Unele sindicate din Educație semnalează că directorul economic din Ministerul Educației, Mihai Păunică, ar fi solicitat inspectorilor școlari să nu plătească indemnizația de hrană pentru angajații care depășesc 8000 lei în baza mai multor contracte de muncă, potrivit unei informări consultate de Edupedu.ro. După acest anunț, la sfârșitul săptămânii trecute, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta, conform surselor Edupedu.ro.
„Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, domnul Mihai Păunică, directorul general de la direcția buget finanțe, a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora)”, se arată în informarea SIP Hunedoara.
De remarcat este faptul că sindicatele solicită ca deciziile să fie făcute în scris și să nu se mai facă presiuni telefonice: „De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.”
Potrivit informării Ministerului Educației, în lipsa unor precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face cu indemnizația de hrană:
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face cu indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”, a transmis oficialul din Ministerul Educației pe 9 noiembrie, după întâlnirea de la Ministerul Muncii.
- Amintim că joi, 9 noiembrie, a avut loc o întâlnire la Ministerul Muncii pe problema aplicării art. XXVI din Legea nr. 296/2023, potrivit surselor Edupedu.ro.
Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.
Mai exact, în scrisoarea deschisă se precizează că unele școli și inspectorate școlare consideră că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.
- Amintim că, în martie anul acesta, Mihai Păunică, director general în Ministerul Educației, a contrazis ministerul în privința sumelor forfetare pe care trebuie să le primească elevii navetiști. Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, directorul Direcției economice din Ministerul Educației a dat de înțeles școlilor că transportul este decontat doar pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
- Acest lucru s-a întâmplat în situația în care, pe 13 februarie, Ministerul Educației a transmis pentru Edupedu.ro că școlile trebuie să asigure suma forfetară pentru toți elevii navetiști, nu doar pentru cei care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
Iată ce prevede articolul XXVI din Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023:
Art. XXVI – Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
Articolul 18 – „(1) Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
Redăm informarea completă:
„Plata alocației de hrană a fost limitată, prin prevederile Legii 296/2023, doar la cei care nu depășesc un salariu net de 8000 lei.
Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, domnul Mihai Păunică, directorul general de la direcția buget finanțe, a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora).
În consecință, reprezentanții I.S.J. Hunedoara au solicitat telefonic unităților de învățământ acest lucru.
În opinia noastră, interpretarea dată textului de lege în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat, în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, atunci salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană, ESTE ERONATĂ.
De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.
Între timp lucrurile s-au mai lămurit puțin:
– Ministerul Educației a transmis pe grupul inspectorilor generali următorul mesaj:
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face CU indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”.
– Astăzi am fost informați că au fost virate inspectoratelor școlare și sumele necesare pentru plata contribuțiilor
– La nivelul unităților de învățământ din județul nostru, după discuțiile de astăzi cu inspectorul general și cu șeful compartimentului salarizare, s-a convenit ca săptămâna viitoare să se facă statele de plată rectificative.
SIP Hunedoara”
18 comments
Foarte bine! ce ați votat, aia aveți!
Tot acolo este acest PAFUNICA?Trebuia scos de foarte mult timp A fost o catastrofa pentru minister si invatamant.
Asta a schimbat peste 20 de ministrii, e un dinozaur de neclintit ( ” greu de pensionat -3″ partea a-II-a).
De la numele lui trebuia sa va dati seama … Pau-nica veti primi. Incult care ar trebui judecat pentru abuz in functie.
Din poza chiar pare Capo di tutto capi. Dar acest mafiot va raspunde odata si odata pentru toate abuzurile lui. Asta e ala care platea sporuri de conditii grele la soferii din minister dar la angajatii care au dreptul legal stabilit de institutiile abilitate, nu. Asa si cu banii nostri de hrana, daca nu vrea el, nu primim nimic. Un nesimtit ordinar !
Domnul ministru Paunica a decis si gata! Ce va mai chinuiti ?!? El e atotstiutorul si trimisul lui Dumnezeu pe pamant. La educatie, pardon.
Singurul minister ramas ancorat in comunism datorita acestui personaj, Paunica. Ultima reduta comunista din acel minister, oare cand va fi scos de acolo ? Probabil niciodata. Cum se vede si acum, el e si ministru, si legiuitor si sef suprem, nu e aplicant. El da interpretari personale textelor juridice, cum vrea el, dar contrare celor legiferate.
Are dreptate! Astia cu salarii mari NU E BINE SA MAI MANANCE. Daca le vine ideia sa manance toti banii! Ar murii de pofta toti ceilalti cu salariu de 7999,9 lei. Si nu ar fi frumos. 😉
pai parca profesorii au lefuri mici…care e problema daca nu se mai dau bonuri si vouchere de vacanta la 8000 salariu? sau au foarte multi salariul asta si nu vor sa mai piarda niste bani?
la Suceava deja s a tăiat acest spor.nu mi se pare normal. acest profesori sunt cei înainte de pensie cu gradație, cu Dr. ,profesori care auunxit pt aceste sporuri!! ei nu trebuie sa mai mănânce!! bătaie de joc!! la alte categorii de intelectuali ce au salar. peste 8000 li se iau sporurile!!
Căutați declarația de avere a acestui produs de sistem. El e groparul educației
Pensia e cel mai onorabil mod de retragere, stimate domnule.
8000 lei e leafa magica
nu iti mai trebuie vouchere de vacanta
nu mai ai nevoie de mancare, deci fara indemnizatie
la 8000 de lei poti sa iti cumperi de mancare si sa te duci in vacanta. nu vrei sa iti plateasca statul tot si aia 8000 sa fie bașca?
tot acolo e domnul ala?!
Cine au salarii de peste 8000? Nu sunt inspectorii care semnaleaza acest lucru?
8000 salariul il au educatorii din crese si gradinita. ptr ca li se perminte sa faca cumul de program. Si asta nefacand….NIMIC.
BRAVO MINISTERULUI !😡😡😡😡
Am cerut de nenumărate ori liderilor de sindicat să i se facă plângere penală acestui domn…