Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) susține performanța în fizică și promovează domeniul în competiții naționale și internaționale (P)

2.154 de vizualizări
Foto: UVT
International Young Physicists’ Tournament – IYPT (Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni) este una dintre cele mai respectate și prestigioase competiții internaționale de fizică pentru elevii de liceu. Este singura competiție de fizică sprijinită direct de către European Physical Society – EPS (Societatea Europeană de Fizică). În anul 2022 această competiție a fost organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu UVT la Timișoara și a adus reprezentanți din 25 de țări, din toată lumea.

În fiecare an, mii de liceeni din întreaga lume participă la această competiție, desfășurată neîntrerupt din 1988 sub forma unui turneu pe echipe. Scopul competiției IYPT este de a promova fizica în rândul elevilor de liceu, dezvoltând abilitățile de lucru în echipă, rezolvarea de probleme experimentale cu soluții deschise, capacitatea de a dezvolta și prezenta rezultatele obținute și capacitatea de a discuta și de a privi în mod critic munca celorlalți competitori. O abordare creativă a rezolvării unor probleme aparent simple, dar care necesită o înțelegere aprofundată a fenomenelor fizice, îi modelează pe viitorii lideri ai dezvoltării științifice, tehnologice și economice.

Începând cu anul 2013, la această competiție a aderat și România și tot de atunci UVT, prin Facultatea de Fizică, a asigurat toate condițiile pentru pregătirea lotului național al României, prin punerea la dispoziția loturilor coordonate de către profesorul Sandu Golcea atât a spațiilor necesare pentru antrenament și cazare, dar și a specialiștilor care au lucrat cu membrii lotului pentru pregătirea competițiilor. Dintre elevii care au format loturile României în ultimii ani o parte și-au continuat studiile în România iar alții au ales să studieze în Anglia (Imperial College of London; Oxford; Cambridge; Durham) și în SUA (Stanford; Princeton; Boston).

În contextul implicării active a reprezentanților României în structurile IYPT și a susținerii oferite de către UVT, a fost posibilă obținerea organizării acestei competiții în anul 2022 la Timișoara. Organizată de către Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu UVT, competiția a adus la Timișoara reprezentanți din 25 de țări, din toată lumea (Africa de Sud, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Elveția, Georgia, Germania, Grecia, India, Iran, Marea Britanie, Mexic, Pakistan, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Suedia, Taipei China, Turcia, Ucraina, Ungaria).

Învățământul din domeniul Fizică funcționează în cadrul UVT încă de la înființarea universității noastre, fiind nu doar un domeniu de tradiție la UVT, dar și un domeniu care îmbină perfect performanța academică și rezultatele în domeniul cercetării. Este, în consecință, un demers firesc al UVT, acela de a sprijini performanța tinerilor fizicieni, iar organizarea IYPT la Timișoara, după edițiile organizate în Singapore, China, Polonia sau Georgia, arată nivelul ridicat de percepție de care se bucură fizica timișoreană în context internațional, a declarat Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Acest material a rezultat și din editarea informațiile provenite din cadrul proiectului FSS cu titlul “Îmbunătățirea competențelor în contextul provocărilor de securitate globală”, implementat de Universitatea de Vest din Timișoara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul rector al Universității de Apărare, de la care ar fi copiat premierul Ciucă în teza de doctorat, spune că putea folosi o altă metodă: Să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia și presupun că e și acum

Generalul Teodor Frunzeti, fost șef de Stat al Forțelor Terestre și fost rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp), din cartea căruia ar fi copiat premierul Nicolae Ciucă în…
Vezi articolul

Fondul pentru situații speciale, la dispoziția ministrului Educației: O mână de universități au folosit, în 2021 și 2022, peste jumătate din banii din FSS cheltuiți în întregul învățământ superior / Universitatea de Agronomie condusă de fostul ministru Cîmpeanu – în top, inclusiv cu bani pentru conferințe de securitate

Un număr restrâns de universități din România atrag cea mai mare parte banilor pe care, potrivit legii, Ministerul Educației îi poate aloca dintr-un fond special, aflat la dispoziția ministrului, destinat…
Vezi articolul

Profesorul Marian Popescu: Am decis să nu mai susțin cursuri la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, în semn de protest față de angajarea fostului șef de resurse umane al SRI. Senatul a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere

Senatul Universității din București “a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere“, scrie profesorul universitar Marian Popescu pe pagina sa de Facebook, unde anunță că „în semn de protest…
Vezi articolul

Cum vor fi cazați studenții în cămine și câte persoane vor sta în cameră, informații solicitate de Alianța Națională a Studenților, care critică ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății

Universitățile trebuie să anunțe desfășurarea procesului de cazare, condițiile în care va avea loc, numărul de locuri de cazare și numărul de studenți în cameră, solicită Alianța Națională a Organizațiilor…
Vezi articolul