Universitatea Babeș-Bolyai lansează pe piață un aparat care măsoară calitatea aerului și eficiența energetică a clădirilor, realizat de cercetătorii săi

846 de vizualizări
Predare exclusiv online
Predare exclusiv online la facultati / Foto: Facebook – UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că lansează pe piață aparatul SmartRadon, un sistem de monitorizare a calității aerului din clădiri. Aparatul este dezvoltat și testat de cercetătorii Universității, precizează instituția într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Universitatea spune că aparatul poate să înregistreze următoarele:

  • “(1) radonul (care, peste pragul critic, poate influența inducerea unor forme de cancer, a bolilor respiratorii etc.);
  • (2) compușii organici volatili (cu impact asupra sistemului respiratoriu, nervos, de reproducere etc.);
  • (3) monoxidul de carbon (cu impact letal dacă depășește pragul critic);
  • (4) dioxidul de carbon (cu impact negativ asupra stării de sănătate);
  • (5) alți parametri de mediu, precum presiunea, umiditatea și temperatura.”

Parametrii monitorizați de SmartRadon pot fi vizualizaţi online, în timp real, prin intermediul aplicațiilor mobile, existând posibilitatea stabilirii pragurilor critice de alertă, spune UBB.

“Sistemul prototip SmartRadon a fost deja autorizat de OICPE – Organism Independent pentru certificarea produselor electrice, fapt care atestă conformitatea prototipului din punctul de vedere al respectării normelor tehnice naţionale şi internaţionale, precum şi al normelor de asigurare a siguranţei în utilizare de către persoanele din clădirile unde se instalează. De asemenea, s-au aplicat testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, susține că, „în ultimii ani, în logica universităților world-class, UBB și-a dezvoltat o strategie modernă și planuri operaționale pentru a conecta componenta de cercetare avansată cu componenta de inovare-antreprenoriat, pentru a genera produse/servicii inovative. În acest context, spre exemplu, pe lângă SmartRadon, UBB a mai lansat recent produse inovative (PsyPills etc.) și, în curând, în colaborare cu EON Reality din SUA, va lansa aplicația VR-Mind”.

Aparatul a fost dezvoltat în cadrul unui proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014–2020, în cadrul Laboratorului de încercări radon „Constantin Cosma”- LiRaCC.

“În prezent, 100 de aparate SmartRadon sunt deja implementate în case cu nivel de radon peste pragul critic, participante la proiectul SMART_RAD_EN, specialiștii UBB care coordonează activitățile fiind dr. Alexandra Cucoș, dr. Tiberius Dicu și dr. Arthur Tunyagi”, spune Universitatea. Citește aici anunțul integral al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

 


1 comment
  1. Un exemplu perfect de pseudo-cercetare sau cum sa tocam banii publici (si cei europeni sunt tot publici) degeaba. Mareata realizare nu aduce nici un element de noutate, nu exista nimic inovator care sa justifice finantarea POC.
    Nici macar salariile luate din proiect, plimbarile in strainatate “la simpozion” sau achizitiile publice cu cantec nu sunt noi, fiind practici adanc inradacinate in lumea universitatilor romanesti.
    Astfel de sisteme de monitorizare capabile sa masoare toti parametrii mentionati cu mandrie de “inventatori” exista de multi ani.
    E suficienta o cautare pe internet si oricine poate sa descopere varietatea de instrumente si sisteme de acest tip. Simple sau complicate, cu transmisie de date sau fara, mari sau mici, scumpe sau ieftine, dispozitivele care masoara concentratia de Rn, VOC, CO, CO2 ba chiar si presiunea si temperatura (bonus…) sunt disponibile de multa vreme si acopera toate nevoile imaginabile. Poate ca “cercetatorii” de la UBB n-or fi aflat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like