Unii absolvenți de liceu acuză profesorii dezinteresați pentru că au fost nevoiți să facă meditații pentru Bacalaureat: „La istorie nu am văzut-o pe doamna profesoară tot anul”

2.064 de vizualizări
Foto: © Viorel Dudau | Dreamstime.com
Meditațiile se dovedesc a fi și anul acesta preferate de elevi pentru a învăța pentru examenul de Bacalaureat. Întrebați cum s-au pregătit pentru BAC și care este rolul meditațiilor în ochii lor, majoritatea elevilor de clasa a XII-a par să vadă meditațiile ca rezultat al dezinteresului profesorilor de la clasă, după cum arată un reportaj realizat de Recorder.

După proba la limba și literatura română, elevii de la două licee din sectorul V s-au exprimat în legătură cu structura deficitară a subiectului al III-lea și lipsa de interes a profesorilor de la clasă, care îi determină să plătească în jur de 150-200 de lei pentru o oră de pregătire în particular.

De asemenea, această probă nu implică deloc creativitate, ci tocit, spun ei. Îngrijorător este că unii elevi încep să vadă Bacalaureatul ca fiind inutil, întrucât pot găsi job-uri bine plătite fără să aibă diploma.

Un elev care a susținut proba de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Ion Barbu” acuză profesoara de istorie pentru că nu a venit la ore: ,,La istorie nu am văzut-o pe doamna profesoară tot anul”. Nu este clar dacă elevul a fost înscris la acest liceu, ci doar a susținut proba la Liceul Teoreticîntrucât există aproximativ 60 de centre de examen pe teritoriul capitalei, mult mai puține decât numărul total de unități de învățământ.

  • Problema absenteismului din partea profesorilor a fost dezbăută și în cadrul unei emisiuni realizate de Europa FM. Mai mulți părinți din diferite orașe au fost indignați din cauza profesorilor care nu își fac orele. Din această cauză, elevii trebuie să meargă la meditații.

„Bacul la română ar trebui să reflecte cât de mult am învățat noi în 4 ani de liceu, nu în ultima lună sau în ultimul an”, atrage atenția o elevă de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

Alt elev de la același liceu declară că factorul de stres este reprezentat de examen în sine, nu de subiectele care trebuie studiate: „Mai stresant a fost examenul prorpiu-zis decât materia, pentru că materia știe toată lumea că se tocește. Comentarii pe care trebuie să le iei papagalicește, exact cuvânt cu cuvânt ce a scris altcineva ca să ai numărul de cuvinte”.

Același elev vede meditațiile ca fiind esențiale pentru a putea promova acest examen și dă vina, în primul rând, pe caracterul delăsător al elevilor, care nu își dau interesul în timpul orelor de curs. „ Nu cred ca ar putea cineva să dea vreun randament fără meditații. Credeți că se poate da Bacul doar cu ce se predă la școală? Poate sunt copii care sunt conștiincioși, dar majoritatea nu prea ne dăm interesul”, spune el.

În ceea ce privește prețul meditațiilor, un elev spune că prețul unei ore de pregătire „costă 150-200 de lei, depinde de profesor”. Remarcându-se că pentru a face pregătire la toate cele trei materii, un adolescent trebuie să platească în jur de 500 de lei/săptămână, un prieten de-al celui intervievat adaugă: „Cu salariul minim pe economie, putem spune”.

La Liceul Teoretic „Ion  Barbu” din sectorul V, elevii declară că nu s-au pregătit serios pentru Bacalaureat, ci au mizat pe noroc. Unii au ales să facă meditații, în timp ce alții au preferat să învețe pe cont propriu.

„Subiectele au fost super ușoare, eu am avut noroc că am învățat o singură operă și aia a picat. Dacă am luat 7, am pupat Bacul”, spune unul dintre elevi. Acesta ne arată cazul unor profesori implicați, care acordau ore suplimentare în cadrul școlii: „Am mai avut un curs, se numește ROSE, în care am făcut după ore. Stătea cine dorea, 2 ore, o oră jumătate, cu profesorul”.

Același elev, care admite că a făcut meditații pe parcursul anului școlar, acuză sistemul de învățământ: „Părerea mea e că e și vina învățământului, pentru că nu e bine structurat. Adică, normal, nu ar fi trebuit să existe meditațiile, dacă tu îți predai materia cum trebuie”.

Alt elev pare supărat pe alegerea subiectului al III-lea, care i s-a părut foarte greu, în comparație cu alte opere existente în programa școlară: „Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, în general vorbind, trebuia să dea mult mai ușor. Mulți nu o sa ia Bacul și mulți o să ne vedem aici în toamnă”. Întrebat cum s-a pregătit, acesta declară: „Aseară am fost la piscină și am băut cu tovarășii și nu m-am pregătit pentru Bac”.

Tot el spune că a pus accentul pe lucru în loc să învețe pentru examenul de final de liceu : „M-am concentrat pe muncă. Pentru că cu Bac, fără Bac, cineva trebuie să-ți dea de mâncare. Pe viitor vreau să fac facultate în afară. Acum lucrez într-un casino. Sunt destul de bine plătit, am salariu OK, de aia nici nu mă deranjează atât faptul că poate nu iau Bacul”.

„Da, mi-ar fi plăcut un subiect mai ușor de făcut din mintea ta, nu neapărat să tocești un comentariu. Nu să înveți alte comentarii făcute de alți oameni”, a spus un alt tânăr atunci când a fost întrebat dacă și-ar fi dorit să rezolve subiecte bazate pe creativitate, nu pe tocit.

O altă tânără afirmă că s-a pregătit serios pentru acest examen cu 1-2 săptămâni înainte, când a și făcut meditații: „M-am pregătit destul de intens la timp de o săptămână, maxim două. Am făcut meditații timp de o săptămână pentru a-mi clarifica anumite lucruri, mai ales la subiectul al II-lea, dar sunt necesare și meditațiile din anumite puncte de vedere”.

Întrebată dacă Bacalaureatul poate fi promovat doar cu meditații, aceasta a răspuns: „Ba da, cu siguranță se poate, mai ales  că și profesorii de la clasă își dau interesul, dar este un ajutor în plus”.

Continuarea aduce o notă mai pozitivă cu privire la munca depusă de profesori pentru a ajuta elevii să obțină note bune: „Există profi și profi. Dacă ai noroc să prinzi un profesor implicat, ești, sincer, cel mai norocos, pe mine asta m-a ajutat, dar, într-adevăr sunt și anumiți profesori care nu mai simt plăcerea în a preda”, spune aceasta.

O altă fată spune că meditațiile au ajutat-o foarte mult, mai ales în contextul în care s-a confruntat cu profesori dezinteresați, care se bazau pe faptul că elevii fac meditații: „E altceva la meditații, profesorul îți dă mai multe example, argumente ș.a.m.d. Consider că profesorii de la clasă nu își dau foarte mult interesul și au aceeași idee că adolescenții fac meditații și îi lasă în plata Domnului și nu se mai ocupă deloc de ei”.

VIDEO Reportajul recorder din prima zi de Bacalaureat 2024, de la minutul 01:25

Foto: © Viorel Dudau | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Cuantumurile burselor pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024: 900 de lei pentru bursa socială, 3.200 de lei pentru bursa de doctorat, indiferent de anul de studii

Ordinul Ministerului Educatiei privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2023 – 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial. 900 de…
Vezi articolul

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest și consilier onorific al premierului Ciucă: Voi pleda pentru ceea ce susțin profesorii / Cu o oră înainte de ședința de Guvern în care a fost aprobată legea educației, ministrul Finanțelor împreună cu alții au scos capitolul de salarizare unde salariul minim trebuia să fie mediu brut pe economie. Dacă eliminăm această piatră de temelie, restul rămâne suspendat în aer și se știa acest lucru

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, lider PNL și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, susține revendicările profesorilor în această grevă generală declanșată în sistemul de învățământ. Pirtea…
Vezi articolul

Sute de părinți ai elevilor de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus un memoriu la Inspectoratul școlar, în care o susțin pe directoarea care a demisionat pe fondul unor presiuni de la ISJ: Semnalăm îngrijorarea cu privire la relaţia deficitară dintre ISJ Buzău şi conducerea Colegiului, care are un impact negativ asupra procesului educativ

Sute de părinți de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus la Inspectoratul școlar un memoriu prin care o susțin pe directoarea Virginia Mîndruţă Tănăsescu care a demisionat din funcție…
Vezi articolul

FOTO Protestari în fața Liceului Mircea Vulcănescu din București le împart elevilor pliante prin care îl glorifică pe criminalul de război / La protest participă și senatorul AUR Claudiu Târziu, în timp ce liceul discută astăzi schimbarea numelui instituției de învățământ

În jur de 100 de persoane protestează astăzi în fața Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, față de schimbarea numelui instituției. Liceul are astăzi programată o ședință a consiliului profesoral…
Vezi articolul