Uniunea Națională a Studenților din România: Situația absurdă în care studenții nu mai au reducere la tarifele de transport se datorează incompetenței Ministerului Educației / CFR Călători a ales să încalce legea

1.525 de vizualizări
Foto: © Jerome Cid | Dreamstime.com
„Situația absurdă, în care beneficiile de 50% au fost eliminate, se datorează incompetenței evidente a Ministerului Educației – România de a redacta la timp un proiect de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare ale noii legi. CFR Călători a ales să încalce cu bună știință legea”, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Studenților din România. 

„Trebuie pus accentul pe 2 mari aspecte: există o lege în vigoare cu privire la învățământ și legea este un act normativ cu forță juridică obligatorie și cu caracter general valabil adoptat de autoritatea unică legiuitoare, Parlamentul. CFR Călători a ales să încalce cu bună știință legea și să se proptească într-un vid legislativ imaginar, dezavantajând zeci de mii de studenți români”, se precizează în comunicat. 

„Îndemnăm Ministerul Educației să acționeze cu celeritate pentru a publica normele metodologice aferente noii Legi a Educației nr. 199/2023, pentru a restabili drepturile cuvenite studenților”, conform UNSR.

Redăm integral comunicatul de presă al Uniunii Naționale a Studenților din România:

„Dacă ai legitimație de student, plătești dublu biletul la CFR!” – o ironie amară care sugerează că studenții români nu sunt niciodată pe deplin apreciați sau tratați corect de autorități și de companiile de transport. Recent, această inechitate a atins cote alarmante, subliniind un comportament dezastruos și o lipsă de transparență din partea Ministerului Educației și a companiilor de transport.

În Art. 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023 se precizează clar: ,,Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.­­”

Trebuie pus accentul pe 2 mari aspecte: există o lege în vigoare cu privire la învățământ și legea este un act normativ cu forță juridică obligatorie și cu caracter general valabil adoptat de autoritatea unică legiuitoare, Parlamentul.

Cu toate acestea, există neclarități. CFR Călători, compania națională de transport feroviar, a anunțat că va elibera legitimații cu gratuitate/reducere pentru elevi, urmând ca studenții să aștepte publicarea normelor metodologice. Același anunț l-au făcut și Softrans și Astra Trans Carpatic.

CFR Călători a ales să încalce cu bună știință legea și să se proptească într-un vid legislativ imaginar, dezavantajând zeci de mii de studenți români. Cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educației și retragerea vechii Legi a Educației Naționale nr. 1/2011, studenții nu beneficiază de nici măcar o reducere de 50% la tarifele de transport. Această situație absurdă, în care chiar și beneficiile de 50% au fost eliminate, se datorează incompetenței evidente a Ministerului Educației din România de a redacta la timp un proiect de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare ale noii legi. Conform legislației române, un act administrativ normativ trebuie să stea în transparență timp de 30 de zile de la publicarea lui, în cazul de față, 30 august.

Într-o abordare complet diferită, Societatea de Transport București (STB) a ales să respecte călătorii și drepturile lor. Deși nu se mai vând abonamente reduse pentru studenți, STB a decis să permită studenților să circule gratuit în baza legitimațiilor de student. Prin urmare, soluții există și se pot aplica, lăsând astfel deoparte alte păreri și punând în prim plan studenții (n. red. studenții vor plăti integral abonamentele STB de transport în București până când noile reguli cu reducerile de 90% sunt publicate, anunță operatorul de transport; elevii au în continuare abonament gratuit prin aplicația YouthTB).

Această diferență de abordare între companiile de transport este evidentă și trebuie să atragă atenția asupra faptului că tratamentul nedrept aplicat studenților români nu este doar o chestiune de legislație, ci și de decizii ale companiilor. Astfel de comportamente pot avea un impact profund asupra studenților, în special în această perioadă a anului când mulți dintre ei se deplasează către centrele universitare din locurile lor de proveniență.

Îndemnăm Ministerul Educației să acționeze cu celeritate pentru a publica normele metodologice aferente noii Legi a Educației nr. 199/2023, pentru a restabili drepturile cuvenite studenților. De asemenea, ne așteptăm ca toate companiile de transport să manifeste mai multă considerație nevoilor studenților și să le faciliteze accesul la transport în mod corect și echitabil.

Este momentul ca studenții români să fie tratați cu respect și să li se ofere condiții adecvate de transport, în special în această perioadă de tranziție importantă în viețile lor.”

Amintim că setul de reguli privind transportul studenților este în mod oficial programat să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern până cel târziu 15 septembrie, după cum se arată în calendarul cu termenele de aprobare a legislației subsecvente a noilor legi ale Educației. La acest moment, această hotărâre de guvern este în stadiul de proiect și de dezbatere publică.

În ceea ce privește transportul elevilor, Hotărârea de Guvern separată cu regulile pentru învățământul preuniversitar ar urma să fie adoptată până pe 8 septembrie, cu două zile înainte să înceapă cursurile anului școlar, conform aceluiași calendar oficial anunțat recent. Și acest document este încă în dezbatere. Gratuitățile se mențin pentru elevi la transport, acesta fiind și motivul pentru care pentru ei se aplică în continuare, fără nicio sistare de acordare, cum se întâmplă în cazul studenților.

Foto: © Jerome Cid | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: O intersecție de interese de toate felurile s-ar putea câteodată să blocheze dreapta desfășurare a sistemului de învățământ / Ministrul le-a cerut studenților să participe la dezbaterea proiectelor legii educației

Prezent la deschiderea de an universitar la UMF Carol Davila din București, ministrul Apărării le-a cerut studenților să trimită feedback pe proiectele legilor Educației, pentru că “sistemul educațional dintr-o țară…
Vezi articolul

Profesoara Simona Cristea, replică în scandalul examenelor cu subiecte identice, în care este cercetată disciplinar: „Nu există nicio prevedere care să interzică repetarea subiectelor de la o sesiune la alta”

„Nu există nicio prevedere legală care să interzică titularului de curs repetarea subiectelor de examen de la o sesiune de examen la alta”, spune profesoara Simona Cristea de la Facultatea…
Vezi articolul