Universitatea Cambridge a cerut miercuri în faţa unui tribunal bisericesc permisiunea de a îndepărta o placă în memoria unui donator implicat în comerţul cu sclavi, informează AFP, potrivit Agerpres.
În urma mişcării „Black Lives Matter” au existat tot mai multe apeluri pentru înlăturarea statuilor şi monumentelor reprezentând figuri istorice ale căror nume sunt asociate cu comerţul cu sclavi şi cu rasismul.
La Cambridge, Jesus College doreşte îndepărtarea de pe unul dintre pereţii capelei sale a unei plăci de marmură în memoria lui Tobias Rustat, o figură istorică implicată financiar în comerţul cu sclavi din secolul al XVII-lea şi unul dintre cei mai importanţi donatori ai acestei instituţii.
Rustat, un curtean al regelui Carol al II-lea, a investit în Royal African Company, care a transportat aproape 150.000 de sclavi, şi a participat la administrarea acesteia.
Jesus College subliniază că Rustat „a avut o implicare financiară şi administrativă în comerţul cu sclavi pentru o perioadă semnificativă de timp”.
Instituţia ar dori, prin urmare, să mute această placă pe care este reprezentat un portret al lui Rustat într-o sală de arhivă, însoţită de precizări istorice.
Universitarii au votat în favoarea acestei decizii, dar, întrucât obiectul se află într-un edificiu religios, un judecător numit de Biserica Anglicană va trebui să decidă în această privinţă după audierile ce vor avea loc în faţa unui tribunal ecleziastic. Acestea ar urma să dureze trei sau patru zile şi vor avea loc în capela de la Jesus College.
Condus de Sonita Alleyne, prima femeie de culoare numită în fruntea unei facultăţi a prestigioaselor universităţi Oxford şi Cambridge, Jesus College a restituit în octombrie 2021 Nigeriei o sculptură din bronz a unui cocoş, furată în urmă cu un secol, devenind astfel prima instituţie britanică care returnează un obiect furat în timpul perioadei coloniale.
În prezent, unii dintre foştii studenţi şi urmaşi ai lui Rustat se opun îndepărtării plăcii, argumentând că donaţiile acestuia nu provin din bani obţinuţi în urma comerţului cu sclavi.
Pentru a soluţiona disputa, Biserica Anglicană a convocat o audienţă rară în faţa unei „instanţe consistoriale” (‘consistory court’), un tip de tribunal ecleziastic care se ocupă de obicei de cazurile legate de clădirile bisericii.
Experţii vor depune mărturie în faţa instanţei, care va fi prezidată de David Hodge, un judecător cunoscut sub numele de vicecancelar.
Avocaţii Jesus College vor pleda pentru înlăturarea plăcii, în timp ce aceia ai unui grup de absolvenţi vor explica de ce doresc ca aceasta să rămână.
Tobias Rustat a donat aproximativ 3.230 de lire sterline (aproximativ 500.000 de lire sterline la cursul de astăzi) Jesus College, în principal pentru a finanţa burse pentru orfani.
La fel ca negustorul de sclavi Edward Colston, a cărui statuie la Bristol (vestul Angliei) a fost dărâmată de pe soclu în iunie 2020 de către activişti antirasişti, Rustat a fost o figură importantă în cadrul Royal African Company în secolul al XVII-lea.
Rustat însuşi a comandat crearea plăcii care îl omagiază cu câţiva ani înainte de a muri la 87 de ani. El este înmormântat în capela de la Jesus College.
Placa nu face nicio menţiune la sclavie, interzisă de Marea Britanie în 1833. De asemenea, o statuie a lui Rustat este amplasată în apropierea unei biblioteci a Universităţii Cambridge, care a precizat că a efectuat „cercetări preliminare” în vederea îndepărtării sale.
Foto: © Photo London Uk – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.