Universitatea Osaka din Japonia a deschis un birou pe platforma Laserului de la Măgurele

964 de vizualizări
Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP
Osaka University, prestigioasa universitate japoneză, a deschis un birou pe platforma de cercetare de la Măgurele a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, anunță Radio România Actualităţi. Specialiștii japonezi vor colabora cu cei de la Măgurele atât în faza pregătirii experimentelor, cât și în cea a experimentelor propriu-zise, a declarat pentru Radio România directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir.

În primul rând, aranjamentele experimentale le facem împreună cu ei. Noi suntem un centru nou, ei au o istorie de peste 50 de ani în acest domeniu și vă dați seama că o colaborare este extrem de folositoare. Apoi, sunt experimente de fizică fundamentală, dar și experimente de fizică aplicată; ei sunt specialiști în fuziune cu laseri. Al treilea plan, care este foarte important, este să colaborăm în domeniul, să zicem, industrial; în a realiza componente de înaltă performanță și o colaborare cu ei este extrem de benefică, atât în a ști ce să cerem pieței, cât și în a ne pregăti să producem noi o serie întreagă de componente”, a explicat Nicolae Zamfir.

FOTO: www.osaka-u.ac.jp

Anul trecut, pe 30 martie 2018, o delegație din România, la care a participat și Nicolae Zamfir, a fost la Osaka University pentru a discuta detaliile acestei colaborări, potrivit site-ului oficial al instituției.

Despre Osaka University

Este pe locul al 16-lea în topul celor mai bune universități din Asia. Osaka University este a șasea cea mai veche universitate din Japonia, fiind fondată în anul 1724. În topul mondial al universităților ocupă locul 67, potrivit QS World University Rankings® 2019. Are peste 22.700 de studenți și circa 3.100 de profesori și personal academic. În anul universitar 2017-2018 instituția raporta 2.480 de studenți internaționali, 7 fiind din România.

Ce este ELI-NP

ELI-NP | Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics facility reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului pan-european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat în România, Ungaria și Republica Cehă. ELI a făcut parte din ESFRI – European Strategic Forum of Research Infrastructures încă din 2006 (36 megaproiecte europene în cercetarea ştiinţifică).

Proiectul ELI-NP, în valoare de 356,2 milionale Euro, implementat la Măgurele de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), a constat în construcția unui nou Centru de cercetare științifică. Acesta a devenit operațional în 2019 și reprezintă cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserilor de mare putere.

În martie 2018 Laserul a atins puterea de 10 PW pentru care a fost proiectat, pe unul dintre brațe, devenind astfel cel mai puternic laser din lume la ora actuală.
VIDEO. Aplicațiile la care va putea fi folosit laserul

Facilitatea ELI-NP acoperă o suprafață de aproximativ 33.000 m2 de clădiri de înaltă calitate și eficiență din punct de vedere energetic, majoritatea alocată sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate și instrumentației pentru experimente. Construcțiile civile includ o clădire de birouri, o casă de oaspeți și o cantină.

Infrastructura ELI-NP are două componente:

  • Un sistem laser de foarte mare intensitate, cu două brațe laser de 10 PW capabile să atingă intensități de ordinul a 1023 W/cm2 și câmpuri electrice de 1015 V/m.
  • Un fascicul γ foarte intens (1013 γ/s) strălucitor, cu o lărgime de bandă de ~ 0.1%, cu E γ până la 19.5 MeV, care este obținut prin retroîmprăștierea incoerentă Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte strălucitor, intens, de electroni (Ee până la 720 MeV) produs de un accelerator clasic.

A doua componentă este în întârziere, contractul inițial fiind reziliat.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Opt elevi din Odessa învață deja la Școala Gimnazială “Al. S. Pușkin” din Brăila / Copiii erau puțin speriați în prima zi, dar s-au împrietenit cu elevii noștri români, care s-au străduit să vorbească în limba rusă cât de corect pot ei, spune directoarea școlii

8 elevi ucraineni, veniți din Odessa, merg la Școala Gimnazială “Al. S. Pușkin” din județul Brăila, unde majoritatea elevilor sunt din comunitatea ruso-lipoveană. Unii profesori vorbesc limba rusă, și predau…
Vezi articolul

Un consilier școlar la 800 de elevi, în anul școlar 2023-2024, chiar și după repartizarea celor 1.200 posturi, conform datelor ministerului Educației / Peste jumătate dintre posturile noi au fost ocupate de profesori cu note între 5 și 6.99

Unui consilier școlar îi revin 800 de elevi, în anul școlar 2023-2024, în loc de 500 de elevi, cum prevedea Legea învățământului preuniversitar, chiar și după repartizarea celor 1.200 posturi,…
Vezi articolul

Revocarea ministrului Bode din funcție, “dovedit ca plagiator de Universitatea Babeș-Bolyai”, cerută de comunitatea Declic / Imnul plagiatorilor, „Plagiamus Igitur” va fi cântat joi în fața Palatului Cotroceni

Comunitatea Declic cheamă cetățenii joi, 19 ianuarie, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pentru a cânta Imnul plagiatorilor „Plagiamus Igitur”. Prin acest demers, activiștii îi solicită președintelui Klaus Iohannis…
Vezi articolul

Ligia Deca, bolnavă de Covid-19, şi-a anulat participarea în plenul Senatului, la Ora Guvernului / Ea a făcut parte din delegația oficială care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în vizita din Emiratele Arabe Unite

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi-a anulat participarea miercuri, în plenul Senatului, la Ora Guvernului, din cauza îmbolnăvirii de COVID, scrie G4Media care citează Agerpres. Amintim că ministra Educației confirmase participarea…
Vezi articolul

Proiectul de lege a învățământului superior a fost adoptat în Camera Deputaților. Urmează să ajungă la dezbateri în Senat / Printre modificări: actualii rectori pot rămâne în funcție încă 10 ani de la intrarea legii în vigoare

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 10 mai, proiectul de lege a învățământului superior. S-au înregistrat voturi 189 „pentru”, 74 „contra” și 10 abțineri. Cele mai importante modificări vizează posibilitatea ca rectorii…
Vezi articolul