Universitatea din București discută tăierea la jumătate a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau. Rectorul Marian Preda: Nu e o problemă de buget, ci de nivel de pregătire

16.865 de vizualizări
Foto: Universitatea din București

Universitatea din București analizează posibilitatea reducerii cu aproape 50% a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, conform informațiilor Edupedu.ro confirmate de rectorul instituției. În documentul de lucru suma este redusă la 30 de lei brut/oră, adică 19 lei net/oră, în timp ce în anul universitar trecut tariful era 35 de lei net/oră. Contactat de EduPedu, rectorul Universității din București, Marian Preda, a afirmat că modificarea ar rezolva „inechitățile” dintre veniturile doctoranzilor care sunt și bursieri și salariile asistenților care dețin deja titlul de doctor.
  • În prezent, Universitatea din București are 2.093 de doctoranzi, conform datelor de pe site-ul oficial al instituției, secțiunea Universitatea din București în cifre. Menționăm că nu avem date despre câți dintre acești doctoranzi desfășoară activități didactice în regim de plată cu ora și vor fi afectați de reducerea tarifelor.

Conform unui draft de decizie, „tariful folosit pentru remunerarea cadrelor didactice asociate care nu dețin titlul de doctor și care desfășoară activități didactice în regim de plata cu ora din posturile vacante, temporar vacante sau rezervate se stabilește la 30 lei brut/oră convențională”, este precizat la art. 1, ceea ce înseamnă 19 lei net pe oră, după plata impozitului și contribuțiilor la stat.

Sursa foto: Edupedu.ro

Mai mult, studenților doctoranzi li s-au înaintat niște drafturi de contract în care suma se reduce la jumătate, cu precizarea că părțile „au convenit de comun acord” modificarea clauzei din contract referitoare la reducerea tarifului pentru plata cu ora, conform informațiilor transmise de cititorii EduPedu.ro pe adresa redacției.

Răspunsul rectorului Universității din București, Marian Preda

Contactat de EduPedu.ro, rectorul Universității din București, Marian Preda, a confirmat că există aceste discuții la nivelul unității de învățământ superior. Acesta a comparat situația din prezent cu legea care nu se mai aplică de acum un an, care prevedea că doctoranzii să predea 4-6 ore pe lună fără să fie plătiți.

Foto: Facebook.com/ Universitatea din București


„Nu s-a definitivat, dar e o discuție, sunt de acord că e o discuție, pentru că se bazează pe inechități: un doctorand, de exemplu, înainte avea de făcut ore gratuit. Dacă luați orele gratuit, 4 – 6 ore și cât predau acum, la unii chiar dacă se micșorează cuantumul pe oră, să vedeți că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată, doar pentru plata cu ora, plus cât s-a mărit bursa, adică trebuie adaptare la noile schimbări, înainte nu te plătea nimic”, a declarat Marian Preda.

  • Rectorul susține că „aproape jumătate dintre doctoranzi iau bursă” și că există inechități între veniturile lor și cele ale asistenților universitari doctori, după ce tot Universitatea a fost cea care a stabilit în anul universitar 2023-2024 un tarif aproape dublu pentru ei.

„Încă ceva, unii, care poate nici nu vor termina doctoratul, că e o rată de abandon mare, iau bursa 3.700 [lei – N. Red.], iau și bani pe plata cu ora, oricum vor lua, că acum ne obligă legea să îi plătim cumva și iau mai mult decât un asistent care are doctoratul luat și e titularizat.

(…) Haideți să confirme oamenii, de exemplu, prin finalizarea doctoratului. Și pe urmă, vorbim de o creștere consistentă a plății cu ora. (…) Adică trebuie să fim corecți, să fim echitabili cu orice. Ei nu au doctorat luat și nu poți să plătești pe cineva, nivel de pregătire mai jos, exact cât îl plătești pe cineva care care e deja doctor în domeniu”, a mai afirmat Preda pentru EduPedu.

  • Salariul de bază al unui asistent universitar cu studii doctorale, cu o vechime în învățământ de până la 3 ani este 5.430 lei brut, conform legii-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 actualizată, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform impozitării actuale, de circa 42%, salariul net ar fi de circa 3.200 de lei pe lună.

La întrebarea dacă există o problemă de buget din cauza căreia Universitatea din București discută să reducă aproape la jumătate tarifele pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau, rectorul a răspuns:

„Încă odată, e o problemă de nivel de pregătire. Nu e o problemă de buget”, a declarat Marian Preda, adăugând că nu cunoaște care va fi noul tarif.

Informații de context

Conform legislației din România, inclusiv Legea 199/2023 și reglementările aferente, doctoranzii pot desfășura activitățile didactice în regim de „plată cu ora”, fiind remunerați în funcție de tarife stabilite la nivelul fiecărei universități.

Specificarea unei sume fixe pentru plata cu ora a doctoranzilor nu este uniformă în lege, iar universitățile stabilesc remunerarea pe baza propriilor resurse financiare și bugete aprobate de Ministerul Educației.

„Tarifele orare brute aferente, plafoanele acestora şi sursa de finanțare a activităților desfăşurate în regim de plata cu ora se stabilesc de Consiliul de Administrație al Universității, cu respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011, precum şi a oricăror alte dispozitii incidente în materie”, este menționat la art. 9 în metodologia privind desfăşurarea activităților în regim de plata cu ora a Universității din București.

Modificările aduse legii învățământului superior în 2023, intrate în vigoare în septembrie, au inclus obligația universităților de a remunera doctoranzii pentru toate activitățile didactice pe care le desfășoară. Anterior, aceștia erau obligați, prin Legea Educației Naționale nr. 1/2011, să predea între 4 și 6 ore pe săptămână fără să fie plătiți.


26 comments
  1. Este trist că un asistent cu doctorat din Universitate are salariu de 3200 lei, câștigă mai mult un muncitor necalificat!!!!!! Faceți salarii decente!!!!

  2. pai nu toti doctoranzi sunt cu bursa. eu n-am bursa. pt 19 lei pe ora nu mai predau de maine. sa-si gaseasca alti oameni sa tina seminarele.

  3. Such a shame. Dacă se ține cont de această echitate și nu sunt probleme de buget, de ce nu mărește plata/oră pentru titulari/titulare?

    Sunt multe de spus..

  4. Dacă nu e o problema de buget, atunci măriți corespunzător tarifele asistenților universitari, și așa toată lumea va fi mulțumită, se va diminua abandonul și va creste și calitatea. Luați modelul celor din Vest!

  5. pe bune 30 lei pe oră? Orice muncitor cere de la 100 pe ora, nu găsești unul sub 100. La ce să-mi pun copilul să învețe, să facă facultate? Repetenții bine f bine plătiți în țara aceasta.

  6. 30 de lei brut pe ora! Dl rector ar tine ore pe banii astia? Nu ma refer aici la doctoranzi, ci la profesorii titulari, cu vechime si publicatii. Vor tine deci orele din posturile vacante, ca si pana acum, doctoranzii, asa cum sunt ei : slabi, fara experienta, unii dupa chipul coordonatorului… Nu mai e deloc cazul sa asteptati calitate sau reducerea abandonul scolar.
    Dar, de plimbat, pe unde s-a mai plimbat DOMNU’? Pe afara, normal…
    Dar renovarea cladirii din centru, de pe Dl Regina Elisabeta, in cati 10 ani se termina? Si de ce sunt montate schelele de un an-doi si nu se lucreaza decat la Istorie?
    Cat costa chiria pentru acesti 2 ani de zile pentru schelele pe care nu lucreaza nimeni?

    1. sa fi matale sănătoasă , de multe ori doctoranzii sunt mai bine pregătiți pe domeniul lor , mai motivați și mai implicati decât coordonatorii lor care abea își pun ochelarii pe nas , au lefuri și sporuri grase și s au plictisit sa mai preda.
      doctoranzii le fac toată munca la atedta uneori le țin și cursul că li e lene la boșorogi sa se deplaseze.

        1. Poate nu le sti toate . ( facultățile și nu numai)
          Omul cat trăiește , învață.
          Când le știe pe toate , e timpul să tragă cortina.

  7. Domnul rector in loc sa rezolve el dumnezeiesc “inechitatile” sociale ar trebui mai intai sa compare tariful plata cu ora cu ce este in occident, apoi sa faca distinctii intre calitatea celor care predau (sa nu permita prostilor sa predea) nu sa trateze in bloc toti doctoranzii. Nivelul este extrem de slab pentru cadrele didactice si doctoranzi, asa treaba buna a facut dl rector.

  8. O sa mai vina sa predea ciuciu!! Arata ca doctoratul nu este doar o chestie de bani. Doctoratul sa fie dat doar de cei care merg in cercetare si inv.superior. In rest sa fie experti atestati si acreditati in profesia lor. Asa ar dispare toate plagiatele.

  9. un asistent titular ia 4000 Ron net la care se adaugă sporul doctoral aprox 500 net deci ia 4500. și dacă e deja angajat din timpul doctoratului are și vechime .
    deci vorbești numai minciuni , nene.
    nici nu i angajezi titulari că legea permite în timpul doctoratului , nici nu i plătești .
    lacom tataie asta

  10. Bursa e 3200 nu 3700!! ce le mai umfla nenea
    înainte legea prevedea că doctoranzii au posibilitatea să predea în învățământ 4 ore !! dar voi , șarlatanilor , le spuneați că sânt obligați să țină ore gratuit. asta e adevărul gol goluț. și vă acopereați gratis seminariile cu doctoranzii .
    sa va stea in gat . ăștia cu grade ..

  11. Mesaj din partea doctoranzilor Unibuci, care susțin 100 de ore/ lună la plată cu ora, dar sunt plătiți doar pentru o parte din ele dintre ele pe motiv ca nu se pot ponta atât de mult pe cat muncesc: soluția nu e asta ci ar trebui să crească salariile celor care dețin titlul de doctor astfel încât să nu se mai întâmple asta.

    PS. Pe cand birouri pentru angajati? Nu de alta, dar na, Top500 🙂

  12. 19 Ron/ ora
    activitate didactică
    nici 100 Ron/ zi.
    care mai e prost sa tina seminarii la prețul asta ?
    o sa rămâneți în cerul gol , pt că sânteti scartani și nu ști scos posturile că concurs la timpul lor. se lasă lumea și de doctorat și de tot mai ales la specializările cu cauzate pe piata muncii . taman la facultățile astea o sa rămâneți descoperiți.
    cum sa plătești un om cu cea mai înaltă calificare academică , doctorat în desfășurare , cu 19 Ron /ora?
    sânteti cu capul .

      1. daca nu ar exista un astfel de salt , nu ar exista progres. e de la sine înțeles că doctoranzii sunt mai actualizați decât domnii profesori mai în vârstă. asta e legea firii . nu suntem făcuți să stagnam , nu suntem doar un tub digestiv.
        pentru un profesor abilitat este o onoare să descopere și să îndrume un doctorand care are potențial și poate mai mult decât el.
        da , sânt cazuri fericite in care seniorii sprijină cu logistică și networking iar pe partea profesionala doctorandul face tumbe sa evolueze și să nu dezamăgească. e in legea firii sa evoluam.
        lumea e mai mare decât se vede cu ochiul liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT “Instrucțiuni” suplimentare pentru aplicarea noilor reguli în scenariul roșu, transmise școlilor: Pot veni fizic la școală doar 15 elevi dintr-o clasă de-a VIII-a și 17 de-a XII-a, profesională/postliceală an terminal. Ceilalți elevi din aceste clase sunt obligați să participe la cursurile online

Pot veni fizic la școală doar 15 elevi dintr-o clasă de-a VIII-a și 17 de-a XII-a, profesională/postliceală an terminal, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, cu “instrucțiuni” suplimentare pentru aplicarea…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Monica Anisie, participă la ședința convocată de președintele Klaus Iohannis începând cu ora 12:00, cu privire la “măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19”

Ministrul Educației, Monica Anisie, participă începând cu ora 12:00 la ședința convocată de președintele Klaus Iohannis cu privire la “măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19”. Prezența ministrului Educației la discuțiile…
Vezi articolul

OFICIAL Termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației, publicate în Monitorul Oficial – listă / Sunt aproape 400 de ordine de ministru și hotărâri de guvern

Lista cu cele aproape 400 de acte normative care să pună în aplicare prevederile din legea educației în învățământul preuniversitar și legea educației în învățământul universitar a fost publicată în…
Vezi articolul