Universitatea Lucian Blaga din Sibiu anunță o investiție de circa 250.000 de euro într-un laborator de testare și un sistem de identificare a potențialilor suspecți de Covid-19

2.074 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a anunţat, joi, că va investi un sfert de milion de euro pentru dezvoltarea unui laborator de testare şi a unui sistem pentru identificarea potenţialilor suspecţi de COVID-19, scrie Agerpres, care citează un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului:

  • “Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu este alături de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în lupta împotriva COVID-19 prin lansarea mai multor proiecte de prevenire şi diagnosticare a virusului. Două din aceste proiecte vor fi finanţate prin intermediul Fundaţiei Hasso Plattner şi sunt estimate la aproximativ 250.000 euro.
  • Pentru a creşte capacitatea de testare a contaminării cu SARS-CoV 2 în Regiunea ADR Centru, ULBS dezvoltă un laborator de biologie moleculară cu nivel de securitate BSL2, care, în perioada imediat următoare, să fie acreditat pentru realizarea de teste pentru SARS-CoV-2, iar în perspectivă să poată deveni o infrastructură de cercetare care va permite dezvoltarea proiectelor de cercetare în biologie moleculară cu aplicaţii în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.
  • Al doilea proiect de cercetare se referă la dezvoltarea unui sistem dedicat hardware-software pentru identificarea potenţialilor suspecţi de COVID-19 folosind camere de termoviziune. Sistemul poate fi instalat în locurile publice aglomerate, instituţii, însă varianta pilot va fi lansată în cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu”.

Sursa citată arată că deja au fost începute procedurile de achiziţie publică pentru cele două proiecte.

În prezent, scrie Agerpres, în cadrul Facultăţii de Inginerie se produc suporţi pentru vizierele realizate de absolvenţii şi studenţii universităţii. Tot aici se lucrează la realizarea unui prototip de ventilator mecanic.

Potrivit sursei citate, ULBS a mai anunţat, joi, că va pune la dispoziţia medicilor, pentru o perioadă de şase luni, o hotă flux de laminare VS4, necesară în testarea infectării cu coronavirus. Iar universitatea, în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu şi Fundaţia Comunitară Sibiu, va produce aproximativ 100 litri de dezinfectant pe zi, ce va fi oferit Spitalului Clinic Judeţean Sibiu şi instituţiilor publice interesate. Dezinfectantul – produs după reţeta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – va fi realizat de cadrele universitare ale ULBS în laboratorul de farmacie din cadrul Facultăţii de Medicină, iar materia primă va fi furnizată de către Fundaţia Comunitară Sibiu.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere Medicină 2024 București. UMF Carol Davila anunță al cincilea an la rând cu record de candidați înscriși: 4.200 pe aproape 1.800 de locuri. Examenul de admitere – duminică, 21 iulie, la Romexpo

Record de candidați la înscrierile la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMFCD) din București, după cum anunță instituția într-un comunicat de presă, marți, 16 iulie, la final de…
Vezi articolul

Mulțumiri gravate-n piatră adresate premierului Dăncilă și președintelui CJ Maramureș, pentru reabilitarea unei școli “din mila lui Dumnezeu”. Președintele Consiliului Județean: Cu ce să mă deranjeze? Este inițiativa primarului, i-am strâns mâna

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Consiliului Județean Maramureș au fost trecuți pe lista “ctitorilor” unei școli reabilitate din fonduri publice, anul acesta. Luni, la deschiderea anului școlar, primarul orașului Dragomirești…
Vezi articolul