Uniunea Elevilor Reprezentanți, despre Ordonanța de urgență „trenuleț”: Guvernul face un pas înapoi în ceea ce privește educația. Profesorii au fost din nou mințiți pe față. Suntem pregătiți să sprijinim orice demers legitim al profesorilor, inclusiv acțiuni de protest

Foto: © Elena Grishina | Dreamstime.com

Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) trage un semnal de alarmă: „Guvernul, prin această Ordonanță de Urgență, face un pas înapoi în ceea ce privește educația. Aceste amânări nu fac decât să confirme că educația nu a fost și nu este o prioritate pentru actuala guvernare. Suntem solidari cu profesorii și pregătiți să sprijinim orice demers legitim al profesorilor, inclusiv acțiuni de protest”, transmite UER într-un comunicat de presă. Reacția vine după adoptarea ordonanței de urgență „trenuleț”, privind tăierile, amânările și blocajele impuse de Guvernul Ciolacu în 2025 în Educație. Ordonanța de urgență a fost adoptată luni, 30 decembrie, în ultima ședință de Guvern din acest an, dar varianta finală încă nu a fost publicată.

Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) semnalează faptul că „prin această Ordonanță de Urgență, face un pas înapoi în ceea ce privește educația. Aceste amânări nu fac decât să confirme că educația nu a fost și nu este o prioritate pentru actuala guvernare, iar, prin această indiferență continuă, educația rămâne într-un pericol constant de subfinanțare și cu «reforme» care există doar pe hârtie, nu și în realitate”, scrie UER într-un comunicat de presă transmis Edupedu.ro.

Elevii se arată solidari cu profesorii care potrivit proiectului, nu vor mai primi prima de carieră didactică, promisiune făcută prin OUG nr. 58, după cea mai amplă grevă din educație și spun că sunt pregătiți să îi susțină și prin acțiuni de protest.

„Profesorii, baza sistemului educațional, au fost tratați cu dispreț și înșelați prin măsuri care au demonstrat o lipsă de respect profundă față de munca lor. Această trădare nu este doar o lovitură asupra personalului didactic, ci și asupra elevilor, care sunt condamnați să suporte consecințele unui sistem educațional instabil și neglijat. Fără profesori motivați și susținuți, viitorul educației din România este grav amenințat. (…) Ne alăturăm apelurilor pentru respectarea drepturilor acestora și suntem pregătiți să sprijinim orice demers legitim al profesorilor, inclusiv acțiuni de protest. Educația este un drept al fiecărui elev, iar garantarea acestuia depinde de respectarea drepturilor cadrelor didactice care formează generațiile viitoare”, potrivit comunicatului de presă.

UER semnalează și faptul că „înghețarea alocațiilor și a burselor are un impact devastator asupra familiilor și elevilor din medii defavorizate, accentuând inegalitățile existente și reducând șansele acestora de a accesa o educație de calitate. Pentru mulți copii, alocațiile reprezintă un sprijin major în acoperirea nevoilor de bază, iar bursele oferă o motivație suplimentară pentru performanță și un ajutor financiar necesar”, spune Uniunea Elevilor Reprezentanți.

„Uniunea Elevilor Reprezentanți își exprimă solidaritatea necondiționată față de profesori în lupta lor pentru drepturi corecte și respectarea angajamentelor asumate de autorități”, mai spune UER.

Context. Proiectul de ordonanța de urgență publicat de Ministerul Finanțelor prevede o serie de măsuri fiscale ce vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2025, despre care Edupedu.ro a scris în repetate rânduri. Alocațiile copiilor nu se majorează, așa cum promisese fosta ministră a Muncii, Simona Bucura Oprescu, în an electoral. OUG prevede și limitarea transportului studenților, condiționarea acordării primei de carieră didactică de finanțare integrală de la UE, condiționarea acordării voucherelor de vacanță doar dacă profesorii cumpără servicii de cel puțin 1.600 de lei dar statul acordă doar 800 de lei. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență „trenuleț”, dar încă nu a fost făcută publică forma adoptată și ar putea suferi modificări până la apariția în Monitorul Oficial. Premierul Marcel Ciolacu a prezentat la finalul ședinței de Guvern câteva modificări generale din document, dar nu a făcut nici o referire la domeniul educației.

De precizat, și Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate”.

Edupedu.ro a scris că sindicatele din educație amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege.

DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul de presă integral al UER:

Foto: © Elena Grishina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Președintele Alianței organizațiilor de studenți, despre limitarea reducerilor la transport din OUG „trenuleț”: Am transmis că discuțiile ar trebui să aibă loc pentru anul universitar următor / Guvernul a aplicat măsuri în toate părțile, ca să supere în mod egal
VIDEO Guvernul adoptă ordonanța „trenuleț” 2025. Marcel Ciolacu: Salariile bugetarilor nu cresc, înghețăm angajările la stat. Fiecare leu plătit la salariu va trebui justificat prin criterii de performanță și evaluări
Exit mobile version