Universitatea Babeș-Bolyai, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, va elabora strategia României în comunicațiile cuantice

182 de vizualizări
Babeș-Bolyai - Mobilități virtuale
Foto: UBB / Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT), anunță instituția într-un comunicat. UBB este coordonator, iar INCD-FM partener în această asociere.

Potrivit comunicatului, “tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potențial revoluționar în știință, societate și economie. Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare”.

Rectorul UBB, Daniel David, citat în comunicat:

  • „UBB are cei mai buni specialiști în elaborarea de planuri strategice/strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experții de top din zona “quantum technologies” din UBB și țară (inclusiv din alte instituții care nu sunt acum parte a consorțiului declarat câștigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în țară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european și internațional”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oamenii de știință au descoperit urmele unui ghețar modern pe Marte care ar putea susține viitoarele misiuni umane / Cercetător: Sarea s-a format peste ghețar păstrând forma gheții de dedesubt, până la detalii precum crevasele și benzile de morene

Rămășițele unui ghețar modern au fost găsite aproape de ecuatorul planetei Marte, sugerând că gheața ar putea încă exista la mici adâncimi în acea zonă. Dacă este confirmată, o astfel…
Vezi articolul

Tudor Prisecaru a fost numit secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării. Doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Prisecaru este președintele Senatului Universității Politehnica București și un apropiat al rectorului Mihnea Costoiu

Președintele Senatului Universității Politehnica a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, prin decizie a premierului, publicată în Monitorul Oficial. Tudor Prisecaru este…
Vezi articolul