Universitatea din București îi va acorda, miercuri, distincția de Doctor Honoris Causa lui András Sajó, specialist în drept constituțional comparat și profesor la Universitatea Central Europeană din Viena. Acesta, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), s-a remarcat prin critici la adresa democrației iliberale promovate de regimul Viktor Orban.
Potrivit prezentării făcute de UB într-un comunicat de presă, András Sajó, cercetător senior la CEU Democracy Institute din Budapesta, „este recunoscut pe plan internațional pentru contribuțiile sale în domeniul dreptului constituțional comparat, al teoriei politice și al sociologiei juridice”.
El a fost judecător la CEDO între anii 2009 și 2017, iar din 2020 este membru al Facebook Oversight Board, o structură independentă compusă din specialiști în drept, comunicare și reglementarea internetului, al cărei scop este monitorizarea aplicării standardelor privind libertatea de exprimare pe această platformă.
Potrivit UB:
- „Activitatea sa academică include publicarea unor lucrări de referință, precum monografia Limiting Government (CEU Press, 1999), Constitutional Sentiments (Yale University Press, 2011). Cel mai recent volum al său, Ruling by Cheating (Cambridge University Press, 2021), explorează provocările contemporane cu care se confruntă democrația. De asemenea, profesorul Sajó este coordonatorul influentului Tratat Oxford de Drept Constituțional Comparat (The Oxford Handbook of Comparative Constitutional Law)”.
Instituția de învățământ superior arată că îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa în „semn de recunoaștere a activității sale științifice” și ca o „reafirmare a angajamentului Universității din București de a promova excelența academică și colaborarea internațională”.
András Sajó este un expert care s-a exprimat critic la adresa iliberalismului promovat de guvernul ungar, spunând, într-un interviu din 2021:
- Viktor Orban, „marele maestru al acestor regimuri )(…) a descris la un moment dat Ungaria drept o democrație iliberală. Termenulc onține două elemente foarte importante: regimul intenționează să fie democratic. Își dorește să se comporte ca o democrație, pentru un număr de motive ce țin de legitimare internă și externă. Și este iliberal în mod deliberat. Întrebarea va fi în ce măsură iliberalismul permite susținerea democrației.”
- Într-un sistem iliberal, „nu este de așteptat ca instanțele să fie diferite de restul sistemului. Aici intervine aspectul trișării – destul de des, ele vor încerca, ce-i drept, să se comporte ca judecători. Nu doar vor pretinde acest lucru. Ele îmncearcă să continue să judece pe modelul stabilit în orice țară cu stat de drept. Și vor contorsiona acest fapt după necesitățile regimului, așa încât să pară legitim. (…)”
Universitatea Central Europeană este o universitate internațională fondată în 1991 de George Soros și care a funcționat până în 2019 în Ungaria, fiind atunci nevoită, sub presiunea autorităților de la Budapesta, să-și mute cea mai mare parte a activităților la Viena.