Universitatea de Vest din Timișoara: Profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a primit Premiul „Timotei Cipariu“. Premiile sunt acordate de Academia Română

1.501 de vizualizări
Mircea Mihăieș și Adina Chirilă / Foto: Universitatea de Vest din Timișoara
Academia Română a decernat astăzi premiile anuale, recompensând astfel lucrări publicate în cursul anului 2021. Profesorul universitar și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a fost laureată cu Premiul „Timotei Cipariu“, potrivit unui comunicat al Universității de Vest din Timișoara.

Considerat îndeobște cel mai important dintre premiile acordate anual de Academia Română, premiul poartă numele lui Titul Maiorescu, unul dintre întemeietorii culturii și civilizației române moderne, și i-a fost acordat profesorului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara, Mircea Mihăieș, pentru volumul Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului (Editura Polirom), conform sursei citate.

Potrivit informării, „Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului este un studiu critic de peste 900 de pagini care explorează, într-o proză experimentală de maximă dificultate, subteranele minții omenești, într-o încercare de a reconstitui, urmând modelul lui Giambattista Vico din Scienza nuova, istoria umanității începând cu timpurile pre-biblice până în contemporaneitatea jumătății de secol XX.

Mircea Mihăieș este autorul a peste douăzeci de volume de critică, istorie literară și eseu, dintre care menționăm: De veghe în oglindă (1989), Cartea eșecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Atlanticul imaginar (2002), Viața, cântecele și patimile lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha ( 2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător (2014). Acestora li se adaugă cele trei exegeze joyceene. Împreună cu Mircea Nedelciu și Adriana Babeți este coautorul romanului de mare success, Femeia în roșu (1990), ecranizat și transpus în variantă pentru scenă. A publicat, de asemenea, șase volume de analize ale vieții publice din România împreună cu profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland.”

Pe lângă alte distincții și premii importante (între care Meritul cultural în grad de cavaler, decernat de Președinția României), Mircea Mihăieș a primit de nouă ori premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Criticul și universitarul Mircea Mihăieș este un strălucit ambasador cultural al Universității de Vest din Timișoara, dar și al comunității timișorene, binecunoscut în spațiul literar național și internațional. Acordarea acestui premiu de prestanță academică intelectualului și mentorului cultural Mircea Mihăieș este o recunoaștere luminoasă pe care forul Academiei Române a aduce operei acestuia, înscrisă valorilor umaniste universale. Din partea comunității academice din UVT, sunt onorat să-i transmit maestrului Mircea Mihăieș felicitări și gânduri de recunoștință!”, a declarat rectorul Universității de Vest, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca despre ce se va întâmpla cu profesorii elevilor care sunt sub nivelul analfabetismului funcțional: Vrem să avem împreună cu inspectoratul școlar planuri dedicate de monitorizare și intervenție, inclusiv să identificăm nevoia de formare continuă a profesorului / Trebuie să promovăm mai multă învățare prin investigație, mai multă învățare bazată pe proiecte

Elevii din România vor fi testați anual pe o platformă pe care Ministerul Educației vrea să o construiască în perioada următoare, aceasta este una dintre măsurile enunțate de Ligia Deca…
Vezi articolul

Olimpiadele să fie organizate online de societățile științifice – apelul lansat de Societatea de Științe Matematice din România: “Nu putem lăsa deoparte pregătirea de excelență a copiilor dotați”

Olimpiadele școlare trebuie organizate și anul acesta, iar în condițiile în care Ministerul Educației a renunțat la susținerea lor în formatul prevăzut de legea educației, atunci ele trebuie desfășurate “cel…
Vezi articolul

Lucian Bode, acuzat că a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai ca să blocheze un iminent verdict de plagiat: Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte

Ministrul de interne, Lucian Bode, susține că a dat în judecată Universitatea Babeș Bolyai din Cluj deoarece ”Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce…
Vezi articolul