Universitatea din București și KPMG în România anunță că lansează Programul David Mitrany, care are ca obiectiv introducerea operei sale în circuitul cultural și academic românesc

103 vizualizări
Foto: unibuc.ro
Universitatea din București și KPMG în România anunță lansarea Programului David Mitrany ca proiect definitoriu și prioritar pentru anul 2021 al parteneriatului dintre cele două instituții, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Programul inițiat de Universitatea din București și de KPMG în România are ca obiective recuperarea personalității intelectuale a lui David Mitrany pentru cultura românească, introducerea operei sale în circuitul cultural și academic românesc, precum și promovarea gândirii sale pe plan internațional, se mai arată în comunicatul citat.

Redăm comunicatul Universității București:

“Dedicat studierii și promovării moștenirii intelectuale a lui David Mitrany, cel mai influent gânditor de origine română din științele sociale al secolului 20 și unul dintre părinții fondatori ai integrării europene, programul va iniția traducerea, pentru prima dată în limba română, a unor părți importante ale operei sale, va reedita și republica lucrările sale, va sprijini scrierea de studii academice precum și lucrări de popularizare bazate pe ideile sale și va organiza evenimente și conferințe academice pe aceste teme.

Este anticipat că programul, coordonat de Dragoș Paul Aligică, Profesor KPMG de Științe Administrative la Universitatea din București, va deschide calea spre un proiect de cercetare a arhivei Mitrany de la London School of Economics și o eventuală publicare a unor elemente ale acesteia și a unor studii bazate pe aceasta.

„Universitatea din București și KPMG în Romania consideră ca acest program se va constitui nu doar într-un model de parteneriat public-privat între mediul corporativ și cel universitar dar, mai mult, se va afirma ca un proiect pilot al unui demers național mai vast de recuperare și relansare a studierii și promovării istoriei și tradiției gândirii sociale, politice și economice românești”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, rector al Universității din București.

Programul va beneficia de susținerea unui consiliu academic consultativ alcătuit din cei mai importanți specialiști internaționali și are ambiția să devină cel mai semnificativ centru din lume în cercetări legate de David Mitrany și de moștenirea sa intelectuală.

„Educația este un sector strategic cu impact pentru viitorul României, iar parteneriatul încheiat între KPMG în România și Universitatea din București va contribui nu numai la încurajarea performanței în educație, ci și la recâștigarea valorilor ascunse ale României.

Contribuția lui David Mitrany în definirea relațiilor internaționale a creat contextul necesar existenței Uniunii Europene și a securității și prosperității de care ne bucurăm astăzi. Descoperirea personalității și rezultatelor sale subliniază importanța cunoașterii trecutului astfel încât să putem înțelege prezentul și să putem avea o viziune a viitorului”, afirmă Ramona Jurubiță, Country Managing Partner, KPMG în România.

Născut în 1888 la București și naturalizat în Marea Britanie în anii 20, Mitrany s-a prezentat constant ca român. Asociat cu cercurile intelectuale și politice de la London School of Economics și Oxford, coleg în anii ‘30 cu Albert Einstein la Institutul de Studii Avansate de la Princeton și influent sfătuitor politic al elitei anglo-americane, ideile lui Mitrany au definit mai multe curente contemporane în teoria relațiilor internaționale, în studiile de guvernanță economică și politică și în teoria socială.

Programul inițiat de Universitatea din București și de KPMG în România va dedica o atenție specială studenților și promovării noii generații de specialiști români în științe sociale și ale guvernanței. KPMG anunță în acest context lansarea Burselor KPMG-David Mitrany, dedicate studenților de la Universitatea din București care se specializează în teme și domenii relevante pentru opera și gândirea lui Mitrany”.

Foto: unibuc.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă către Iohannis, din partea mediului academic, împotriva schimbărilor în legislația de analiză a plagiatelor: Modificările propuse de Cîmpeanu reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică

Treisprezece organizații și mișcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari și cercetători din România și străinătate, îi solicită printr-o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică…
Vezi articolul

DOCUMENT Bursele în străinătate pentru studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare vor fi de cel puțin 1.000 de euro pe lună și vor fi acordate anual prin concurs organizat la nivel național – proiect de HG

Burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o hotărâre de guvern aflată în stare…
Vezi articolul

Mircea Dumitru: Universitatea din București devine parte a Universității Civice Europene. Care sunt celelalte șapte universități din consorțiul european

“Universitatea din București se alătură unui proiect ambițios, acela al rețelei Universității Civice Europene”, anunță rectorul Mircea Dumitru. Acesta precizează că noul consorțiu este format din opt universități, cu obiectivul…
Vezi articolul

BREAKING Profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili prin noul Regulament al studiilor doctorale / Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației

„Studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat”, spune noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat, adoptat la începutul acestui an și publicat luni în Monitorul Oficial. Din normele oficiale…
Vezi articolul