Unii elevi din București și județul Neamț nu au primit banii de burse pe 15 noiembrie, așa cum prevede legea / Inspectoratele școlare spun că banii au fost virați către toate școlile

8.166 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Mai mulți părinți din București care au copii ce învață la școli din sectoarele 1 și 5 ne-au semnalat faptul că miercuri seara, pe 15 noiembrie, nu au primit banii pentru nici un tip de bursă. Cazuri similare sunt și la două școli din județul Neamț, unde pe grupuri de whatsapp, părinții au primit un mesaj prin care se precizează că Inspectoratul școlar Neamț nu a trimis banii. Contactați de Edupedu.ro, reprezentanți ai celor două inspectorate spun că banii au fost livrați către toate școlile. Miercuri, 15 noiembrie este ziua în care banii de burse trebuie să ajungă la elevi, potrivit metodologiei.
  • Marți, o notă a Ministerului preciza că necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Pe grupuri de whatsapp ale părinților din două școli din județul Neamț a fost trimis un mesaj prin care secretariatele școlilor motivează neplata burselor pasând responsabilitatea către Inspectoratul școlar Neamț.

“Vă rog să informați părinții și elevii pe grupurile claselor dumneavoastră, faptul că bursele se acordă abia atunci când vom primi sumele de la Inspectoratul școlar județean Neamț. Chiar dacă în lege precizează data de acordare 15 noiembrie, banii încă nu sunt virați. În această situație se află toată unitățile de învățământ din județul Neamț”, se precizează în mesajul primit de părinții a două școli din Neamț.

Contactată de Edupedu.ro, miercuri seara, 15 noiembrie, inspectoarea generală din Neamț, Florentina-Luca Moise neagă faptul că banii nu ar fi fost virați de către Inspectorat și nu-și explică de ce școlile au trimis acel mesaj.

“S-a făcut deschiderea de credite, totul, s-a făcut repartizările către toate școlile la timp. Deja sunt copii care au în conturi banii. Nu există să spună așa ceva școlile”, spune șefa ISJ Neamț, Florentina Luca-Moise.

Cazuri de elevi care nu au primit încă banii pentru bursă ne-au fost semnalate și la școli din sectoarele 1 și 5 din București.

Inspectoratul școlar al Municipiului București ne-a transmis că banii au fost virați pe 13 noiembrie către toate școlile și că va verifica situația.

Potrivit surselor Edupedu.ro, există situații în care banii să întârzie în cazul elevilor care au optat pentru plata bursei cash, pentru că școlile trebuie să ia banii prin Trezorerie și procedura ar fi mai birocratică.

Amintim, prin noua lege a Educației, directorii de școli sunt responsabili și pasibili de amendă dacă elevii nu-și primesc bursele.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Informații de context

Pentru prima plată a burselor școlare din 2023 – 2024 de pe 15 noiembrie termenele au fost următoarele:

  • Până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs, unitatea de învățământ transmite la ISJ/ISMB prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse.
  • Până la data de 25 octombrie, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă, de către unitățile de învățământ, la data de 15 noiembrie.
Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ministerul Educației a anunțat marți seara, pe 14 noiembrie că a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi.

Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.

Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit
Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi

Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit

39 comments
  1. Buna ziua. Suntem in 21.11.2023 si nici la scoala Martisor, sector 4, nu a intrat niciun fel de bursa. Sun la scoala ni se spune ca nu au intrat banii de la inspectorat….apoi am sunat la ISMB mi s-a spus ca nu ei vireaza banii ci direct Ministerul Educatiei ….sun la Minister, nu raspunde nimeni.

  2. Buna seara, nici in sect 4, Scoala 96 nu s au virat banii pt burse. Frumos ar fi fost ca fiecare scoala sa anunte cand se vor vira acesti bani

  3. La Scoala 81 sector 3 Bucuresti inca ii asteptam. Si astazi este vineri, 17.11, aproape ora 14. Ma indoiesc ca mai avem vreo sansa sa ii primim astazi.

  4. Sunt din Neamt și banii pt burse nu au intrat la nici o instituie de învățământ ( eu având copii la scoli diferite ) . In liceul Gherghe Asachi “s-au pierdut “ majoritatea conturilor bancare . Dacă se poate sa luați unele măsuri ar fi bine .
    Mulțumesc !

  5. Nici la Școala Gimnazială Sfinții Constantin și Elena sector 6 nu s-a dat nici o bursă.Am contactat școala prin mail și mi s-a spus că zilele acestea.De unde am înțeles că banii i-au primit.Zilele acestea nu știu câte anume la număr, mâine este deja vineri.S -au primit burse in sate,dar în București nu se poate.Cred că sun la Inspectorat.

  6. Nici la Scoala Generala Leonardo DaVinci sector 3 nu s au primit banii de burse!Am sunat la secretariat si doamna secretara ne a raspuns foarte senina ca zilele astea vor intra banii. Astazi este joi, 16 Noiembrie.

  7. Bună ziua, nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă!! unii au primit de pe 14 iar ceilalti stau în baza răspunsurilor “nu au virat banii/sunt probleme cu ibanurile unora/nici săptămâna viitoare nu cred ca o sa le primiți”.. E inadmisibil asa ceva, sunt copii care chiar așteaptă cu sufletul la gura pentru a și lua restul necesar pt școală!!

    1. Mama-ta cand te-a facut si te-a dat la scoala s-a bazat ca te creste statul? Te-a facut pentru alocatie si bursa? Pana vine bursa sa se duca la munca!!! Asteptati numai pomana.

      1. Ne ducem și la muncă. Noi de exemplu ne-am încadrat la bursa monoparentala. De merit vedem dacă se încadrează după noile criterii. Nu văd unde este pomana. Ideea acestui articol era ca nu s-a respectat termenul, ceea ce este deranjant. Alocația (chiar și asa cât este în România) este dreptul copilului în orice stat civilizat. Dar pana la civilizație și înțelegere unii mai au cale lungă.

  8. Aveti idee de ce nu se pot vira direct intr-un cont bursele elevilor? Dupa 30 de ani, tot la ghiseu cu cash mergem stam la coada si sa primim bursele

  9. Nici in buzau la scoala gimnaziala mikhail kogalniceanu sau primit cateva pe 2 luni cateva pe o luna si altii deloc. Dc se fac different?

    1. Dacă sunt burse sociale, pot exista simultan toate cele trei situații și să fie și corecte.

      La bursele sociale contează numărul de absențe nemotivate în fiecare lună. Dacă într-o lună elevul are mai mult de 10 nemotivate, PIERDE bursa socială pe luna respectivă. Dar o poate recupera în luna următoare, cu condiția să nu depășească iar 10 nemotivate.

      Deci puteți avea elevi fără absențe care au primit bursă pe ambele luni (sept+oct), elevi care au primit pentru o lună dar au pierdut-o în cealaltă, din cauza absențelor nemotivate, dar și elevi care n-au primit în niciuna din cele două luni, tot din cauza absențelor nemotivate.

      Poate e cazul să verificați cât de des trec pe la școală elevii care au pierdut bursa în ambele luni… E cam devreme să aibă deja 20+ nemotivate, în doar 2 luni de când a început anul școlar (pentru că la fiecare 10 nemotivate se scade un punct la media la purtare, iar la medii sub 6 la purtare rămân repetenți). Dacă sunteți părinte, mai treceți pe la școală, la ședințele de început de an se prelucrează întotdeauna regulamentele școlare, acolo aflați care sunt regulile privind absențele și care sunt consecințele. Sau mai grav, dacă trimiteți copilul la școală dar are cam multe absențe, poate e cazul să vă întrebați unde pierde timpul în loc de a fi în clasa de curs.

  10. Nici Prahova, puchenii Mari nu a primit, și când scriu eu acest comentariu pe data de 16 noiembrie pra 12:56 tot nu a venit.

  11. La colegiul national Dante Aligheri din Bucuresti au anuntat ca vor incepe efectuarea platii burselor incepand de saptamana viitoare. Dupa cel putin 5 zile dupa termenul maxim.

  12. Nici in Arad la scoala generala Caius Iacob nu au intrat bursele…cata incompetenta in tara asta…vai si amar de capul lor

  13. Am copiii la scoli in sector 1 si 2. La nici una din scoli nu s-au platit bursele.
    La scoala din sectorul 1, ni s-a transmis ieri ca nu au primit nimic, si nici un mesaj cand s-ar primi banii.

  14. Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu – București sector 5, nu am primit bursele…
    Încă o reușită a statului român…

    1. În sect 3 nici școala 196 – Federico Garcia Lorca – nu a virat banii. Anul trecut niciodată nu i-a virat pe data de 15. Întotdeauna au fost virați cu cel puțin o săpt mai târziu.

  15. Nici în botosani nu s-au virat bursele. Nu se respecta data nu doar acum nici anul trecut nu se respecta. Deși este data de 15 fixata în lege noi luam și pe 28-29.

  16. Și în sectorul 2 e aceeași situație. Scoli care nu au virat banii in conturile copiilor. Școala Centrală de ex, dar la ce director au…

  17. noi suntem din Neamț și am sunat la școală și au spus ca nu știe când întra bursele când peste tot aproximativ au întrat banii la noi nu

  18. Nici în județul Iași bursele de pe card nu s-au primit!Cei care au primit Cash nu au primit sumele cuvenite.Scolile au primit o”directiva”de la inspectoratul județean cu ce sume sa plătească
    pentru burse!Bursa sociala este fracționata pentru septembrie!Pentru bursa sociala se primește 480 lei,iar cea de merit 675 lei pentru septembrie și octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, a majorat cu 20-30% salariile tuturor șefilor din instituție, inclusiv pentru sine / O zi mai târziu, universitatea i s-a alăturat, în instanță, în efortul de a bloca ordinul de ministru prin care el nu este confirmat pentru un nou mandat

Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care încearcă să obțină în instanță blocarea ordinului de ministru de neconfirmare în funcția de rector, după alegerile universitare din…
Vezi articolul

Rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, ales președinte pentru Europa Centrală și Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei, condusă de Sorin Cîmpeanu

Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a fost ales, la sfârșitul săptămânii trecute, președinte pentru regiunea Europei Centrale și Orientale în cadrul Agenției Universitare a Francofoniei,…
Vezi articolul

În 17 județe copiii sunt lăsați corigenți masiv în clasa a VIII-a, ca să nu intre în Evaluarea Națională. “Intenționăm să descifrăm mecanismul intern prin care am ajuns aici,” anunță ministrul

În 17 județe din toată țara, ratele de corigenți sau elevi lăsați cu situația neîncheiată cresc masiv în clasa a VIII-a, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Educației. Cele mai…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: Problema testelor de salivă să fie tratată rapid de Consiliului pentru Soluționarea Contestațiilor / Responsabilii pentru această mascaradă să își dea de urgență demisia

În legătură cu testele de salivă, care întârzie să fie livrate în școli, Consiliul Național al Elevilor solicită Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor „tratarea cu celeritate a acestei probleme și…
Vezi articolul