„Una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra”, o plantă care trăiește de peste 60.000 de ani în Carpați – descoperită de o echipă internațională de cercetători, inclusiv un profesor al Universității Babeș-Bolyai

730 de vizualizări
Sursa: UBB
O specie extrem de rară, Andryala laevitomentosa, ar putea fi „cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ”, anunță Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceasta anunță că planta a fost descoperită de o echipă internațională de cercetători, formată din specialiști cehi și de un profesor al UBB, autorii unui studiu care „arată existența unor clone de peste 60.000 de ani”.
  • Acestea ar trăi „în același loc, în ciuda schimbărilor climatice majore din ultimele milenii”, arată comunicatul UBB.

Potrivit prezentării transmise de universitate, „Andryala laevitomentosa este una dintre cele mai rare plante din lume, cu doar cinci populații mici, distribuite pe o creastă montană de 1,8 km din Carpații Orientali (Munții Bistriței). Specia a fost descoperită abia în 1961 de către un student al UBB, holotipul acesteia fiind depus în Herbarul UBB (CL). Planta nu produce aproape deloc semințe viabile, supraviețuind în schimb prin reproducere vegetativă, ceea ce înseamnă că se înmulțește prin lăstari. Această metodă de înmulțire a permis formarea unor clone care au supraviețuit zeci de mii de ani în condiții climatice extreme, inclusiv glaciațiunile Pleistocenului”.

Comunicatul precizează că tehnicile avansate de analiză genetică folosite de cercetători pentru a studia plantele și pentru a determina vârsta clonelor au arătat că „Andryala laevitomentosa prezintă o diversitate genetică extrem de scăzută, însă populațiile sale au dezvoltat diferențieri genetice foarte mari”. 

  • „Au fost identificați doar 11 indivizi distincți genetic, dar longevitatea și persistența acestor clone sunt incredibile. Astfel, cea mai ‘bătrână clonă’ ar reprezenta unul dintre cei mai vechi, dacă nu chiar cel mai vechi individ cunoscut în lumea plantelor, demonstrând astfel o capacitate remarcabilă de adaptare și supraviețuire a acestor organisme în fața schimbărilor de mediu”, potrivit profesorului Mihai Pușcaș  de la Facultatea de Biologie și Geologie, Grădina Botanică Al. Borza din cadrul UBB, membru ȋn echipa de cercetare.

Instituția arată că pierderea oricăreia dintre aceste clone „ar echivala cu dispariția unui organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni.” 

Studiul semnat de Mráz P, Flašková L, Chrtek J, Mrázová V, Puşcaş M, Josefiová J, Záveská E., intitulat ”Persistence over millennia through extreme clonal longevity: phylogenomic insight into history of one of the world’s rarest plant specieseste accesibil în Journal of Biogeography.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezvoltarea unor consorții pentru învățământul tehnic superior și extinderea sprijinului pentru hub-uri digitale în universități, cu bani din PNRR, discutate de guvern cu rectorii Consorțiului Universitaria

Crearea unei “rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, cu un buget de 338 de milioane de euro, precum și extinderea accesului universităților la bugetul de 500 de milioane de…
Vezi articolul

Tăieri de ore și de norme ale profesorilor în liceele tehnologice, din cauza unei propoziții din structura anului școlar 2019-2020. Sindicatele “Spiru Haret”: Automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate

Ordinul prin care ministrul Ecaterina Andronescu a stabilit structura anului școlar 2019-2020 taie dintr-o singură propoziție ore la clasele a XI-a din liceele tehnologice, au semnalat mai mulți profesori prin…
Vezi articolul
Nicolae Ciuca și Marcel Ciolacu / Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE Ministra Ligia Deca îi va reda social-democratului Florian Lixandru atribuții de secretar de stat. Liderii PSD, PNL și UDMR au încercat o aplanare a conflictului din educație, în ședință cu ministrul educației

Secretarul de stat social-democrat de la educație căruia ministra Ligia Deca i-a retras astăzi atribuțiile va rămâne în această funcție, au decis liderii coaliției de guvernare în cadrul ședinței care…
Vezi articolul

Constantin Căliman, director la Federația Sportului Școlar și Universitar: Începe un nou an școlar și am ratat din nou organizarea sportului românesc cu bazele din școală / Activitatea sportivă trebuie să devină obligatorie, ca religia și matematica

Un nou an școlar începe în mai puțin de o lună și „am mai ratat un an pentru reorganizarea sportului românesc cu baza piramidei în școală”, scrie într-o postare pe…
Vezi articolul