Telescopul spațial James Webb al NASA – Administrația Națională Aeronautică și Spațială din Statele Unite – a surprins recent imagini cu galaxii care se crede că s-au format foarte aproape de momentul Big Bang, din punct de vedere al timpului din astronomie, anume la circa 350 de milioane de ani de acesta, transmite NASA, potrivit The Guardian.
În doar patru zile de analiză, doi cercetători – Marco Castellano de la Institutul Național de Astrofizică din Roma și Rohan Naidu de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian și Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Massachusetts – au descoperit două galaxii excepțional de strălucitoare în imaginile obținute de Webb, potrivit agenției spațiale.
“Aceste galaxii s-au format la aproximativ 450 și 350 de milioane de ani după Big Bang (…). Măsurătorile spectroscopice viitoare ale Webb vor ajuta la confirmare” (n. red. a acestor date), scrie în informarea de la NASA, după ce Castellano și Naidu au publicat joi, în Astrophysical Journal Letters, rezultatele analizei pe imagini.
FOTO completă de la NASA (sursa):
Observațiile telescopului “îi determină pe astronomi să ajungă la un consens asupra faptului că un număr neobișnuit de galaxii din universul timpuriu erau mult mai strălucitoare decât se așteptau. Acest lucru va facilita descoperirea de către telescopul Webb a unui număr și mai mare de galaxii timpurii în studiile ulterioare ale cerului profund, spun cercetătorii”, mai notează agenția spațială.
Conform publicației The Guardian, astronomii au declarat că, dacă rezultatele vor fi confirmate, această mulţime de stele recent descoperită ar depăşi cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spaţial Hubble, cea care s-a format la 400 de milioane de ani după Big Bang.