Uniunea Elevilor Reprezentanți anunță că va ataca în instanță hotărârea de guvern prin care „Executivul calcă în picioare transportul gratuit al elevilor”: Nu poate afirma vreun reprezentant al Ministerului Educației că nu cunoștea problema, doar au ignorat-o cu toții

11.821 de vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Elevii care fac parte din Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) critică Ministerul Educației pentru că elevii nu primesc transport gratuit în lunile iulie, august, așa cum prevede legea Educației și anunță că vor ataca în instanță hotărârea de Guvern prin care „Executivul calcă în picioare transportul gratuit al elevilor”. Amintim, Edupedu.ro a scris că nu toți elevii vor primi gratuitate la transport în lunile iulie și august, potrivit metodologiei aprobate prin HG 810/2023 care prevede gratuitate pe durata cursurilor școlare, nu a întregului an școlar. Lorena Drăgușin, președinta UER, spune într-un comunicat de presă că după protestul din 18 ianuarie, elevii i-au semnalat problema ministrei Ligia Deca.

Uniunea Elevilor Reprezentanți [n. red alcătuită din Asociația Elevilor din Constanța și alte județe] anunță că va ataca în instanță Hotărârea de Guvern nr. 810/2023 care prevede că elevii primesc transport gratuit pe durata cursurilor școlare, ceea ce încalcă legea Educației, care prevede gratuitate pentru toți elevii navetiști, pe parcusul anului școlar, care se încheie pe 31 august. 

“Problemele au apărut la nivelul Hotărârii de Guvern nr. 810/2023, care încalcă dreptul elevilor, recunoscând gratuitatea doar pe durata cursurilor școlare, contrar legii educației: “1) Prezentele norme metodologice reglementează mecanismul de acordare a facilităților de transport pentru elevii (…) care se deplasează în altă localitate pentru a fi școlarizați, în scopul asigurării dreptului de educație (…) pe durata cursurilor școlare.” Din acest text de lege putem realiza incompetența profesională a Ligiei Deca și faptul că aceasta nu cunoaște nici măcar legea educației”, potrivit comunicatului de presă al Uniunii Elevilor Reprezentanți.

Lorena Drăgușin, președintele Uniunii Elevilor Reprezentanți spune că a semnalat problema în urmă cu câteva luni, atât ministrei Ligia Deca, cât și secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, la întâlnirea pe care au avut-o după protestul elevilor din luna ianuarie.

„Am susținut că Hotărârea de Guvern nr. 810/2023 este o greșeală totală încă de când a fost pusă în consultare publică (evident, nefiind respectată procedura de transparență decizională deoarece nu a ajuns termenul acesta în Minister). Este ilegală din toate punctele de vedere! Nu este aliniată cu cadrul legal, este scrisă astfel încât elevii să nu beneficieze de transport gratuit. Am cerut atunci să se organizeze dezbatere publică pentru aceasta, am trimis amendamente, le-am susținut online și am trimis o plângere prealabilă la care nu ni s-a răspuns. Ba chiar am susținut amendamentele și verbal, întâi în fața secretarului de stat Lixandru și a altor reprezentanți ai Ministerului, iar apoi le-am prezentat doamnei ministru în cadrul întâlnirii inutile care a avut loc după protestul elevilor. Nu poate afirma vreun reprezentant al Ministerului că nu cunoștea problema, doar au ignorat-o cu toții! Vom acționa hotărârea în instanță, iar poate educația va mai avea o speranță dacă va demisiona actualul ministru și va fi înlocuit cu unul care cunoaște măcar legea educației”, susține Lorena Drăgușin, președinte UER  

UER mai semnalează că „elevii trebuie să beneficieze de transport gratuit pe toată durata anului școlar, inclusiv în vacanțe și weekenduri. Executivul calcă în picioare transportul gratuit al elevilor prin hotărâri haotice și ilegale, care îi privează pe elevi de dreptul lor.
Eșecul cel mai mare este că nici măcar pe parcursul lunilor cu prezență fizică la școală nu se garantează transport gratuit tuturor elevilor navetiști, iar ministrul Educației nu pare să fie interesat de această problemă sau de rezolvarea ei. În mod clar, Ligia Deca este depășită de situație, iar elevii sunt singurii care suferă în urma incompetenței acesteia”, mai scrie în comunicatul de presă semnat de UER. 

În luna aprilie, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că se extinde la nivel național, după ce a fost scoasă în afara legii educației Deca-Iohannis și a devenit Uniunea Elevilor Reprezentanți.

Informații de context

Edupedu.ro a scris pe 27 mai că nu toți elevii vor primi gratuitate la transport în lunile iulie și august, potrivit metodologiei, lucru care contrazice Legea Educației. Aceasta prevede că elevii “beneficiază de gratuitate pe tot parcursul anului școlar”, care potrivit Ordinului de ministru, nr. 3800/2023 se încheie pe 31 august 2024. În același timp, în metodologie este precizat că unii elevi navetiști beneficiază de transport gratuit doar pe durata cursurilor școlare, care se încheie la finalului lunii iunie. Este vorba despre cei care primesc sume forfetare sau care circulă cu transportul public local, metropolitan, interjudețean sau județean.

Mai mult, o notă a inspectoratului școlar Mureș către școli transmite că trebuie să acorde gratuitate elevilor la transport doar până în ultima zi de școală, în luna iunie. Acest lucru încalcă legea Educației. 

Probleme cu acordarea gratuității la transport pentru elevi a fost de la începutul anului școlar.

Cei mai afectați au fost elevii navetiști din 14 județe care au început să primească sumele forfetare abia din luna februarie a acestui an, la jumătate de an de la începerea anului școlar, pentru că consiliile județene respective nu au avut contracte încheiate cu transportatorii, în consecință nu puteau fi încadrați la transport public, iar elevii au plătit din banii lor abonamentele timp de 6 luni.

Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online, organizate pentru modificarea legii.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală și a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare, abia în decembrie, când după ce a început școala și au ieșit la iveală situațiile din multe județe, unde elevii nu primeau abonamente gratuite.

În ultima ședință de Guvern din decembrie 2023, Guvernul a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi.

Primii bani au ajuns la elevi abia în luna februarie 2024.

Peste 110 mii de elevi navetiști au nevoie de transport pentru a ajunge la școală, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, obținute de Edupedu.ro. 

Comunicatul de presă integral al UER

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Nu toți elevii vor primi gratuitate la transport în lunile iulie și august, potrivit metodologiei / Ministerul Educației încalcă Legea Educației, care prevede gratuitate pentru tot anul școlar
Elevii beneficiază de abonamente gratuite doar până în ultima zi de școală din iunie – notă a Inspectoratului Mureș către școli

Cum au ajuns elevii la Comisia Europeană în scandalul transportului gratuit: „Nimeni nu crede că ministerul mai poate rezolva ceva”
Ligia Deca i-a primit la discuții pe elevii care au protestat față de lipsa transportului gratuit, la Ministerul Educației / Lorena Drăgușin, președinta AEC: Sunt 82.000 de elevi care nu au transport gratuit asigurat spre școală, nu 30.000 cum prezenta ministerul. Ne-a spus că de la 1 februarie vor primi toți elevii sume forfetare, chiar dacă acolo este serviciul public de transport, ceea ce este contrar legii

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

3 comments
  1. @Adi are dreptate!
    În plus, interpretarea că termenul “navetist” se aplică și celor care merg la munte sau la mare pentru distracție, este o exagerare forțată. Legea nu a fost încălcată prin acea limitare la timpul școlar concret. Nu cred într-un succes în instanță pentru o cerere nelegitimă.

  2. In nici o tara din lume nu exista transport gratuit pentru elevi, exceptie fiind cred Luxemburg unde transportul devenise gratis pentru toata lumea din martie 2020. Exista reduceri la transport in celelalte tari dar nu gratuitate.
    In Romania sunt enorm de multi elevi chiulangii sau cu rezultate dezastruoase la invatatura.
    Trebuie sa exista niste criterii clare de performanta si frecventa scolara, si de evaluare pe criterii materiale (situatia financiara din familie).
    Ca si cu gratuitatea pe tren pentru studenti. Aceleasi probleme, multi nu dau pe la cursuri dar freaca toata ziua buna ziua trenurile in toate directiile de ,,obositi,, ce sunt saracii, au nevoie de vacante saptamanale.
    Mai puneti odata punct la toate pomenile astea ca nu faceti altceva decat sa invatati gresit generatii de trantori. Dati reducere la transport celor care au medii peste 9 si celor din familii defavorizate cu situatie materiala demonstrata (nu asistati sociali facuti din pix).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanța 57/2023, cea după care sindicatele au anunțat că vor suspenda greva dacă actul normativ conține solicitările profesorilor. Condiția era ca după apariția în…
Vezi articolul

Apel pentru burse de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” și „Nicolae Iorga” în Roma și Veneția lansat de Ministerul Educației. Bursierii vor primi 800 euro/lună

Programul de burse de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan”, la Accademia di Romania din Roma, și „Nicolae Iorga”, la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: Soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă. Elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă

„Soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă, cel puțin în București, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Brașov. Masiv, adică cel puțin 20-30.000, până la satisfacerea a…
Vezi articolul

Elevul cu coronavirus din Timișoara / “Cum poți să spui că izolezi toți elevii din clasa copilului cu coronavirus, dar suspenzi cursurile la acea clasă o singură zi? Este o secretomanie care a dus la panică” – inspectorul școlar general Aura Danielescu

Un elev de clasa a IX-a din Timișoara a fost diagnosticat cu coronavirus și internat, miercuri. Însă băiatul de 16 ani a așteptat înainte cu o zi de diagnosticare, 2…
Vezi articolul