Uniunea Elevilor Reprezentanți critică „neglijența Ministerului Educației”, în cazul navetiștilor din Vâlcea care nu au transport gratuit: Faptul că elevii trebuie să suporte din buzunarul propriu costurile transportului este inacceptabil și ilegal

588 de vizualizări
Foto: © Franz1212 | Dreamstime.com
Uniunea Elevilor Reprezentanți critică faptul că peste o mie de elevi din Vâlcea nu primesc transport gratuit pentru a merge la școală. Mai mult, ei spun că soluția Ministerului Educației de a acorda sume forfetare acestor elevi nu acoperă costurile abonamentelor, iar elevii trebuie să plătească din banii lor transportul. Amintim, peste 1.000 de elevi navetiști din Vâlcea nu au transport gratuit, la două luni de la începerea școlii, deoarece Consiliul Județean nu are încheiate contracte cu transportatorii pe toate rutele.

Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) acuză „neglijența Ministerului Educației cu privire la transportul gratuit al elevilor”, în cazul a peste 1000 de elevi din Vâlcea care nu beneficiază de transport gratuit. Din cauză că CJ nu a semnat încă contracte cu operatorii de transport pe toate rutele, elevii navetiști trebuie să achite din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală.

“Faptul că elevii trebuie să suporte din buzunarul propriu costurile transportului este inacceptabil și în mod evident ilegal”, semnalează UER.

Ministerul acordă în acest caz sume forfetare însă acestea nu acoperă valoarea integrală a abonamentelor plătite de elevi transportatorilor.

„În județul Vâlcea, din cei 4.000 de elevi navetiști, 1.000 nu beneficiază de transport gratuit din cauza neîncheierii contractelor cu operatorii de transport. Acest lucru încalcă articolul 83 al Legii Învățământului Preuniversitar, care prevede clar că elevii au dreptul la transport gratuit pe tot parcursul anului școlar. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1337/2023, cei 1000 de elevi ar beneficia de o sumă forfetară pentru a acoperi costurile unui serviciu de transport alternativ, dar, în realitate, suma acordată nu este suficientă pentru a acoperi integral costurile, iar elevii sunt obligați să plătească din propriul buzunar. Aceasta este o încălcare a legii, întrucât Constituția garantează accesul gratuit la educație.

Faptul că elevii trebuie să suporte din buzunarul propriu costurile transportului este inacceptabil și în mod evident ilegal. Până și Constituția ne arată faptul că educația trebuie să fie accesibilă fără costuri suplimentare pentru toți elevii din România, iar obligația impusă acestora de a achita o mare parte din cheltuielile de transport reprezintă o încălcare directă a acestui drept constituțional.

Transportul rămâne principala problemă a elevilor, iar măsurile implementate până acum nu au avut niciun impact semnificativ asupra accesibilității și gratuității acestuia. Sumele forfetare acordate sunt, de fapt, o soluție ineficientă și insuficientă, care nu acoperă integral costurile transportului și nu rezolvă problema reală a elevilor. Aceste sume reprezintă doar o încercare de a masca neglijența Ligiei Deca față de drepturile elevilor, întrucât apelarea la alternative de transport, în absența celor asigurate de Ministerul Educației, pune în pericol siguranța acestora, forțându-i să parcurgă trasee dificile pentru a putea beneficia de educație”.

  • Recent, Uniunea Elevilor Reprezentanți semnala mai multe probleme în Educație, printre care transportul elevilor: În lipsa unor soluții potrivite, elevii sunt nevoiți să recurgă la alternative nesigure, cum ar fi autostopul
Comunicatul de presă integral al Uniunii Elevilor Reprezentanți (UER)
Informații de context

Inspectorul şcolar general din Vâlcea Mihaela Andreianu a semnalat luni, 11 noiembrie, faptul că transportul elevilor la şcoală este o problemă în Vâlcea, circa 1.000 de navetişti din cei aproximativ 4.000 din judeţ fiind în prezent în situaţia de a nu putea beneficia de gratuitate deoarece jumătate dintre trasee sunt încă neatribuite. Preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, a precizat că aceste contracte vor fi încheiate în perioada următoare, în prezent fiind în desfăşurare licitaţiile de atribuire a acestor rute. 

“Avem o problemă cu transportul elevilor în judeţul Vâlcea, o problemă în sensul în care din cele 106 trasee din judeţ, doar pe 53 dintre acestea avem încheiate contracte de servicii publice. Pentru celelalte 53 sunt prelungite prin acte adiţionale, deci nu mai putem asigura gratuitatea transportului elevilor decât pentru cele pentru care sunt încheiate contracte. Pentru copiii care beneficiază de transport pe celelalte 53 de trasee vom plăti suma forfetară. Problema care se pune în acest moment este că suma forfetară nu acoperă neapărat integral valoarea transportului elevilor, valoarea abonamentului, aşa încât considerăm că ar trebui să fim informaţi cu privire la momentul în care va avea loc încheierea contractelor pentru celelalte 53 de trasee, astfel încât să putem asigura gratuitatea transportului pentru toţi elevii navetişti din judeţ şi vorbim de peste 1.000 de elevi navetişti. Deci, nu se pune problema că nu se plăteşte suma forfetară”, spunea șefa ISJ Vâlcea.  

Recent, Uniunea Elevilor Reprezentanți semnala mai multe probleme în Educație, printre care transportul elevilor: În lipsa unor soluții potrivite, elevii sunt nevoiți să recurgă la alternative nesigure, cum ar fi autostopul. Vezi aici detalii

Edupedu.ro a scris despre tăieri de sume pentru transportul elevilor, înainte de campania electorală, făcute Ministerul Educației într-un nou proiect de HG, adoptat de Guvern. După ce în urmă cu o lună solicita 99 de milioane de lei, acum suma e mai mică cu două treimi.

Probleme cu acordarea gratuității la transport pentru elevi a fost anul trecut, când legea Educației și metodologia s-au modificat.

Cei mai afectați au fost elevii navetiști din 14 județe care au început să primească sumele forfetare abia din luna februarie a acestui an, la jumătate de an de la începerea anului școlar, pentru că consiliile județene respective nu au avut contracte încheiate cu transportatorii, în consecință nu puteau fi încadrați la transport public, iar elevii au plătit din banii lor abonamentele timp de 6 luni.

Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online, organizate pentru modificarea legii.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală și a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare, abia în decembrie, când după ce a început școala și au ieșit la iveală situațiile din multe județe, unde elevii nu primeau abonamente gratuite.

În ultima ședință de Guvern din decembrie 2023, Guvernul a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi.

Primii bani au ajuns la elevi abia în luna februarie 2024.

Peste 110 mii de elevi navetiști au nevoie de transport pentru a ajunge la școală, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, obținute de Edupedu.ro. 

Foto: © Franz1212 | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Pregătirile Guvernului pentru deschiderea școlii: analize de risc în derulare în fiecare unitate, 72,5% dintre școlile cu laboratoare au conexiune la internet, iar Ministerul Sănătății nu a finalizat Ghidul cu reguli sanitare / Plus: Ministerul va încheia protocol cu Google România și Microsoft România pentru softuri educaționale gratuite în școli

Ministerul Sănătății nu a finalizat nici până în acest moment Ghidul cu reguli sanitare în funcție de care primarii și directorii de școli trebuie să deschidă instituțiile de învățământ peste…
Vezi articolul

Liceele pot aplica pentru al doilea laborator inteligent, dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500. Lista întrebărilor frecvente și răspunsurile privind apelul pentru dotarea cu laboratoare inteligente de 60.000 de euro, publicată de Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat lista întrebărilor frecvente despre apelul PNRR „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, pentru a veni în…
Vezi articolul

OFICIAL Calendar Definitivat 2025. Profesorii debutanți susțin proba scrisă pe 8 iulie, cu două săptămâni mai devreme decât în 2024. Prima inspecție are termen 7 februarie și a doua – până pe 30 mai

Calendarul examenului de definitivat 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 6.614 din 11 septembrie 2024. Înscrierea profesorilor se face până pe 10…
Vezi articolul

Olimpiadele să fie organizate online de societățile științifice – apelul lansat de Societatea de Științe Matematice din România: “Nu putem lăsa deoparte pregătirea de excelență a copiilor dotați”

Olimpiadele școlare trebuie organizate și anul acesta, iar în condițiile în care Ministerul Educației a renunțat la susținerea lor în formatul prevăzut de legea educației, atunci ele trebuie desfășurate “cel…
Vezi articolul