Ungaria are cu 2.000 de studenți mai puțin anul acesta decât anul trecut și doar puțin peste jumătate din candidații la facultățile de formare a profesorilor sunt admiși

434 de vizualizări
Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com
Numărul persoanelor care sunt admise în învățământul superior a scăzut, în special în domeniul formării profesorilor. Potrivit Sindicatului Pedagogilor, această situație va avea consecințe grave, transmite publicația maghiară NÉPSZAVA, citată de Rador, conform G4Media.ro.

Anul acesta, 73.805 de candidaţi au fost admiși la diferite universităţi, cu aproximativ 2.000 mai puțin decât cu un an în urmă, potrivit datelor publicate de portalul felvi.hu după anunțarea punctajelor minime pentru admiterea în învățământul superior din acest an.

Deși anul acest a scăzut oarecum numărul studenților admiși, acesta nu este cel mai rău rezultat de admitere din ultimii doisprezece ani: în 2020, de exemplu, puțin peste 68.000 de candidați au fost admiși în universități.

Cu toate acestea, din date rezultă clar că măsurile luate de Guvernul Orbán în domeniul învăţământului superior – printre altele retragerea fondurilor, limitarea locurilor, creşterea punctajului minim, desfiinţarea unor secţii şi comasarea acestora – şi implementate începând cu anii 2012 şi 2013, au încă efecte. Numărul candidaţilor admişi stagnează consecvent între 70-78 de mii, în timp ce în 2010 şi în 2011 au fost admişi la diferite universităţi peste 98 de mii de candidaţi. Cu alte cuvinte, de-a lungul a zece ani, numărul candidaţilor admiși la universitate a scăzut în medie cu 20-25 mii.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANUNȚ Echipa de profesori creatori de soft educațional pentru Limba română, Biologie și Fizică, în proiectul Biblioteca școlară virtuală EduLib, se mărește / Onorariu atractiv, programul este flexibil și se lucrează de la distanță. Ce conține portofoliul pentru selecție – termen 25 septembrie (P)

Profesorii creativi și implicați în dezvoltarea de software educațional sunt cheia digitalizării educației. De aceea, compania Software Imagination &Vision (SIMAVI) lansează invitația celor interesați să se alăture celui mai amplu…
Vezi articolul

Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Iohannis, din partea mediului academic, împotriva schimbărilor în legislația de analiză a plagiatelor: Modificările propuse de Cîmpeanu reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică

Treisprezece organizații și mișcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari și cercetători din România și străinătate, îi solicită printr-o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică…
Vezi articolul

Personalul din învățământ a dat un exemplu întregii societăți, vaccinându-se într-o proporție dublă față de ținta la nivel național, anunță ministrul Educației: De luni peste 2,8 milioane de elevi merg fizic la școală

Personalul din învățământ a dat un exemplu foarte bun întregii societăți, vaccinându-se într-o proporție dublă față de ținta anunțată de premierul României pentru data de 1 iunie, potrivit declarației ministrului…
Vezi articolul
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi -Studenţii rămaşi în camine au fost mutaţi în camere de mai multe persoane

Liga Studenţilor Iaşi susţine că studenţii rămaşi în camine au fost mutaţi în camere de mai multe persoane, deşi unii se aflau în autoizolare, din ordinul conducerii Universităţii

Liga Studenților (LS IAȘI) susţine că există un “pericol epidemiologic iminent” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde, la solicitarea conducerii, studenții rămași în cămine ar fi fost mutați…
Vezi articolul