Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se declară „îndurerată la moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, Doctor Honoris Causa al Universității noastre”, într-un mesaj transmis luni. Mario Vargas Llosa a obținut în 2013 acest titlu oferit de instituția românească de învățământ superior.
- Scriitorul peruan, Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit, duminică, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând sfârșitul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane.
Potrivit mesajului universității clujene, „întreaga comunitate UBB este alături de familia celui care i-a devenit membru în anul 2013 prin acceptarea titlului Doctor Honoris Causa”.
Comunicatul UBB, integral:
„Comunitatea UBB, îndurerată la moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, Doctor Honoris Causa al Universității noastre
Comunitatea UBB a devenit mai săracă odată cu pierderea, duminică, 13 aprilie 2025, a unuia dintre cei mai valoroși membri ai ei, scriitorul Mario Vargas Llosa, distins, în anul 2010, cu premiul Nobel pentru literatură și Doctor Honoris Causa al Universității noastre din luna mai a anului 2013.
Mario Vargas Llosa s-a născut în 28 martie 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. A urmat cursurile unei şcoli militare, iar apoi pe cele ale Universității Naționale San Marcos din Lima, obținând licența în literatură și, ulterior, titlul de doctor în filozofie și litere la Universitatea Complutense din Madrid.
A lucrat ca profesor de spaniolă și ziarist în Franța, a predat la universități din America și Europa și a îmbogățit cultura universală cu peste 50 de opere pline de forță epică și luciditate, traduse în peste 30 de limbi și distinse cu premii cu greutate, precum Premiul Criticii Spaniole, Premiul Cervantes – considerat un Nobel al literaturii din spațiul hispano-american, Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani, Premiul Criticii sau Premiul Internațional de literatură Romulo Gallegos.
A fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa de unele dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, precum Yale (1994), Harvard (1999), San Marcos de Lima (2001), Oxford (2003), Sorbona (2005). În anul 1975 a devenit membru al Academiei Peruane, iar în 1994 a fost primit în Academia Spaniolă.
În anul 2010 a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură, iar în 2023 a fost primit în Academia Franceză, devenind primul membru al acestui for fără ca vreuna dintre cărțile sale să fi fost scrisă în limba franceză.
Întreaga comunitate UBB este alături de familia celui care i-a devenit membru în anul 2013 prin acceptarea titlului Doctor Honoris Causa.”
Foto: © LCVA | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.