„Sunt programe din zona de învățământ superior care au rata de ieșire ca angajabilitate undeva la 20-30%. Încă la noi în țară formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt cerute”, a declarat Tiberiu Dobrescu, președintele Autorității Naționale pentru Calificări, în cadrul unei conferințe organizate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Tema evenimentului a fost formarea profesională de calitate.
Acesta a vorbit despre necesitatea unor ocupații noi: „Eu zic că, în primul rând, trebuie să ne asigurăm de un învățământ profesional actualizat la nivelul curriculei și a ocupațiilor care se cer la ora actuală, să avem ocupații noi, care să fie prinse în curriculum. Atenție, încă sunt ocupații care nu mai sunt cerute pe piața muncii – și asta se poate vedea”.
Tiberiu Dobrescu a subliniat că sunt domenii ale unor universități din România cu rata de angajabilitate de 20-30%, în contextul acestea sunt finanțate din bani publici. Președintele Autorității Naționale pentru Calificări a evitat să dea și numele acestor domenii, deoarece „nu vreau să creez animozități”.
„Sunt programe din zona de învățământ superior care au rata de ieșire ca angajabilitate undeva la 20-30%. Încă la noi în țară formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt cerute. Am asistat săptămâna trecută la un studiu făcut de UEFISCDI, un organism în coordonarea Ministerului Educației, un proiect european, vizavi de angajabilitatea celor care au terminat învățământul superior. Vreau să vă spun că sunt domenii, nu vreau să le dau nume ca să nu creez animozități, unde rata de angajabilitate este de 20-30%, în contextul în care majoritatea universităților sunt finanțate din bani publici”, a precizat acesta.
De precizat este că, după ce Tiberiu Dobrescu a punctat aspectele referitoare la rata de angajare a absolvenților, moderatorul a spus că va da cuvântul următorului vorbitor.
Video la minutul 2:15:24
Din anul 2014, Tiberiu Dobrescu este profesor universitar la Facultatea de Inginerie Industrială şi Robotică, Universitatea „Politehnica” din București. Din 2012 este directorul departamentului Roboți și Sisteme de Producție din cadrul facultății menționate mai sus, potrivit CV-ului său.
În luna iulie, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, remarca același lucru despre calitatea slabă a profesorilor: „Nu știu dacă e bine să spun că, la examenul de titularizare de anul acesta, 90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră, cu niște competențe dobândite în anumite instituții (…)”. – detalii aici