Ungaria are cu 2.000 de studenți mai puțin anul acesta decât anul trecut și doar puțin peste jumătate din candidații la facultățile de formare a profesorilor sunt admiși

436 de vizualizări
Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com
Numărul persoanelor care sunt admise în învățământul superior a scăzut, în special în domeniul formării profesorilor. Potrivit Sindicatului Pedagogilor, această situație va avea consecințe grave, transmite publicația maghiară NÉPSZAVA, citată de Rador, conform G4Media.ro.

Anul acesta, 73.805 de candidaţi au fost admiși la diferite universităţi, cu aproximativ 2.000 mai puțin decât cu un an în urmă, potrivit datelor publicate de portalul felvi.hu după anunțarea punctajelor minime pentru admiterea în învățământul superior din acest an.

Deși anul acest a scăzut oarecum numărul studenților admiși, acesta nu este cel mai rău rezultat de admitere din ultimii doisprezece ani: în 2020, de exemplu, puțin peste 68.000 de candidați au fost admiși în universități.

Cu toate acestea, din date rezultă clar că măsurile luate de Guvernul Orbán în domeniul învăţământului superior – printre altele retragerea fondurilor, limitarea locurilor, creşterea punctajului minim, desfiinţarea unor secţii şi comasarea acestora – şi implementate începând cu anii 2012 şi 2013, au încă efecte. Numărul candidaţilor admişi stagnează consecvent între 70-78 de mii, în timp ce în 2010 şi în 2011 au fost admişi la diferite universităţi peste 98 de mii de candidaţi. Cu alte cuvinte, de-a lungul a zece ani, numărul candidaţilor admiși la universitate a scăzut în medie cu 20-25 mii.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Organizațiilor Studențești: Dizolvarea CNATDCU nu își regăsește raționamentul în sistemul educațional românesc / Întâlnim regulat universități cazuri de plagiat în formă continuată, unde nu se pedepsește sub nicio formă conduita necinstită

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) “nu dorește anestezierea mecanismelor de verificare de la nivel național și solicită rigurozitate și coerență în deciziile care gravitează în jurul acestui…
Vezi articolul

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian…
Vezi articolul

GRAFICE Raportul Bologna 2024: România, pe contrasens cu Spațiul European al Învățământului Superior la mai mulți indicatori. Scădere a numărului de profesori din universități, în timp ce în UE acesta crește / Cheltuielile publice pentru învățământ superior, printre cele mai mici pe continent

România a cunoscut un avans minim în ceea ce privește numărul de studenți și înregistrează rate mult în urma mediei europene în ceea ce privește participarea tinerilor și adulților la…
Vezi articolul