“Universitatea din Oradea te vrea parte la carte”, acțiune prin care locuitorii orașului primesc gratuit cărți donate Universității

405 vizualizări
Foto: Facebook.com – Universitatea Oradea
Universitatea din Oradea oferă gratuit locuitorilor oraşului diferite cărţi de ştiinţă şi beletristică, provenite din donaţiile pe care instituţia le primeşte periodic de la diferite persoane sau familii, scrie Universitatea pe site-ul său.

Acţiunea, organizată în premieră, se derulează sub genericul “Universitatea din Oradea te vrea parte la carte” şi a pornit la iniţiativa prorectorului Sorin Borza.

“Iniţial, până a ajunge eu aici, mare parte din cărţile primite, mai cu seamă cele foarte vechi, se dădeau la topit. Motivaţiile sunt diverse. Cărţile donate fac parte din colecţiile ‘Biblioteca pentru toţi’, unele manuale, altele de ştiinţă pentru copii, care nu prezintă interes academic. Şi ca să nu le aruncăm, am găsit soluţia cea mai bună de a le pune la dispoziţia publicului amator să le citească, mai ales a tinerelor generaţii. Le oferim gratuit. Până de curând, în anii trecuţi, am făcut donaţii către şcoli, ceea ce a presupus nişte eforturi organizatorice. Acum însă am decis doar să le expunem”, a declarat Sorin Borza, pentru Agerpres.

Unde se găsesc cărțile

Cărțile sunt puse la dispoziţia celor interesaţi în holurile Bibliotecii Universităţii din Oradea şi ale Facultăţii de Drept, din bulevardul Magheru, respectiv Facultatea de Medicină, parcul 1 Decembrie. Pentru început, pe rafturile instalate în fiecare dintre aceste locuri, au fost aşezate câte 250 de volume, stocurile de carte urmând a fi completate periodic.

“Primele reacţii sunt foarte bune. Încă din prima zi am avut profesori şi studenţi care s-a arătat interesaţi de acest proiect şi care, evident, n-au plecat cu mâna goală de lângă raftul cu cărţi”, a declarat şefa serviciului Bibliotecă a Universităţii din Oradea, Florica Ujoc.

Ideea de a aduce cât mai aproape instituţia academică de comunitatea locală şi de a oferi orădenilor “acces la cunoaştere” nu se opreşte aici.

Prorectorul Sorin Borza a declarat că, în aceste zile, se caută soluţiile tehnice optime pentru ca orădenii să poată avea acces şi la acele cărţi în format electronic, deţinute de Biblioteca Universităţii, care nu se află sub incidenţa drepturilor de autor.

În prezent, sunt peste 400.000 de cărți dar și material audio, video, discuri în Biblioteca Universităţii Oradea.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cărți de joc și rummy la ora de chimie, metode folosite pentru apropierea elevilor de “noțiunile aride”. Greta Predoi, directoarea școlii din comuna Butea, județul Iași, care a eradicat abandonul și are promovare aproape completă la examene: Încerc să fac legătura cu viața / În decembrie, am făcut un proiect de studiu la mall

Elevii de clasa a VIII-a care învață la Școala Gimnazială din comuna Butea, județul Iași, au incluse în orar ore de pregătire suplimentară la disciplinele de examen, după cum a…
Vezi articolul

BREAKING Profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili prin noul Regulament al studiilor doctorale / Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației

„Studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat”, spune noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat, adoptat la începutul acestui an și publicat luni în Monitorul Oficial. Din normele oficiale…
Vezi articolul

Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației – prevedere agreată de minister pentru a fi introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților

O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților…
Vezi articolul

Ce le-au spus elevilor și părinților cinci profesori de Matematică și Română, după rezultatele de la simulare Evaluarea Națională 2024 / Cătălin Zaman, profesor: Rezultatele copiilor noștri sunt rezultatele noastre, fie că ne place uneori, fie că nu. Nu trebuie să le creăm iluzii

Mai mulți profesori de Limba și literatura română și Matematică au analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale 2024 la dezbaterea organizată de MERITO, vineri, 23 februarie, imediat după publicarea de către…
Vezi articolul