Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut de la Ministerul Educației o finanțare de aproape un milion de lei, bani ce vor fi alocați pentru activități didactice de învățământ din cadrul Școlii Gimnaziale „Junior”. Aceasta are acum autorizații pentru toate nivelurile de învățământ, spune Tudorel Toader, Rectorul Universității. De asemenea, printr-o Hotărâre de Guvern din 26 ianuarie 2023, Universitatea a primit cu titlu gratuit Centrul de Creație Brădeț din localitatea Gălănești, județul Suceava, din administrarea Academiei Române – Filiala lași, ce are peste o mie de metri pătrați și un teren de 11.000 metri pătrați.
- În anul școlar 2022-2023 la Școala și Grădinița „Junior” funcționează 12 formațiuni de studiu: 2 la nivel gimnazial, 7 la nivel primar și 3 la nivel preșcolar.
- Amintim că, inițial, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a înființat Școala „Junior” în 2003, ca unitate de învățământ particulară numită „Grădinița Junior”. Deși primise acreditare ca unitate de învățământ particulară cu personalitate juridică, în 2020, Școala a luat toate procedurile de autorizare de la capăt ca să devină școală fără personalitate juridică. Detalii aici
Școala Gimnazială “Junior” va primi de la Ministerul Educației o finanțare de 951.498 de lei și acoperă costurile pentru cei 230 de elevi care studiază la Grădinița și Școala „Junior” ale UAIC, la toate formele de învățământ (49 de elevi la nivelul preșcolar cu program prelungit, 134 de elevi la nivelul primar și 47 de elevi la nivelul gimnazial), potrivit comunicatului de presă al Universității.
„Finanțarea de la bugetul de stat pentru formele de învățământ preuniversitar care funcționează în cadrul UAIC nu poate decât să ne bucure. Școala Gimnazială „Junior” este în rețeaua de stat și avem autorizate, în acest moment, toate nivelurile de învățământ, de la nivelul preșcolar, până la cel liceal. Pentru liceu așteptăm emiterea Ordinului de Ministru, după ce Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, în urma vizitei de evaluare externă efectuată anul trecut în vară, a decis autorizarea”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași a primit de la Academia Română un spațiu de creație de o mie de metri pătrați, care acum este “inutilizabil”
Tot joi, 26 ianuarie, prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat transferul cu titlu gratuit a Centrului de Creație Brădeț, din localitatea Gălănești, județul Suceava din administrarea Academiei Române – Filiala lași către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Centrul de Creație Brădeț are o clădire cu 2 niveluri, cu o suprafață construită desfășurată de 1.034 metri pătrați și 11.003 metri pătrați de teren, fiind dat în folosință în anul 1989.
Potrivit notei de fundamentare, imobilul care aparținea Academiei Române nu mai poate fi folosit ca spațiu de creație, așa cum era destinația, fiind acum “inutilizabil”.
“În prezent, din cauza stării de uzură și funcționalitate, a lipsei utilităților necesare pentru păstrarea funcțiunilor atribuite (activități științifice – conferințe, seminarii etc. și activități socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător și conform destinației prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996. De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iași a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălănești, județul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului și destinației acestuia. În momentul de față, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizațional al instituției, respectiv activităților de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iași a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iași, iar imobilul în cauză este situat în județul Suceava.
Prin urmare, având în vedere locația acestui bun imobil, respectiv în afara municipiului Iași, a lipsei personalului de cercetare, a destinației imobilului în raport cu misiunea şi obiectivele Filialei Iași a Academiei Române, în prezent bunul imobil în referinţă este păstrat, cu mari eforturi, în stare de conservare, fiind inutilizabil şi, practic, excedentar pentru activitatea desfăşurată de către instituție.
În acest context și, ținând cont de interesul manifestat de Universitatea „Alexandru
Ioan Cuza” din Iaşi privind preluarea fără plată a acestui bun imobil (…) Universitatea
„Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a acceptat transferul fără plată a imobilului din localitatea
Gălănești, județul Suceava în administrarea sa, transferul fiind considerat o oportunitate de
extindere a bazei materiale în vederea creșterii calității activităților didactice și de cercetare a universității.
Având în vedere interesul public pentru care imobilul din localitatea Gălănești, județul
Suceava a fost transmis în administrarea Filialei Iași a Academiei Române, același interes
public justifică și transmiterea acestuia în administrarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi unde se vor desfășura activități didactice, de cercetare, de creație, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanților.
Pentru aceste motive, considerăm necesară și oportună transmiterea, fără plată, a imobilului compus din teren și construcție, din localitatea Gălănești, județul Suceava, din
administrarea Academiei Române – Filiala Iași în administrarea Ministerului Educației
pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi”.
Informații de context
Școala „Junior” din Iași a fost deschisă pe 1 octombrie 2003, ca unitate de învățământ particulară numită „Grădinița Junior”, înființată de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. A fost autorizată ca unitate de învățământ particulară cu personalitate juridică și a fost apoi acreditată ca unitate de învățământ particulară cu personalitate juridică, prin Ordinul nr. 3.572 din 30 martie 2009, semnat de ministrul de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu.
Grădinița respectivă a intrat în procesul de autorizare în 2003 ca entitate particulară cu personalitate juridică și a ieșit din proces, prin acreditare, în 2009, tot ca instituție particulară cu personalitate juridică.
Cu toate acestea, în 2020, școala a luat de la zero toate procedurile de autorizare, pentru că în 2018 legea Educației s-a modificat și doar așa putea dobândi autorizare și mai târziu acreditare ca unitate de învățământ fără personalitate juridică, pentru funcționarea ca departament al Universității fondatoare.