Un teren de aproape 8 milioane de euro al primăriei din Iași a fost atribuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ca să înființeze un campus școlar – decizia Consiliului Local

395 de vizualizări
Foto: © Alexsokolov | Dreamstime.com
Un teren de aproape opt hectare situat în zona Moara de Vânt este atribuit Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spre administrare pentru înfiinţarea unui campus şcolar, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri, 23 august, a Consiliului Local Municipal, transmite Agerpres. În urmă cu câteva zile, publicația ReporterIS a scris că primarul Iașiului acordă gratuit Mitropoliei Moldovei un teren de 7,8 milioane euro pentru un campus școlar. Aici funcționează o școală unde părinții plătesc taxe anuale de până la aproape 20 de mii de lei, fără costurile legate de mâncare.

Un teren de aproape 8 hectare, și care ar valora 7,8 milioane de euro, va fi atribuit Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spre administrare pentru înfiinţarea unui campus şcolar. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Consiliului Local Municipal, scrie Agerpres.

Primarul Mihai Chirica a declarat presei că terenul nu va fi donat, ci va fi dat în administrare, condiţia fiind înfiinţarea campusului şcolar.

“Doar o formaţiune politică nu a fost de partea proiectului pentru construcţia unui campus şcolar, fiind aduse unele argumente acoperite de minciună, altele care nu există nici în legislaţia internaţională sau românească. Suntem şi vom rămâne parteneri pentru educaţie. USR nu a vrut să voteze ‘pentru’. Nu e prima dată când avem o astfel de decepţie. Proiectul a trecut cu sprijinul celorlalte trei formaţiuni politice. Credem că va fi un proiect de succes”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Singurii care s-au abţinut de la vot au fost consilierii USR, care au solicitat o dezbatere.

“M-am abţinut astăzi la proiectul de hotărâre care viza cedarea cu titlu gratuit către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a 7,8 hectare în Moara de Vânt, din două motive. Acest proiect a fost trimis doar cu 5 zile înainte de şedinţa de Consiliu Local, pe repede înainte, fără consultare publică şi fără o dezbatere mai largă, deşi proiectul are o importanţă covârşitoare pentru întreaga comunitate. Nu mi se pare normal să dăm din patrimoniul oraşului un teren de o valoare atât de mare pentru realizarea unei investiţii private, unde se vor plăti taxe pentru acces la grădiniţă, şcoală, campus şcolar sau în spaţiile de recreere şi toate celelalte facilităţi prevăzute în proiect. Sunt aproape 8 hectare, din care doar 3,5 hectare sunt prevăzute pentru unități școlare, restul fiind prevăzute pentru spații de agrement și alte facilități”, a declarat consilierul local Răzvan Timofciuc (USR).

Pe terenul primit spre administrare, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vrea să înfiinţeze un campus cu unităţi didactice şi zone de recreere în cadrul Şcolii ‘Varlaam Mitropolitul’. Aici ar urma ca aproximativ 1.000 elevi, dintre care 200 copii de grădiniţă şi 800 de copii din şcoala primară şi gimnaziu, să îşi desfăşoare activitatea în spaţii de învăţare, laboratoare, spaţii pentru activităţi extra-curriculare, bibliotecă, mediatecă, spaţii pentru artă, zone de servit masa, zone dedicate cadrelor didactice şi personalului auxiliar. De asemenea, pe acelaşi teren urmează a fi înfiinţat un liceu şi o fermă.

Informații de context

Publicația ReporterIS semnala în urmă cu câteva zile că proiectul a fost anunțat în ultimul moment, fără documente justificative, iar analiza actelor arată că Primăria nu impune nicio obligație clară Mitropoliei în schimbul terenului.

În solicitarea de atribuire a terenului, Mitropolia susține că va construi un campus educațional pentru circa 1.000 de copii, de la grădiniță până la liceu. Brandul sub care va funcționa unitatea școlară se numește Varlaam Mitropolitul care, în acest moment, deține spații pe strada Costache Negri (grădiniță) și Lascăr Catargi (fostul sediu TVR Iași – școală primară, gimnazială și liceu).

  • La școală și liceu sunt înmatriculați și copiii unor potenți oameni de afaceri, medici, profesori universitari etc din Iași – mai multe detalii pe G4Media.ro.

Foto: © Alexsokolov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
ReporterIS: Primarul Iașiului acordă gratuit Mitropoliei Moldovei un teren de 7,8 milioane euro pentru un campus școlar / Aici funcționează o școală, unde părinții plătesc taxe anuale de până la aproape 20 de mii de lei, fără costurile legate de mâncare / Tot aici învață fiul cel mic al primarului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se deschide primul Centru Naţional de Educaţie Montană, în Parcul Natural Bucegi / Tabere pentru elevi, drumeţii pentru începători şi ateliere de căţărat, schi, orientare sau prim ajutor

Asociaţia Montană Carpaţi şi Salvamont România vor deschide, într-un parteneriat unic, porţile primului Centru Naţional de Educaţie Montană, în inima Parcului Natural Bucegi, anunță Brașov.net, scrie G4Media. Centrul va fi…
Vezi articolul

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, despre faptul că Ligia Deca s-a dezis de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie: Decent era să respecți acel acord politic / El spune că situația este analizată la nivel de guvern și partid

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că premierul și conducerea PNL analizează declarațiile prin care ministrul liberal al Educației Ligia Deca se distanțează de promisiunea încălcată ca profesorii debutanți să…
Vezi articolul

EXCLUSIV Universitățile vor putea preda online de anul viitor, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: Activitățile online și ponderea lor pe fiecare domeniu și diferențiat la licență, master sau doctorat vor fi prevăzute în noi standarde care vor fi elaborate de ARACIS într-un termen de 90 de zile

Universitățile vor putea preda online începând de anul viitor, spune ministrul Educației, care a declarat pentru Edupedu.ro că pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat…
Vezi articolul

Solicitare urgentă în școli, de la Ministerul Educației, care vrea să știe câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ, care începe luni, 22 mai / Directorii trebuie să completeze formularul până mâine dimineață, iar inspectorii să dea raportul vineri la 10, la centru – surse

O solicitare urgentă a fost trimisă joi după-amiază la inspectoratele școlare, de către Ministerul Educației, conform surselor Edupedu.ro. Instituția le-a cerut inspectorilor să solicite în toate școlile date concrete despre…
Vezi articolul