Universitatea de Vest din Timișoara anunță, în contextul alegerilor prezidențiale, că rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară activitatea

101 de vizualizări
Foto: UVT / Universitatea de Vest din Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 8 decembrie, că rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară activitatea și că „universitățile românești sunt un autentic «furnizor de europenizare»”, potrivit unui comunicat de presă.

Redăm punctul de vedere integral al UVT:

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară activitatea, iar în contextul alegerilor prezidențiale din această perioadă publică următoarea declarație:

Universitățile românești au atins în prezent cel mai înalt nivel de internaționalizare și promovare la nivel european. Universitățile românești sunt un autentic „furnizor de europenizare”, apreciat și valorizat prin cele 21 de instituții de învățământ superior prezente în Alianțele de Universități Europene. Universitățile românești sunt un garant al valorilor europene, recunoscute și apreciate ca promotori ai unei diplomații academice autentice. Universitățile românești au aderat la principiile diplomei europene și la libertățile oferite de mobilitățile europene ale studenților, profesorilor și cercetătorilor.

Parcursul european al universităților din România trebuie să fie ireversibil. În acest moment de cotitură, ele au obligația morală să le protejeze studenților viitorul european, accesul la diploma europeană, la recunoașterea studiilor, la un destin european de neclintit.

Dincolo de a forma specialiști buni în domeniul de studii ales, universitățile au datoria de a cultiva la studenți dorința de a contribui semnificativ la construcția unui viitor într-o Europă unită, prosperă și liberă. Cetățenia europeană nu este doar un deziderat, ci ea poate fi dezvoltată în fiecare zi, la orice vârstă, prin modul în care ne raportăm la ceilalți și prin performanțele de la școală și de la locul de muncă. Aceasta nu este posibilă însă atunci când valorile democratice și europene sunt amenințate sau când îndoiala este semănată în sufletul oamenilor.

Copiii noștri, studenții noștri sunt viitorul acestei țări. Discutând despre obligațiile pe care le avem față de studenții noștri, este imposibil să nu ne amintim de cuvintele pline de înțelepciune ale Majestății Sale, Regele Mihai I al României, care a vorbit despre cel mai frumos împrumut pe care-l poate face o țară de la copiii ei și pentru copiii ei: „Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.” Aceasta Românie este una europeană, una euroatlantică, în care valorile democratice trebuie să rămână principiul care ne ghidează.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Peste 1.600 de directori de școli au fost schimbați cu persoane numite „în interesul învățământului”, prin decizii ale inspectoratelor școlare. Doar pentru 300 dintre ei motivul schimbării a fost „deficiențe de management”

Peste 1.600 de directori și directori adjuncți de școli au fost schimbați din funcții în luna august, reprezentând 18.5% din totalul posturilor de conducere din sistemul preuniversitar de învățământ, potrivit…
Vezi articolul

Numărul copiilor din grădiniţe scade în Deltă şi în satele din judeţ, motiv pentru care unele grădinițe au fost închise / Copiii trebuie să facă naveta, iar autocarul care transportă profesorii și copiii din Sulina se strică aproape săptămânal

Din cauza scăderii numărului de copii, unele unități de învățământ din județul Tulcea se închid, spune Inspectorul general şcolar al ISJ Tulcea, Viorica Pavel, pentru Agerpres. 9 din cele 143…
Vezi articolul

INTERVIU Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: În școala în care ai o violență vine imediat inspectoratul și te arată cu degetul. Violența nu este întâmplătoare. De multe ori, agresorii de la școală sunt, la rândul lor, victime în alte contexte

„La noi, în școala în care ai o violență vine imediat inspectoratul și te arată cu degetul. Poate nu întâmplător în școala respectivă există violență, am nevoie să mă ajuți,…
Vezi articolul