Universitatea din București nu intră în greva generală anunțată de Federația sindicală Alma Mater cu începere de luni, 22 mai, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Marian Preda. Cursurile vor continua așa cum se desfășoară în mod normal activitatea în Universitate. „Nu avem niciun fel de motiv și nu a fost nicio inițiativa internă de începere a grevei în Universitatea din București, nici din rândul cadrelor didactice, nici din rândul celor 300-400 de membri de sindicat, în mare parte personal nedidactic și didactic auxiliar și reprezentând aproximativ 15% din angajații Universității”, a anunțat Marian Preda.
Rectorul instituției de învățământ superior a precizat că în rândul profesorilor din Universitate „doar câteva procente” sunt membri de sindicate, împărțiți în 3 sindicate foarte mici. „Nu a existat nicio inițiativă de începere a grevei, nu există nemulțumiri majore, ieri a fost ședința de Senat și nimeni nu a ridicat această problemă. Am discutat de cele 20 de burse speciale pentru performeri internaționali, viitori studenți care în ultimii ani au luat premii la olimpiadei și concursuri sportive olimpice, am discutat despre chestiuni legate de posturile didactice, de concursurile care se află în derulare și care era cât pe ce să fie stopate prin Hotărâre de Guvern, dar acum s-au aprobat acel memorandum, am discutat de probleme curente, iar greva nu a intrat nici măcar la diverse. Este o tema inexistentă în Universitatea din București, în acest moment”, a precizat Marian Preda, pentru Edupedu.ro.
Întrebat cu privire la decizia celor peste 100.000 de profesori din preuniversitar de a intra în grevă pe termen nedeterminat începând de luni, 22 mai 2023, din cauza salarizării, rectorul Universității din București a declarat: „Eu, în primul rând, nu aș vrea sa mă refer la problemele din preuniversitar. Dacă un număr atât de mare de persoane își asumă diverse proteste, probabil că au justificări solide, nu cred că cineva poate să mobilizeze numere mari de persoane doar așa, de dragul protestelor. Sunt sigur că sunt probleme reale acolo, nu le cunosc suficient de bine. Ce spun eu este că în Universitatea din București nu se pune în acest moment problema unei greve și că problemele pe care le avem sunt cele curente care țin de realitatea cu sistemul, de o anumită subfinanțare a unora dintre programele de studii, în special pe zona socio-umană și alte lucruri pe care le-am comunicat și care sunt în dezbatere. Nu avem o problemă specială în acest moment și oricum ar fi trebuit sa trecem prin etapele preliminare unei greve, adică negocieri. Am văzut că sindicatele din preuniversitar au avut deja discuții la Minister și la Guvern, ca și președintele spune că sunt justificate solicitările lor. Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni. Sunt 3 realități diferite și nu vrem să ne implicăm în mișcări care țin de alte entități și alte tipuri de probleme”.
Întrebat dacă stadiul proiectelor de legi ale educației reprezintă, în viziunea sa, un obiectiv de grevă, Marian Preda a răspuns, pentru Edupedu.ro: „Sincer, eu nu cred în greve. Ce pot să vă spun în legătură cu pachete de legi este că mi-am spus punctele de vedere și îmi mențin aceste puncte de vedere. Mi se pare că niciuna dintre modificările văzute în Parlament și care nu schimbă nici lucrurile bune, nici nu îmbunătățește lucrurile nu tocmai în regulă din proiect, am remarcat faptul că parlamentarii sunt cadre didactice și-au dat lor înșiși dreptul de a presta doar 50% din ore, ceea ce nu mi se pare deloc echitabil. La Camera Deputaților au adoptat un amendament prin care parlamentarii cadre didactice vor avea norma redusă la 50%. De ce asta? De ce să îi mai plătim, când stau în Parlament? Încă un exemplu de cum toată lumea este egală, dar unii sunt mai egali decât alții și ne dăm privilegii, votăam o lege care se referă și la noi. Dar dincolo de asta, nu am avut f mari schimbări și îmi păstrez punctele de vedere anterioare. Pentru mine, în ultima lună nu a fost o schimbare semnificativă. Eu nu cred în greve, ci în discuții, negocieri, argumente puse pe tava. Grevele, revoluțiile trebuie să vină în ultimă instanță cu adevărat, când nu se mai poate. Pentru că sunt toate aceste mișcări majore care au efecte secundare, au a treia parte care suferă: elevii, studenții. Dar asta e opinia mea, asta nu înseamnă că am ceva împotriva inițiativelor celor din preuniversitar. E dreptul lor. Protestul e o instituție a democrației”.
21 comments
Asa este. Bine punctat. Rectorul ăsta nu își declară venitul, cu sporuri si plata cu ora, că ar face invidios un parlamentar. Un prof. univ. predă săptămânal cele mai puține ore fizice, se știe cum se normează orele de curs față de seminariile unui asist sau lect. univ. Cum sa fie el solidar cu tinerii??
De conducatorii de doctorate din patohia lui, care tolerează plagiatul sau redactează chiar ei tezele pt parlamentari nu spune nimic tov Preda…
Dixit!
Profesorii universitari au avut deja salariul mărit la max din grilă, de mult timp. Cei tineri, până la lector, au o mizerie.
Revendicările nu sunt doar salariale, nici numai pt cadrele didactice, ci si pt personalul auxiliar din scoli.
Din partea angajatorilor care isi maresc singuri salariul frecvent nu s-au auzit decat erori de logica, toate sofismele de relevanță știute, mai ales “argumentul” la milă (“ad misericordiam”), la care s-a cedat in trecut.
Greva a fost anunțată cu mult timp inainte, vezi pichetarile periodice, ieșirile in manifestație (sabotate intenționat de niste parlamentari inculți și plagiatori), negocierile cu miniștri etc.
Categoric, in orice greva generala sunt victime: la STB si METROREX, călătorii; in sistemul sanitar- pacienții; in invatamant: elevii. Dintre toti mentionati, numai personalul din școli (repet, nu doar profesori!!) nu a beneficiat de mărire neumilitoare. Apropo, nu doar privații susțin bugetul cu taxe, ci toti angajații. Unii prof. sunt si părinți afectati de greva,vde veniturile mici, nu toti dau meditatii. Așa că ca trebuie privit obiectiv!
Trimite oamenii la greva nesimțirea pământului. Ție îți este ușor să iei decizi când ai 15 minimuri pe economie ca salariu!
Vai de capul lui!
Un asistent universitar castiga un jeg de bani pentru cate face (nu doar predare, ci si infinita munca administrativa), dar nenea Preda nu are habar/nu-l intereseaza acest lucru. Cand ai salariu de rector, normal ca te doare la basca de aia de sub tine. Ca sa nu mai zic de faptul ca nici un amarat de fotocopiator nu ai la dispozitie intr-o astfel de unitate de invatamant, de am ajuns sa venim cu lucruri de acasa.
Liniște,vorbesc securiștii care s au trezit mari rectori,Știți că ei sunt prosti,corupți și vulnerabili,că de aia au fost ,,puși” rectori.
Normal sa nu facă grevă generală,când are un salariu de peste 25.000 lei- cam peste 5000 euro,săracul,e amărât! Si cred că i a convins,poate forțat și pe ceilalți din cadrul Universității să nu facă grevă! Rușine Spărgătorilor de grevă, că și tov. Carmen Iohannis,care nici ea nu face grevă. Câștigă bani frumoși din meditații,probabil! Isi mai cumpără alte 2-3 case!!
De-ar pleca mai repede din această poziție acest aiurit de om (Preda). Are caracter îndoielnic!
Tocmai a spus Hadar de la Alma Mater ca un asistent universitar ia in mana 2500 de lei, exact cât un debutant de la preuniversitar. Dar, totul e bine în Unibuc. Și în PMPul înființat de dl. rector.
El incaseaza 5000 de euro numai din salariu, asa ca e bine pentru unul de valoarea lui – valoare sub nivelul marii.
Dar lasa ca sare acum Gelutu Duminica prin presa sa ne spuna ca M Preda e Dumnezeu pentru el, asa cum au sarit si alte mediocritati de la Istorie si Stiinte Politice sa-l linseze pe contracandidatul lui Preda acum 4 ani.
A grait un impostor: tovarsul inginer (sanchi)-sociolog, care in 10 ani a ajuns profesor in Facultatea aia de doi bani, ca asta e Sociologia! Ah, si a fost si decan la aceasta facultate inainte sa fie rector, iar pe cand era decan infiinta masterat cu SRI-ul, fiindca asta era foarte, foarte important. N-a publicat nici macar un articol in Occident, dar se citeaza ei intre ei in reviste obscure din Romanica, deci au indice Hirsh, ala care-i place Emiliei Sercan, intre altii, care preda intr-o alta facultate de doi bani a UB. Sociologia si Jurnalistica nu exista in vreun ranking.
..mda..vedeti ? intelegeti ? asa intelege acest rectoras invizibil in Europa ‘sociologia’ de 3 parale..intr-o problema cu asa miza mare pt. minister, smecherasul asta face opinie separata, stiind ca in felul asta va fi recompensat pt. a fost de partea ‘stapinului’. cam asa s-a facut si se face actul de tradare de sorginte ‘intelectuala’ la noi. lasam masa de fraieri in off-side, si noi capitalizam pozitia. daca facea rectorasul asta asa ceva in Franta, era aruncat in Sena. sint curios cum se vor alinia constiincios celelalte univ. de asa-zisa ‘elita’. 99 % la fel. lasam preuniversitarii in off-side, chiar daca vor avea si ei de cistigat daca se decide majorarea salariilor, si capitalizeaza intre timp si pozitia slugarnica, pe placul stapinirii. mi-e greata ! lasi, parsivi, dar tare le place sa se dea ‘intelectuali fini’.
A vorbit pesedistul din el sau securistul? Un ins care e paralel si cu sistemul universitar, dar rector alesi de fraieri intr-o universitate cu cladiri care arata jalnic, in care studentii si profesorii isi fac orele in sali degradate si platesc pentru a multiplica textele la xerox, ca ei sparg bani pe indeminzatii si plimbari in strainatate! Un impostor, uita-ti-va pe lista lui de lucrari! Dar, deh, i-a infiintat partid Elenei Udrea si lui Basescu.
Și în universități sunt salarii mici pentru cadre. El vorbeste in numele lui. Un rector câștiga 25000 lei, 5000 euro pe luna, cât 6-7 muritori de rand. Salariile rectorilor ar trebui impozitate cu 50%.
Decand rectorul este și lider de sindicat? De când șeful instituției hotărăște dacă angajații din subordine fac grevă sau nu? Așa a aflat omul de la PSD, că pe propria moșie faci ce vrei?
Problemele din preuniversitar afectează direct universitarul prin calitatea pregătirii cu care vin viitorii studenți.
La greva preuniversitarului trebuie sa se alăture părinții, elevii, toți cei care vor o Românie Educată nu doar cu numele.
Sa-i fie rusine, cei mai multi profesori sunt absolventi ai Universitatii din Bucuresti.
I-auzi ce trai pe vatrai!!! Ei nu au probleme și curge banu’…. curge!!! Sa va mai vaitati voi ca generațiile care vin sunt din ce în ce mai….. spre zero barat!
Asta inseamna sa ai rectori care sunt in mama cu politicienii!
In universitati nu sunt probleme?
Este usor sa vorbesti cand ai un salariu de rector si nu duci grija zilei de maine!
Universitarii? Locul unde se duc sume incomensurabile de bani, care se autofinanṭează cu diverse venituri extra-bugetare: cursuri de perfecṭionare, seminarii, inspecṭii tematice ṣi de grade didactice, etc. Mr. Preda spune: ” sunt probleme reale în Preuniversitar, nu le cunosc suficient de bine”…. nici nu aṭi avea cum, stimabile! Atunci când se lucrează cu ” crème de la crème” ai absovenṭilor din Preuniversitar, adică aduṣi la nivel de Universitar datorită nouă, este puṭin probabil să se cunoască adevărata situaṭie de fapt. În altă ordine de idei, cu mici excepṭii, toṭi miniṣtrii învăṭământului au fost profesori universitari care au avut grijă să tragă “turtă pe plita lor”, lăsându-i pe preuniversitari să se lupte cu aceleaṣi probleme perene…
atunci mergi acasă
dacă nu ești ancorat în problemele sistemului educational e timpul să te ocupi de altceva, din afara sistemului
Rectorul este si lider de sindicat?