Universitatea Columbia din SUA anunță că își revizuiește politicile legate de protestele studenților, după amenințările administrației Trump că taie finanțarea

291 de vizualizări
Universitatea Columbia / Foto: © Jeewee | Dreamstime.com
Universitatea Columbia din New York a anunțat vineri că va face o serie de modificări majore în politica sa internă, inclusiv restructurarea supravegherii asupra departamentului de studii din Orientul Mijlociu și înăsprirea regulilor privind protestele și sancțiunile aplicate studenților, potrivit Associated Press (AP). Decizia vine în urma unui ultimatum formulat de administrația Trump, care a condiționat continuarea finanțării federale — evaluată la miliarde de dolari — de aplicarea acestor măsuri.

Potrivit unui comunicat transmis de președinta interimară a universității, Katrina Armstrong, Columbia va adopta o nouă definiție a antisemitismului, va consolida Institutul de Studii Israeliene și Evreiești și va angaja personal suplimentar în acest sens, pentru a „diversifica intelectual” oferta academică, conform sursei citate.

  • Schimbările anunțate au provocat reacții dure din partea unor organizații pentru drepturi civile și libertatea de exprimare, care acuză instituția că a cedat intervențiilor politice fără precedent ale administrației Trump. „Capitularea Columbiei pune în pericol libertatea academică și libertatea de exprimare în campusurile din toată țara”, a declarat Donna Lieberman, directorul executiv al New York Civil Liberties Union.

Administrația Trump blocase anterior un pachet de 400 de milioane de dolari destinat cercetării, acuzând universitatea că nu a intervenit suficient de ferm împotriva protestelor studențești critice la adresa campaniei militare a Israelului în Gaza. Reluarea finanțării a fost condiționată de implementarea imediată a nouă reforme, printre care interzicerea protestelor în clădirile academice, revizuirea sancțiunilor disciplinare și angajarea de personal de securitate cu drept de arest pe campus, mai relatează AP.

De asemenea, studenții nu vor mai putea purta măști pe campus pentru a-și ascunde identitatea, cu excepții justificate medical sau religios. Universitatea va desemna și un nou prorector care va avea sarcina de a analiza conducerea și planurile de învățământ ale unor departamente internaționale, în special cel de Studii din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa. Acesta va fi pus sub o formă de supraveghere academică pentru o perioadă de cel puțin cinci ani — una dintre cele mai controversate solicitări ale administrației Trump.

Trump a acuzat în repetate rânduri Columbia că a tolerat acte de antisemitism în timpul manifestațiilor desfășurate pe campus din primăvara trecută, acuzații respinse de organizatorii protestelor.

În scrisoarea adresată comunității universitare, Armstrong a precizat că instituția a depus eforturi pentru a răspunde îngrijorărilor legate de discriminare, hărțuire și antisemitism. „Modul în care au fost portretizate Columbia și comunitatea noastră este greu de acceptat. Avem probleme, da, dar acestea nu ne definesc”, a subliniat ea, conform aceleiași surse.

Situația de la Columbia reflectă o ofensivă mai largă a administrației Trump împotriva instituțiilor de învățământ superior care nu se aliniază cu direcțiile sale politice. Au fost demarate investigații la 52 de universități pentru programele lor de diversitate și incluziune, iar Universitatea din Pennsylvania a pierdut 175 de milioane de dolari din finanțarea federală, pe fondul controverselor legate de participarea unei înotătoare transgender la competiții.

Reprezentanții organizațiilor pentru libertatea de exprimare avertizează că ceea ce s-a întâmplat la Columbia poate avea efecte de durată în întreg sistemul universitar american. „Dacă o instituție cu resursele și influența Columbiei cedează presiunii guvernamentale, ce șanse au celelalte universități?”, a comentat Tyler Coward, avocat al organizației Foundation for Individual Rights and Expression, citat de AP.

Foto: © Jeewee | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: Nu cred că este treaba ministrului să stabilească dacă avem sau nu uniformă în școli / Profesorii, părinții și elevii să decidă

Fiecare școală ar trebui să aleagă dacă elevii poartă sau nu uniformă, a afirmat ministrul Educației, Daniel David, într-un interviu recent acordat pentru Știrile ProTV. „Nu cred că este treaba ministrului…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Alianța europeană de universități CIVIS – poziție comună, la inițiativa Universității din București, de condamnare a agresiunii și solidaritate cu Ucraina

Alianța CIVIS, ce reunește mai multe instituții europene de învățământ superior, inclusiv Universitatea din București, condamnă „orice formă de agresiune militară” și își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, printr-o declarație…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai își susține Comisia de Etică după criticile stârnite de decizia în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, decizie raportată la practici “standard” într-un caz ieșit din comun – acuzații de plagiat aduse unui înalt demnitar / UBB spune că poate relua analiza, dacă apar sesizări noi

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) transmite, într-un set de răspunsuri transmis la solicitarea Edupedu.ro, un mesaj de sprijin pentru Comisia sa de Etică, ținta mai multor critici în urma analizei…
Vezi articolul
https://www.dreamstime.com/three-students-talking-their-studies-campus-education-concept-friendship-group-people-image147648226

Programul „Turing” de schimb pentru studenți, anunțat de Marea Britanie după ieșirea din Erasmus. Investiție viitoare de 100 milioane lire sterline, pentru 35.000 de elevi și studenți, din septembrie 2021

Marea Britanie intenţionează să investească peste 100 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea unui nou program de schimb pentru studenţi deoarece nu mai participă la programul Erasmus după decizia…
Vezi articolul

Noua Politehnica București, formată după fuziunea cu Universitatea din Pitești, își începe activitatea didactică în noua formulă începând cu anul universitar 2023-2024 – legea de înființare a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, înființată prin fuziunea Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești, își va începe activitățile didactică în noua formulă începând cu…
Vezi articolul