Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) susține performanța în fizică și promovează domeniul în competiții naționale și internaționale (P)

2.152 de vizualizări
Foto: UVT
International Young Physicists’ Tournament – IYPT (Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni) este una dintre cele mai respectate și prestigioase competiții internaționale de fizică pentru elevii de liceu. Este singura competiție de fizică sprijinită direct de către European Physical Society – EPS (Societatea Europeană de Fizică). În anul 2022 această competiție a fost organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu UVT la Timișoara și a adus reprezentanți din 25 de țări, din toată lumea.

În fiecare an, mii de liceeni din întreaga lume participă la această competiție, desfășurată neîntrerupt din 1988 sub forma unui turneu pe echipe. Scopul competiției IYPT este de a promova fizica în rândul elevilor de liceu, dezvoltând abilitățile de lucru în echipă, rezolvarea de probleme experimentale cu soluții deschise, capacitatea de a dezvolta și prezenta rezultatele obținute și capacitatea de a discuta și de a privi în mod critic munca celorlalți competitori. O abordare creativă a rezolvării unor probleme aparent simple, dar care necesită o înțelegere aprofundată a fenomenelor fizice, îi modelează pe viitorii lideri ai dezvoltării științifice, tehnologice și economice.

Începând cu anul 2013, la această competiție a aderat și România și tot de atunci UVT, prin Facultatea de Fizică, a asigurat toate condițiile pentru pregătirea lotului național al României, prin punerea la dispoziția loturilor coordonate de către profesorul Sandu Golcea atât a spațiilor necesare pentru antrenament și cazare, dar și a specialiștilor care au lucrat cu membrii lotului pentru pregătirea competițiilor. Dintre elevii care au format loturile României în ultimii ani o parte și-au continuat studiile în România iar alții au ales să studieze în Anglia (Imperial College of London; Oxford; Cambridge; Durham) și în SUA (Stanford; Princeton; Boston).

În contextul implicării active a reprezentanților României în structurile IYPT și a susținerii oferite de către UVT, a fost posibilă obținerea organizării acestei competiții în anul 2022 la Timișoara. Organizată de către Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu UVT, competiția a adus la Timișoara reprezentanți din 25 de țări, din toată lumea (Africa de Sud, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Elveția, Georgia, Germania, Grecia, India, Iran, Marea Britanie, Mexic, Pakistan, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Suedia, Taipei China, Turcia, Ucraina, Ungaria).

Învățământul din domeniul Fizică funcționează în cadrul UVT încă de la înființarea universității noastre, fiind nu doar un domeniu de tradiție la UVT, dar și un domeniu care îmbină perfect performanța academică și rezultatele în domeniul cercetării. Este, în consecință, un demers firesc al UVT, acela de a sprijini performanța tinerilor fizicieni, iar organizarea IYPT la Timișoara, după edițiile organizate în Singapore, China, Polonia sau Georgia, arată nivelul ridicat de percepție de care se bucură fizica timișoreană în context internațional, a declarat Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Acest material a rezultat și din editarea informațiile provenite din cadrul proiectului FSS cu titlul “Îmbunătățirea competențelor în contextul provocărilor de securitate globală”, implementat de Universitatea de Vest din Timișoara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

SNSPA boicotează ședința Consiliului Național al Rectorilor de la Cluj-Napoca: Lipsa de transparență și interferențele politice sunt probleme departe de a fi rezolvate / CNR, acuzat că lucrează în favoarea partidelor de guvernământ

Școala Națională de Studii Politice și Administrative anunță că nu va participa la ședințele din acest weekend ale Consiliului Național al Rectorilor. Forul are o conducere rotativă asigurată din decembrie…
Vezi articolul

GRAFICE Raportul Bologna 2024: România, pe contrasens cu Spațiul European al Învățământului Superior la mai mulți indicatori. Scădere a numărului de profesori din universități, în timp ce în UE acesta crește / Cheltuielile publice pentru învățământ superior, printre cele mai mici pe continent

România a cunoscut un avans minim în ceea ce privește numărul de studenți și înregistrează rate mult în urma mediei europene în ceea ce privește participarea tinerilor și adulților la…
Vezi articolul

Proiectul guvernamental Student Invest de sprijin financiar pentru acoperirea taxelor de studii este “praf în ochi și un măr otrăvit”, afirmă Alianța organizațiilor studențești / ANOSR cere guvernului să renunțe la măsuri

Un program al guvernului de sprijin pentru studenți, ce vizează “garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat”, pentru acoperirea taxelor de…
Vezi articolul

Studenții să poată contesta evaluările orale, să fie eliminat pragul minim de pagini pentru suportul de curs, să fie reglementată utilizarea resurselor electronice și a inteligenței artificiale în universitate – propunerile alianței organizațiilor studențești ANOSR pentru noul Cod al drepturilor studentului

Mobilitatea studenților, evaluarea lor, suporturile de curs, resursele electronice și utilizarea inteligenței artificiale în activitatea academică se numără printre temele atinse în propunerile de actualizare a drepturilor studenților, înaintate de…
Vezi articolul