Universitatea din București reacționează în cazul Emilia Șercan: Condamnăm ferm acțiunea de intimidare a acesteia. Ne solidarizăm cu jurnalista Emilia Șercan

1.876 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
“Suntem profund îngrijorați de situația jurnalistei Emilia Șercan și condamnăm în mod ferm acțiunea de intimidare a acesteia”, spune rectorul Universității din București, Mircea Dumitru. Într-o luare de poziție față de acțiunile de intimidare a jurnalistei, rectorul Universității din București face apel la autorităţi pentru a proteja integritatea jurnaliştilor şi a sancţiona pe cei sau pe cel care a ameninţat-o cu moartea pe Emilia Şercan.

Reamintim că jurnalista Emilia Șercan a anunţat miercuri că a sesizat poliția, după ce luni seara a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Șercan precizează că a primit amenințarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție”.

Comunicatul integral remis de Universitatea București:

“Conducerea Universității din București condamnă în mod ferm acțiunea de intimidare a jurnalistei Emilia Șercan

Direcția Comunicare, Relații Publice și Marketing a Universității din București este mandatată să transmită următorul mesaj din partea profesorului Mircea Dumitru, Rector al Universității din București:

‘Suntem profund îngrijorați de situația jurnalistei Emilia Șercan și condamnăm în mod ferm acțiunea de intimidare a acesteia. Solicităm instituțiilor statului să depună toate eforturile pentru aflarea și sancționarea celui sau celor în cauză, potrivit normelor legale în vigoare.

Libertatea presei este un bun democratic intangibil care trebuie protejat atât de către instituțiile statului, cât și de către societatea civilă, în ansamblul său. Considerăm că vigilența și reacția instituțiilor statului trebuie să vină în sprijinul protejării siguranței și a vieții jurnaliștilor, a căror activitate contribuie în mod esențial la evoluția și modernizarea societății.

Munca doamnei Emilia Șercan – jurnalist de investigație și cadru didactic universitar –, pusă în slujba demascării imposturii academice, a contribuit în mod semnificativ, în ultimii ani, la întărirea integrității și eticii academice în spațiul universitar românesc.

Ne solidarizăm cu jurnalista Emilia Șercan și cu toți jurnaliștii care își dedică profesia aflării adevărului. Prin efort propriu, prin sacrificiu personal, jurnaliștii sunt cei care, prin mecanismele recunoscute, veghează la bunul mers al societății, la respectarea statului de drept sau a dreptății sociale. Credem cu tărie că puterea conferită în mod constituțional presei trebuie apărată atât de către instituțiile statului, cât și de către societatea civilă, împotriva oricărei încercări de intimidare, cenzură sau atentat la siguranța și viața unui jurnalist.

Universitatea din București își reafirmă angajamentul pentru apărarea statului de drept, a independenței puterilor în stat, precum și pentru susținerea și protejarea libertății de gândire și a libertății cuvântului.”

Prof. Mircea Dumitru, Rector al Universității din București

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Salt în ierarhia de admitere la liceu pentru mai mulți elevi de clasa a VIII-a din Brașov și Sibiu, după ce nota la Limba maternă le-a fost scoasă din media de admitere

Mai mulți elevi de clasa a VIII-a care au susținut recent Evaluarea Națională 2024 VIII-a apar în ierarhia pentru admiterea la liceu, publicată miercuri, 10 iulie, pe poziții superioare față…
Vezi articolul

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, către profesori, după ce a numit toți inspectorii școlari din teritoriu pe criterii politice: Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”

Ministrul Educației a transmis un mesaj pe Facebook, adresat elevilor, părinților și profesorilor, duminică seară, cu puțin timp înainte de începerea anului școlar 2022-2023: “Prin proiectele noilor legi, profesorul va…
Vezi articolul

Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”. Dan Stutman: E de sute de ori mai puţin invaziv faţă de computerul tomograf

Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, în judeţul Ilfov, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”, a declarat…
Vezi articolul

BREAKING Monica Anisie: La momentul acesta, rata la nivelul municipiului București este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Se trece în scenariul roșu dacă mai multe zile există pragul de 3, rata de infectare la nivel de localitate

La momentul acesta, rata de infectare cu noul coronavirus la nivelul municipiului București “este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Prin urmare, noi, la momentul acesta,…
Vezi articolul

Cercetătorul Sergiu Pașca: După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea preocupare / Este incredibil de important să avem studenți la medicină care fac cercetare cât mai devreme

„După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, Ana Dragu, mi-am schimbat întru totul traiectoria, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea…
Vezi articolul