Unele dintre școlile participante la testarea standardizată pilot le-au transmis părinților că testul pe platforma privată ar fi obligatoriu, iar elevii trebuie să vină cu dispozitivele lor: „Nu se va folosi internetul școlii, ci conexiunea proprie a dispozitivului personal”

16.683 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Organizarea testării standardizate din perioada 30 mai – 10 iunie este interpretată diferit de la școală la școală. Părinții care au elevii la o astfel de unitate de învățământ, participantă la testarea pe platforma privată, una dintre cele 329 de școli din lista stabilită de Ministerul Educației, au trimis pe redacție@edupedu.ro care sunt condițiile de participare la testare primite de la conducerea unității de învățământ.

Ar fi vorba despre un formular de completat cu „termen limită ora 16”, în care să bifeze adresa de email, clasa, numele și prenumele copilului și „dispozitivul cu care se conectează la internet în clasă”.

Aici au de ales între „TABLETĂ”, „Calculator”, „Laptop”, „Smartfone”.

În mesajele trimise părinților de către conducerea instituției de învățământ și de către cadrele didactice este menționat faptul că testarea ar fi obligatorie și că dacă elevul nu poate intra în ziua stabilită, va fi reprogramat să o susțină în altă zi.

Asta deși ministrul Educației a precizat că nu există sancțiuni pentru neparticiparea la această testare standardizată. Pe larg aici: Testarea standardizată la Limba română și Matematică, organizată în 329 de școli, în perioada 30 mai – 10 iunie, nu este obligatorie pentru elevi.

Mesajul primit de părinți, trimis Edupedu.ro, arată în felul următor:

„Nu se va folosi internetul școlii, ci conexiunea proprie a dispozitivului personal”, iar elevii „trebuie să știe să completeze răspunsurile în formularul de test”.

Acest lucru scoate total din calcul folosirea dispozitivelor școlii.

Informația apare în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea recent despre evaluarea standardizată pilot că “ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”. Edupedu.ro a semnalat și zilele trecute faptul că unii elevi au fost rugați să vină cu tablete și telefoane inteligente de acasă pentru a susține testarea standardizată.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, vineri seara, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru care prevede “la nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic”. Testarea se va face în „parteneriat” cu o companie privată, Brio, pe platforma pe care aceasta are la vânzare și teste școlare pe bază de abonament, pentru elevi, fără ca Ministerul Educației să încheie transparent un contract sau o procedură de achiziție publică pentru atribuirea la licitație a serviciului oferit.

Vezi aici lista cu cele 329 de școli alese de Ministerul Educației pentru pilotarea testării standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, cu excepția anilor terminali.

Primii care vor susține testarea standardizată, luni, sunt elevii claselor a III-a, a V-a și a VI-a din școlile alese de minister. Primul test este de Matematică / Calendarul testării și procedura


11 comments
  1. Totusi:fiecare elev isi cunoaste propriul smartphone,de net nu mai vorbim,free la greu,viteza de top..nu vad de ce este asa dificil …
    Sunt elevi superabili pe propriul device,corect sa presteze liberi,iar cu gratuitati si eventual net de la scoala,mai usor……

    1. De ce mai ușor cu netul de la școală? E cumva pe persoană fizică și plătit de profesori? Nu cumva e o cheltuială din bani publici?

  2. Cateva consideratii privind aceasta testare standardizata:
    Consider ca este necesara o evaluare cat mai corecta si clara e elevilor , dar aceasta activitate organizata in pripa lasa mult de dorit.
    Domnul ministru ar trebui sa si ofere educatie la acelasi standarde, unitare la nivel de tara, indiferent de mediul rural sau urban, si apoi sa evalueze standardizat. Ce vina are elevul ce are ca profesori la clasa suplinitori si personal necalificat ca nu se va descurca in viitor la aceste eva;luari ?
    Nu poti introduce astfel de testari la final de an decat ca un fel de studiu ( ceea ce si e aceasta testare pilot), dar in acest caz ar fi trebuit o informare corecta si solicitat acordul expres al parintilor privind participarea copiilor lor la acest experiment ( studiu ). Asta cu atat mai mult cu cat orice testare de acest tip (chiar neobligatorie) induce o anumita presiune psihologica / emotionala asupra elevului (cel putin la anumite grupe de varsta). Faptul ca , in conditiile neobligativitatii participarii la test, simpla participare la test e interpretata ca un accept implicit din partea parintelui / elevului mi se pare o abordare abuziva. Consider ca participarea copiilor nostri pe post de cobai pentru tot felul de idei mai mult sau mai putin nastrusnice ale domnului Cimpeanu impunea un acord scris din partea parintilor, nefiind vorba de o testare cuprinsa in planurile stabilite inaintede inceperea anului scolar. Faptul ca , in cazul absentei unei clase intregi, testul se reprogrameaza si atitudinea unor scoli(semnalata in articol) induce de fapt un fel de obligativitate a participarii la testare, in ciuda declaratiilor domnului ministru.
    In plus, cine imi garanteaza respectarea normelor GDPR cand vad din formularul afisat ca se colecteaza nume, adresa de email (oricum si acel cod de care vorbeste dl ministru e asociat cu un nume de elev) , iar toate acestea sunt pe o platforma gestionata de o societate privata ?
    O alta problema: cum poti evalua corect grupe de varsta care oficial nu studiaza inca la scoala elemente de utilizare a calculatorului. Faptul ca acesti elevi butoneaza tot timpul (mai mult jocuri si platforme de socializare) nu inseamna ca voi avea un feedback corect la matematica (sa zicem) daca cel testat nu stapaneste fara probleme utilizarea intrumentului digital. In plus , de ce sunt eu obligat sa sustin financiar (prin telefonul / tableta si abonamentul la net, platite de mine) experimentele domnului misnistru ? Este invatamantul gratuit in Romania sau nu? Gratuit e un fel de a spune, e finantat din contributiile/ impozitele platite de noi. Deci trebuie sa platim pentru acelasi lucru de mai multe ori.
    Si macar de ar fi o activitate cu rezultate relevante.
    Cum scolile alese au dorit (directorii) sa participe la aceasta testare pilot din diverse motive pe care nu le detaliem acum, se vor face eforturi (de genul de a-i ajuta pe copii sub pretextul unor indrumari in folosirea tabletei , computerului si conectarea la net) in obtinerea unor rezultate cat mai bune – scoala sa iasa bine. Un fel de intrecere socialista ca inainte de 89.
    Exista si un alt aspect. Ce motivatie vor avea elevii participanti sa rezolve corect testul cand nu conteaza notele iar lor le este deja gandul la vacanta ?
    Concluzia- rezultatele nu vor reflecta realitatea, iar feedback-ul dorit de minister va fi irelevant (indiferent de declaratii sforaitoare se vor face ulterior). Si atunci ne intrebam de ce multe decizii sunt aiurea. Dar cum pot fi cand se porneste de la premise false sau studii alterate in esenta lor prin organizarea deficitara?

  3. Iata ca unii parinti sunt obligati sa sustina financiar “pilotul gratuit” gandit de Brio. Li se spune de la scoala ca trebuie sa aloce resurse hardware si software.

    Chiar daca nu s-ar cere participarea elevilor in mod direct, parintele tot e pus sub presiune psihologica. Este “testarea standardizata” nu vreo olimpiada oarecare. Prin urmare cand profesorii si parintii aud cuvantul testare se gandesc imediat la ceva obligatoriu. Ca ce sa vezi, fara cele cateva grile rezolvate pe platforma Brio elevul poate pierde in comparatie cu colegii care folosesc “testele minune”.

    Imi e greu sa inteleg sprijinul de care se bucura acest Brio.

  4. Matematica domnilor se face cu pixul in mana, ciorna, greșesc, o iau de la început, nu caut tasta pe telefon, matematica e matematica, nu păcănele, loterie, demonstrez pe hârtie că am muncit, am ceva in cap, până acum nu era bun telefonul că ne pierdeam vederea, acum e bun… Și emoții și ecran mic și frica sa nu cada netul și s-au dus dracu’ toți anii de școală, că vine unul care a fost numai de 5, dar a trecut, că a știut cu tastatura, că asta a făcut, a stat numai pe telefon ! Iar notele, ce mai contează notele, probabil că unii din cei de sus, nu au ieșit din 5.
    testul asta pilot ar fi fost bun doar pentru autoevaluare , in rest, Dumnezeu cu mila ! Succes celor care dau examene acum !

  5. Da, suntem luați de prosti, nu se gândește nimeni câte eforturi financiare facem noi ca părinți! Nu o sa schimbe nimic în tara asta atâta timp cât suntem conduși de corupți.

  6. Era vorba ca Ministerul nu plateste evaluarea pilot. Poate de aceea nu exista licitatie si contract de achizitie 🙂
    Marti a fost in direct la EuropaFM ministrul Campeanu si a explicat foarte clar cum se organizeaza evaluarea.

  7. Asa ne trebuie!!!… nu stim sa reactionam, isi bat joc de noi si de copii nostrii pe contributiile noastre la stat…..Helloo!!!!…..au nevoie sa ne mai jupoaie putin cu abonamente pentru aplicatii online , pe internetul si tehnologia copiilor achizitionata de parinti (care au, pentru ca din pacate este plina tara de copilasi saraci care nu au bani de internet…)
    Au distrus invatamantul…isi bat joc de profesori cu salarii de mizerie.. ii bulverseaza total cu porcaria de module…DOMILOR DIN MINISTER!!!! in ce tara traiti…pe ce planeta de fapt….o asemnenea modificare se implementeaza in ani de zile, incepand de pe bancile facultatilor , pregatirea viitoarelor cadre didactice pentru asa ceva…..apoi trecem la invatamant de la clasele primare ,incepand cu clasa I…DOAR DUPA CE AVETI CADRELE SPECIALIZATE PE ACEST SISTEM COPIAT DE LA ALTII……
    Sunt mii de copilasi care abandoneaza scoala….TREZITIVA!!!!……nu o sa mai avem doctori..ingineri….avocati…etc…cine o sa va mai faca o operatie?….Cine o sa va mai faca blocuri , case, drumuri, poduri fara sa cada pe voi?????…cine o sa va ajute in instante daca va fi nevoie????…cine o sa va mai apere, ca nu se mai inghesuiesc in armata politie???..cine o sa va mai plateasca voua contributii sa aveti ce imparti?????
    ATI FACUT PRAF TOT!!!

  8. Scopul formularului ala este de a pune o presiune pe parinti si copii. Altfel nu ii inteleg rostul.

    Unii o sa aiba de platit niste bani pentru participarea la acest test daca nu au destui MB gratuit pe cartela. Probabil ii deconteaza ministerul si Brio daca faci o cerere sau daca mai completezi un formular :).

  9. Halal, învățământ. Totul pe banii părinților. Asta este așa zisa România Educată a statuii de la Cotroceni. Dacă totul este pe banii părinților, mai bine privatizați învățământul și terminați odată cu bâlciul ăsta prost și inutil!!!

    1. Educatia este pe banii nostrii pentru ca platim impozite si taxe dar la bugetul educatiei ajunge 2% PIB, insuficienti pentru modernizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum se vede ARACIP – agenția care acreditează, autorizează și evaluează școlile și grădinițele – din interior? Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației: Este o instituție amputată administrativ care nu poate să facă față cererilor din acest moment / Dacă mergeți acum la ARACIP și găsiți două persoane la birou, e mult

Este o instituție amputată administrativ care nu poate să facă față cererilor din acest moment, a declarat secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, despre Agenția Română de Asigurare a…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor și Alianța Studenților: În prezent nu este funcțională vreo structură care să coordoneze implementarea proiectului “România Educată” / Organizațiile cer guvernului să adopte un calendar de acțiune rapidă pentru proiectul prezidențial

În momentul în care guvernul își va asuma prin memorandum proiectul “România Educată”, așa cum s-a anunțat săptămâna trecută, el ar trebui să aprobe și un “calendar ambițios” pentru punerea…
Vezi articolul