Universitatea din București reacționează în cazul Emilia Șercan: Condamnăm ferm acțiunea de intimidare a acesteia. Ne solidarizăm cu jurnalista Emilia Șercan

1.875 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
“Suntem profund îngrijorați de situația jurnalistei Emilia Șercan și condamnăm în mod ferm acțiunea de intimidare a acesteia”, spune rectorul Universității din București, Mircea Dumitru. Într-o luare de poziție față de acțiunile de intimidare a jurnalistei, rectorul Universității din București face apel la autorităţi pentru a proteja integritatea jurnaliştilor şi a sancţiona pe cei sau pe cel care a ameninţat-o cu moartea pe Emilia Şercan.

Reamintim că jurnalista Emilia Șercan a anunţat miercuri că a sesizat poliția, după ce luni seara a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Șercan precizează că a primit amenințarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție”.

Comunicatul integral remis de Universitatea București:

“Conducerea Universității din București condamnă în mod ferm acțiunea de intimidare a jurnalistei Emilia Șercan

Direcția Comunicare, Relații Publice și Marketing a Universității din București este mandatată să transmită următorul mesaj din partea profesorului Mircea Dumitru, Rector al Universității din București:

‘Suntem profund îngrijorați de situația jurnalistei Emilia Șercan și condamnăm în mod ferm acțiunea de intimidare a acesteia. Solicităm instituțiilor statului să depună toate eforturile pentru aflarea și sancționarea celui sau celor în cauză, potrivit normelor legale în vigoare.

Libertatea presei este un bun democratic intangibil care trebuie protejat atât de către instituțiile statului, cât și de către societatea civilă, în ansamblul său. Considerăm că vigilența și reacția instituțiilor statului trebuie să vină în sprijinul protejării siguranței și a vieții jurnaliștilor, a căror activitate contribuie în mod esențial la evoluția și modernizarea societății.

Munca doamnei Emilia Șercan – jurnalist de investigație și cadru didactic universitar –, pusă în slujba demascării imposturii academice, a contribuit în mod semnificativ, în ultimii ani, la întărirea integrității și eticii academice în spațiul universitar românesc.

Ne solidarizăm cu jurnalista Emilia Șercan și cu toți jurnaliștii care își dedică profesia aflării adevărului. Prin efort propriu, prin sacrificiu personal, jurnaliștii sunt cei care, prin mecanismele recunoscute, veghează la bunul mers al societății, la respectarea statului de drept sau a dreptății sociale. Credem cu tărie că puterea conferită în mod constituțional presei trebuie apărată atât de către instituțiile statului, cât și de către societatea civilă, împotriva oricărei încercări de intimidare, cenzură sau atentat la siguranța și viața unui jurnalist.

Universitatea din București își reafirmă angajamentul pentru apărarea statului de drept, a independenței puterilor în stat, precum și pentru susținerea și protejarea libertății de gândire și a libertății cuvântului.”

Prof. Mircea Dumitru, Rector al Universității din București

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mădălina Turza, consilierul premierului: Este nevoie ca refugiații din Ucraina să devină independenți în România, să muncească, copiii să poată merge la școală și să devină parte din comunitatea noastră atât timp cât vor decide să rămână

Serviciile de urgență, de tip asistență la graniță, mâncare și haine, nu mai sunt suficiente, a declarat, vineri, consilierul de stat în cadrul cancelariei premierului, Mădălina Turza. Oficialul a spus…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Reprezentanții elevilor, despre reorganizarea agenției care acreditează și evaluează extern toate școlile: Desființarea acestei instituții sau reducerea atribuțiilor sale ar crea un precedent foarte periculos

Reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu modificarea atribuțiilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), modificări cerute recent de Asociația Școlilor Particulare, spunând că „ar crea…
Vezi articolul

Cum încearcă Ligia Deca să justifice public încă un eșec – Guvernul nu va aloca 15% din Bugetul general consolidat, finanțare pentru Educație, nici în 2024, deși legile Deca-Iohannis prevăd asta: „Nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” vom avea 15% din BGC

În două interviuri succesive, la Euronews pe 4 octombrie și la TVR Info pe 5 octombrie, ministrul Educației Ligia Deca a spus, direct sau mai pe ocolite, că noua prevedere…
Vezi articolul