannis. Și aceasta, în pofida opoziției manifestate de reprezentanți ai corpului academic, ai studenților și ai multor politicieni, care au argumentat că astfel se asigură politizarea mediului universitar, contrar intereselor universităților.

Actuala Lege a învățământului superior prevede o serie de incompatibilități pentru rectori și alți conducători – însă niciuna pentru membrii senatului universitar, cu excepția președintelui. Iar incompatibilitățile existente nu vizează posturile de parlamentar. Mai precis:

„Art. 170 (5) În sensul prezentei legi, reprezintă incompatibilitate următoarele situații:

În elaborarea noilor legi ale educației au existat o serie de propuneri ce includeau incompatibilitatea dintre funcțiile de lider universitar și parlamentar, însă acestea au fost respinse în dezbaterile-fulger desfășurate în primăvara anului trecut, în Parlament.

Organizațiile de tineret și de studenți au cerut la rândul lor – și cer în continuare, în contextul actualelor alegeri parlamentare – introducerea incompatibilității între funcțiile de rector și parlamentar.

Situația a fost criticată constant de unii reprezentanți ai mediului academic, pe parcursul anilor. Criticile au fost sumarizate, între altele, în contextul dezbaterilor parlamentare din 2023 de rectorul Universității din București, Marian Preda, care spunea, între altele

De notat că președintele Consiliului Național al Rectorilor este Sorin Cîmpeanu, rector senator. Acesta și alți colegi s-au remarcat, în iarnă, prin situația aparte produsă la Târgu Mureș, unde senatorul Leonard Azamfirei a câștigat un al patrulea mandat de rector la universitatea de acolo, printr-un concurs unde, în comisie, s-au aflat colegii lui din conducerea CNR, toți la al patrulea mandat dintre care doi – Sorin Cîmpeanu și Marilen Pirtea – erau și colegi de parlament.  Noua lege prevede maximum 2 mandate, însă nu li se aplică celor aleși înainte de introducerea ei. – Citește pe larg despre acest caz în relatarea de atunci a Edupedu.ro

Exit mobile version