Universitatea Babeș Bolyai va implementa ghidul antidiscriminare, după ce o studentă a semnalat afirmații rasiste și misogine dintr-un manual: „Victime care precipită declanșarea acțiunii răufăcătorului – femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”

4.870 de vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis într-un comunicat de presă că a luat notă de comentariile critice ajunse în spațiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de curs dedicat studenților la învățământul la distanță din UBB, unde se regăsesc afirmații de genul: „Victime care precipită declanșarea acțiunii răufăcătorului – femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”.

Astfel, rectorul Daniel David a solicitat efectuarea imediată a unei analize la nivelul departamentului și facultății de specialitate cu referire la acest suport de curs. Universitatea a anunțat într-un comunicat de presă că va implementa un ghid de antidiscriminare pe care instituția l-a elaborat încă din 2018.

„Ghidul este menit să stabilească un set de criterii uniforme care au ca scop promovarea unui mediu educațional și profesional fără discriminare și hărțuire. Ghidul elaborat de reprezentanții UBB se aplică tuturor aspectelor educaționale sau de altă natură organizate în cadrul instituției”, precizează UBB în comunicat.

„UBB are, în general, un curriculum modern, ghidat de cele mai bune practici academice și etice internaționale. Dar UBB este o comunitate academică mare, astfel că este posibil ca încă nu toate componentele să fie ancorate în lumea modernă la standardele pe care le dorim, fapt care ne determină să urgentăm și să amplificăm eforturile noastre de aliniere la standardele etice și academice ale lumii de azi.

Dacă apar abateri de la acest lucru, acestea trebuie identificate și eliminate imediat. Dar demersul meu în acest sens este unul mai general, de reformare a curriculumului UBB. Astfel, ca urmare a angajamentului din Programul ProUBB+ am început deja de la sfârșitul anului 2020 un proces de reanaliză a tuturor planurilor de învățământ (și a fișelor de disciplină) din UBB prin prisma celor mai bune practici internaționale (implicând mediul academic intern și extern, studenții, societatea/mediul socio-economic), circumscrise de Ghidul UBB Antidiscriminare lansat în 2018.

În urma acestui demers, cred că UBB va avea nu doar unul din cele mai moderne conținuturi curriculare din țară, congruent cu cele mai bune practici academice și etice, dar și mecanismele de autoprotecție, și anume de identificare și de eliminare rapidă a unor erori/abateri de la bunele practici academice internaționale. Așadar, există deja în UBB un proces demarat și care se ocupă de asemenea zone, cu consultare plurală și în raport cu normele etice, științifice și culturale ale prezentului. Probabil că și cazul punctual a apărut în acest context de autoanaliză inițiată în UBB, ceea ce arată că autoanaliza începe să funcționeze”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Amintim că o studentă a universității clujene a tras un semnal de alarmă pe Facebook asupra misoginismului și rasismului care „transpiră” dintr-un suport de curs al materiei „Psihologie judiciară”.

„Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – UBB. Rocking racism, misogyny and victim blaming like it’s 2021. Stimați colegi și profesori, cât timp ne vom mai împăca cu aceste mizerii? Probabil doriți să educați și noile generații de psihologi să perpetueze rasismul, misoginismul și blamarea victimelor?

Oare de aceea suportul de curs materia „Psihologie judiciară” e plin de afirmații deplasate despre hoții „creoli”, femeile care au o parte de vină în viol pt că au fost îmbrăcate într-un anumit fel și anormalitatea părului lung? Acesta e brandul Universitatea Babeş-Bolyai? Ce părere aveți, stimați profesori? Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”, a scris Claudia Toderean-Dascălu pe pagina sa de Facebook.

Universitatea Babes-Bolyai / Foto: Facebook UBB


8 comments
  1. Cursul de “Psihologie judiciara” se bazeaza pe date reale. Sunt descrise sabloane si tendinte comportamentale reale.
    Se tine cont de statistici oficiale si informatii obtinute prin intermediul politiei: unii dintre membrii comunitatilor de tigani din Romania creeaza de multe ori probleme cetatenilor acestei tari.
    Nu putem cobori faptele si statisticile la nivelul prejudecatilor.
    Nu putem ignora aceste tendinte si sabloane comportamentale care apartin si membrilor comunitatii de tigani.
    Pentru ca avem un instinct de auto-conservare si nu vrem sa inlesnim cetatenilor de etnie rroman violul, furtul, talharia, omorul si alte infractiuni.
    Daca aceste fapte si statistici oficiale nu mai sunt de actualitate, este de datoria tiganilor sa dovedeasca acest lucru. Cum?
    Prin scaderea numarului de infractori tigani in statisticile oficiale. Faptele sunt o dovada mai buna decat circul.

  2. Ce porcarie de articol. Umbrim realitate a pentru a nu rani sentimente. Si asa psihologia nu statea foarte bine pe podiumul stiintelor. Sal.

  3. Vă mulțumesc pentru acest articol echilibrat. Mă bucur că UBB, sub conducerea d-lui David, față de care am toată stima și admirația, a ales să reacționeze într-un mod constructiv. Îmi cer scuze dacă tonul postării mele originale a sunat inflamator sau defăimător pentru unii. Intenția mea era să trag un semnal de alarmă și să catalizez o schimbare în bine. Cred că din acest punct de vedere a fost o reușită, deși am atras și multe reacții negative. Celor care sunt supărați pe mine aș dori să le amintesc că a critica și a aduce în atenția publicului ceea ce considerăm că trebuie schimbat nu înseamnă “a face scandal”, “a distruge reputația” sau “a târî prin noroi”, ci e o invitație la a aborda acele chestiuni. E un gest util și foarte necesar într-o societate obișnuită cu tăcerea și resemnarea. Doresc să îi încurajez pe această cale pe toți aceia dintre voi care văd lucruri inacceptabile să vorbească. Probabil o vor face cu mai multă diplomație 🙂

    1. Obisnuiti cum suntem cu tacerea si resemnarea, ne vom obisnui si cu absurdul epurarii societatii pe criteriul sexismului si al discriminarii rasiale.

    2. Este inca o forma de sexism, o femeie face scandal, este isterica samd., pe cand un barbat in aceeasi situatie va fi considerat hotarat, puternic etc. Ei bine, mizeriile nu se mai pot ascunde sub pres, trebuie scoase afara in vazul lumii. Nu poti schimba ceva gresit daca nu stii ceea ce este gresit.

      1. vreti egalitate?!
        how about barbatu sa aiba drept de veto cu privire la pastrat sau avortat un copil?! 50-50 sanse de custodie la divort, etc

        aruncati niste aberatii pe care le fac niste tampiti (sau care nu se mai fac de mult) ca sa va justificati drepturile cerute (fara obligatii) si misandria…
        misto , ce sa zic…

        acum orice e rasism… cred ca 1984 incepe sa fie o utopie fata de kktu in care traim…

        1. „meee”, corpul unei femei nu e proprietatea ta și nici a mea. când o să feți tu, atunci să ai păreri d-astea. până atunci, marș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noul președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor este Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași: Vom continua parteneriatele cu Administrația Prezidențială în zona de educație, cu Guvernul României, nu doar în ce privește Ministerul Educației, “ci și cu alte organisme ale statului sau non-guvernamentale”

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval, a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) pentru următoarele șase luni, anunță universitatea într-un comunicat remis Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Programul lapte și fructe în școli 2023-2024, pus în consultare din februarie, de Ministerul Agriculturii, pentru ca elevii să primească produsele din prima zi de școală, în septembrie, după ce în anul trecut întârzierile au fost de luni de zile

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care să alinieze unele modificări ale legislației europene, la cea românească, ceea ce ar permite ca Programul pentru…
Vezi articolul