Sunt „undeva la 1.900” de cadre didactice fără un dispozitiv, ori fără acces la internet, potrivit secretarului general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă, la conferința online organizată de Tineretul Național Liberal.
„Prin Hotărârea de Guvern de săptămâna trecută Ministerul Educației a primit 150 milioane de lei pentru achiziționa aproximativ 250.000 de tablete pentru elevii din medii defavorizate care nu au acces la mijloace de învățare online.
La baza fundamentării acestui HG, ministerul a făcut demersuri pentru a afla prin intermediul inspectoratelor și implicit prin intermediul școlilor, cât și interogări prin SIIIR, softul pe care le avem la dispoziție, exact numărul de elevi pe școli pe județe pe localități, precum și numărul profesorilor. Pentru că, din păcate, mai este și un număr destul de mare de care didactice care nu au acces la mijloace de învățare online.
Așa s-a ajuns la acest aproximativ 250.000. Cade didactice nu sunt multe cred că sunt undeva la 1.900, conform estimării de săptămâna trecută.
Așa cum s-a stabilit prin hotărârea de Guvern achiziția va fi făcută de ONAC, oficiul de achiziții centralizate de la Ministerul de Finanțe.
Ministerul Educației lucrează acum să-i sprijine cu specificațiile tehnice pentru aceste tablete pentru că tot procesul ăsta s-a desfășurat în ultimele două luni cu totală transparență din partea ministerului, elevii au avut acces la toate platformele la care au dorit, noi am încurajat orice modalitate prin care ei puteau să intre în contact unii cu alții și cu cadrele didactice.
Avem, cred că, 12 protocoale de colaborare cu diverse firme producătoare de soft sau ONG-uri care au pus la dispoziție resurse de învățare online, astfel încât am încercat să le dăm posibilitatea să acceseze așa cum le este mai ușor.
La momentul acesta, cum spuneam, ministerul lucrează la stabilirea unor specificații tehnice minimale cu care să poată accesa aceste resurse, plus resursele la care ministerul lucrează. Imediat după ce aceste specificații vor fi gata vom putea demara din nou prin ONAC achiziția acestor tablete, ca până la 15 septembrie, termenul asumat, să fie în școli elevii care au nevoie de ele”, a declarat Sorin Decă.
În medie, unui elev/profesor ar urma să i se aloce o cheltuială de aproximativ 600 de lei, dacă toţi banii solicitaţi de la fondul de de rezervă al Guvernului vor fi cheltuiţi pentru această achiziţie, potrivit calculelor Edupedu.ro.
Foto: captura Feacebook Watch
2 comments
Eu, ca profesoara, fac sacrificii: nu merg la coafor (ma vopsesc singura acasa), nu merg in concedii de odihna costisitoare, in afara tarii(merg in tabara cu elevii si in tara doar in limita voucherelor) , copilului meu nu ii cumpar telefon asa cum au colegii lui si inca multe alte restrictii financiare, dar mi-am cumparat calculator. Acum suntem pedepsiti si eu si copilul meu, elev. Pentru ca avem calculator nu vom primi niciunul nimic. Dar daca, pana in toamna ne lasa calculatorul pentru ca il folosim mult mai mult acum, ce vom face D-na Ministru ? Ca mine sun multi profesori.
Pai nu asta se sprijina? Lenea si prostia.Am elevi cu asazisa situatie slaba financiar cu calculator, smartphone mai bun ca al meu si desi m au intrebat de toate cele, nu au vrut apoi sa participe la ore.Si aluia ii vor da dispozitiv cu net, nu? Si eu care predau de pe un telefon sau alti copii silitori care invata cu randul pe telefonul parintilor cand acestia revin de la serviciu nu primesc nimic.Sunt bogati.Online-ul este substitutul acum obligatoriu al scolii clasice.In scoala clasica elevij nu primesc suportul de invatare, respectiv manialul, dupa venit si anchete sociale.Cand iti asumi sa obligativizezi invatamantul online, asiguri, nepartinit si nedescriminatoriu tot ce trebuie TUTUROR actantilor educationali.Conform CONSTITUTIEI dreptul la educatie este pentru TOTI elevii, nu doar pentru cei facuti din alocatie si crescuti pentru ajutor social, stimata Doamna Ministru.