Un tabel cu sume pentru „fondul clasei” și „cadouri”, publicat de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că a primit documentul de la un elev „anonim” și că ar fi vorba despre o practică la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” / Inspectorul general: Am cerut anchetă internă, vom lua orice măsură se impune

30.187 de vizualizări
Foto: AEC
Un tabel în care apar sume cu destinația „fondul clasei” și „cadouri”, a fost publicat de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că ar fi vorba despre o activitate de la o clasă a Colegiului Național Pedagogic “Constantin Brătescu”, din Constanța. Reprezentanții elevilor critică această colectare și susțin că au sesizat Inspectoratul Școlar. Șeful ISJ a declarat pentru Edupedu.ro că a solicitat directoarei colegiului o anchetă internă și că va lua „orice măsură se impune”.

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică colectarea fondului clasei la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” (CNPCB) și solicită Inspectoratului Școlar Județean Constanța să trimită o comisie de verificare”, potrivit comunicatului.

Elevii explică felul în care a ajuns la ei acest tabel: „În urma publicării tabelului cu ‘datoriile la xerox’ de la Liceul Teoretic Callatis, AEC a lansat un chestionar public prin care elevii să poată comunica colectarea fondului școlii/clasei, pentru a identifica unitățile de învățământ în care fenomenul ilegal persistă. Prin intermediul chestionarului, a fost comunicat în mod anonim un tabel cu numele fiecărui elev al unei clasa, în care era ținută o evidență a elevilor ce au plătit atât bani pentru fondul clasei, cât și bani pentru ‘cadouri’”.

Numele elevilor din tabel sunt acoperite, dar AEC susține că a trimis Inspectoratului Școlar varianta clară a fotografiei.

Foto: AEC

Edupedu.ro a contactat conducerea Colegiului vizat, iar reprezentanții acesteia au spus că vor reveni pentru a oferi un răspuns celor prezentate în comunicatul AEC. În momentul în care vom avea punctul de vedere al școlii, îl vom publica.

Contactat de Edupedu.ro, inspectorul școlar general Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, a declarat că încă nu a primit niciun document de la Asociația Elevilor din Constanța și că s-a autosesizat pe baza informațiilor apărute în presă.

„Noi, deocamdată, nu am primit nimic. E bine dacă ni s-a trimis ne-blurat astfel încât să putem să identificăm mult mai ușor. Eu oricum am avut o discuție cu doamna directoare din momentul în care a apărut informația respectivă în presă. Sunt acolo câteva elemente de detaliu: numărul de elevi la clasă, se distinge numele primului elev, parcă sunt medii trecute acolo, am încercat să merg pe ceea ce a apărut în presă pentru identificare. Am solicitat să aibă o anchetă internă și să ne comunice și nouă în momentul în care a identificat de la ce clasă și cine a strâns și pentru cine, cui i-a cerut banii respectivi. Evident, așa cum am procedat și în cazuri similare vom analiza situația și vom lua orice măsură se impune”, a declarat pentru Edupedu.ro Sorin Mihai.

Revenind la tabelul comunicat de AEC, aceștia spun că „sumele colectate sunt de 30 de lei/elev pentru fondul clasei, și 60 sau 30 de lei/elev pentru cadouri. Din tabel reiese faptul că au fost colectați în total cel puțin 1800 de lei. Amintim faptul că solicitarea sumelor pentru fondul clasei/școlii/cadouri/xerox este complet ilegală. Considerăm strigător la cer că ajung să fie solicitate sume de la elevi și părinți, în contextul în care învățământul ar trebui să fie gratuit.

În acest sens, AEC a transmis o solicitare către Inspectoratul Școlar Județean să trimită o comisie de verificare la liceu, pentru a verifica cum au fost strânse aceste sume și dacă fenomenul persistă și la alte clase ale liceului.

Solicităm conducerii liceului să stopeze de îndată colectarea ilegală de fonduri! Solicităm ISJ să nu încerce să mușamalizeze cazul și să se asigure că fenomenul ilegal va fi stopat în toate unitățile de învățământ din județ”, potrivit AEC.


31 comments
  1. Normal era ca parintii sa reclame ca li se cer bani.
    Iar elevii sa se ocupe de învățat. Ar face orice numai sa nu se concentreze asupra invataturii.

    1. Poate că sunt copiii părinților care nu și-au putut permite.Să nu spuneți că acești copii n-au fost defavorizați sau ceilalți care au contribuit au făcut-o din plăcere.

  2. Este ceva normal sa strângă fondul clasei, 30 lei este o sumă modica. Am avut și eu copilul la acest colegiu, ciclul gimnazial, in 4 ani s-a strâns de doua ori fondul clasei, cate 30 lei, o nimica toată! Pentru cadouri propunea cate un părinte să strângem bani, 20-30 lei de copil, cine vrea! Nimic obligatoriu! Și în regimul trecut se proceda la fel, fondul clasei se strângea “oficial” pe un caiet de evidenta, de doua ori pe an, nimeni nu comenta, că nu aveai nici creta de la stat!

    1. Poate că sunt copiii părinților care nu și-au putut permite.Să nu spuneți că acești copii n-au fost defavorizați sau ceilalți care au contribuit au făcut-o din plăcere.

  3. Nu stiu daca in realitate nu este o “facatura” toata povestea asta insa ceva pute rau. Fondul clasei s-a dat mereu pt ca Statul roman niciodata nu a avut o suma destinata bamcilor, parchetului, produselor de curatenie. In alta ordine de idei, de ce exista nume la vedere si nu sunt toate sterse, cui deserveste aceasta “eroare”, este oare cu dedicatie? In Romania inca se pot distruge sisteme cu articole “facute la comanda”. Rusinos. Este o chestiune care putea fi rezolvata cu usile inchise. Adevaratii infractori sunt afara si nimeni nu ii prinde, toti sunt politai pt maruntisuri si articole de doua parale. Bravo. Ne meritam soarta.

  4. Fac parte dintr-o generație care a terminat recent liceul. Si in cazul nostru a existat acest fond al clasei, dar s-a folosit strict pentru elevi. Au fost cazuri în care colegi nu si-au permis anumite cărți (in special manualele de engleză) si am contribuit cu acei bani. Sau banii au fost folosiți pentru o trusă sanitară (stiu ca exista asistenta si cabinet in liceu, dar uneori doamna M. Nu avea nici macar un paracetamol). Am convenit cu alte clase paralele (a 11a) si am folosit banii adunați de la cele 5 clase pentru a cumpăra cărți noi pe care le-am donat la bibliotecă. Nu stiu cum este la alte școli, dar la noi banii au fost strânși “cu cap” si folositi pentru a ajuta elevii. Cat despre cadoul profesorilor, de Crăciun obișnuisem să ne colindam profesorii la ei acasă. Toată noaptea de 24 mergeam de la un profesor la altul si cam acesta era “darul”.

    1. Donațiile nu sunt benevole, din proprie inițiativa, către cine considera fiecare, când iti permiți și cât îți permiți????? E normal sa fii obligat sa donezi cand nu vrei, cui nu vrei, cât nu iti permiți???? La una cu salariu 2000ron sa vina alta cu salariu 5000 sa o pună sa plătească tot atat cât ea donație forțată cui decide nu știu cine???? Eu am fost pusa sa donez unora ce aveau smart Phone ca copiii nu au bani de cărți, în timp ce eu nu aveam smart Phone!!!!!!!!! A fost ultima donație forțată la care am acceptat sa particip!!!!!. Când vreau sa fac un bine cuiva, ii cumpăr cuiva de pe strada mâncare cand iau salariul, nu cand decide x ca tra sa dau eu, în funcție de câte cheltuieli extra am luna aia, uneori îmi permit mai mult sau mai puțin și nu tra sa ma justific nimănui pt asta!!!!!! Donația e un act individual, de suflet, nu o colectare forțată de taxe!!!!!! Sa și vadă fiecare de buzunarul sau si sa doneze cine vrea, cand vrea, cui vrea, cât poate și dorește. Fondul clasei e cu totul altceva!!!!!!!! Taxele colectate fortat nu sunt donații!!!!!

  5. Asa prostie nu am mai auzit. “Nu sunt împotriva cadourilor, ci a banilor în plic.” Pt acele asa zise cadouri nu se dau bani? Care e scopul sa nu fie în plic??? Sa te asiguri ca banii pierduți de tine nu vor avea nicio utilitate nici pt cei ce l au primit??? Doctorului I ati da în loc de plic un suvenir? Sau chelneriței la restaurant un bibelou în loc de bacșiș???? Ideal ar fi sa fie ilegal orice plic, orice bacșiș, orice forma in orice domeniu, sa nu existe posibilitatea ca el sa devina mita: sa fie operat primul cel ce da plicul, sa aibă note mai mari, sa primească primul mancarea etc. Dar asta ar însemna că toți sa aibă salar suficient de mare cât sa nu fie nevoie de plic. Și cu 150 milioane salar medicii pretind plicul!!!! Profii au salar 30 milioane, dar lor sa le umplem casa, garajul, podul cu bibelouri ca fix asta arata recunoștință???? Cadourile nu ar trebui sa fie colective, ca sa fie cadouri cu adevărat. Recunoștința forțată la gramada. Da cine simte, vrea și poate. Fara sa aștepte nimic la schimb. Eu primesc mai multe flori după terminarea liceului decât în timpul sau, pt ca sunt exigenta, dau note reale, destul de mici, și dc în timpul scolii sunt injurata pt asta, după absolvire, sunt apreciate rezultatele, corectitudinea, care nu tine de cine cât da. Am avut copii trimiși la meditații de părinți ce luau 2 ca așteptau subiectele și alții care luau 5 fără meditații. Asa cum taximetristului nu ii dai bibelouri bacșiș, nici profilor nu ar trebui sa li se dea toate porcăriile drept cadou. Dar nu știu câți ar primi plicul nu ar fi influențați. Asa ca mai bine salarii mari și zero mizerii, zero șanse de necinste. Dar lăcomia nu are limite la unii. Dc nici la 150 milioane salar legal lunar nu se opresc unii sa pretindă, ce mai pot spune…. nu suntem lăutari dc acceptam sa ne luam din atenții ce chiar ne dorim, asta fac toate categoriile profesionale care primesc bani extra de la beneficiari, nu vad de ce profesorii ar trebui sa fie diferiți, si medicii sunt lăutari dc nu vor bibelouri în loc de plic, și curierii, și chelnerii și taximetriștii??? Sau ei au dreptul sa și ia ce vor din atenții și noi nu avem același drept, suntem mai prosti, cu mot în frunte? Bine ca mi ai dat ideea, de acum când mai merg la medic ma duc cu câte un bibelou în buzunar. Na iaca ta ca le am găsit o utilitate. Ca de făcut focul nu erau bune….

    1. Om DEȘTEPT, cadru didactic de liceu, ai un “salar” suficient cât să-ți cumperi cadoul singură. Asta în cazul în care nu ai vechime și grade. Și dacă ești lacoma de bani. Frustrarea ta vine tocmai din lipsa banilor. Eu vorbesc mai mult despre sistemul de învățământ, nu am amintit de chelneri, curieri sau șoferii de taxi. Dar na, fiecare cu ce-l doare…cu “salarul “

      1. Acum am 3600 RON, dar în 2010 aveam 750, cand un pușcăriaș primea 1100, un nou-născut 1200. În 2018 cand mergeam la n firme după masa pt un ban în plus aveam 1800ron, râdeau aia de mine ca la ei femeia de serviciu avea 1500ron. Frustrare a fost, un curier are 6500 RON și nu da examene 15ani sa câștige dublu cât mine. Dc eram lacoma nu mi dădeam demisia de la salariul dublu din oraș pt naveta la 50km. Am întrat aici ca aici mi am dorit. Dar sa dai unui prof care da 3/4din salar pe chirie porcarii doar ca sa nu I dai un plic e ca și când te duci la copilul desculț de la sat (care se uita dc ii duci un sac de cartofi) si ii dai o tableta. Era o poza cu tableta într-un castron în mâinile unui astfel de copil cand împărțeau ăștia tablete la familii ce n aveau curent și trăiau din alocații, sub 600ron pe luna. Risipa mi se pare inutila în orice domeniu. O atenție dc vrei sa ii dai oricui ii dai ceva util, nu o formalitate inutila.

  6. Din păcate sunt foarte multe cazuri de genul. De ex. la noi, ni se solicita de către mamici inteligente, sa contribuim cu bani. Dar nu pt cadouri, ci cadoul e chiar plicul cu bani adunați de la fiecare copil. De Crăciun a fost dat un cadou substanțial, de 8 Martie se va da iar. Dar vine și Iepurașul și se va da și atunci. Oare nu noi am îmbolnăvit sistemul? Punem bani în plic pt orice și oricine: învățători, doctori, pt a obține un loc de munca, etc. Și atunci sa nu ne mai întrebam unde s-a greșit. Eu nu sunt împotriva cadourilor, dar sunt împotriva banilor în plic. Nu suntem lăutari. Sau poate da…

  7. Dna Zoe, scuzați-mă ca folosesc forma neagreata de dvs. a cuv. “salariu”, dar nu vad o obligație în asta, atâta timp cât forma scurta e acceptata de dex, nu vad nicio problema. Asa inculta cum va vedeți, totuși am învățat sa nu-mi permit sa ma trag cu necunoscuții de șireturi. Asa ca, dna draga, dc noi nu avem manuale la liceu, (de nervi mi-a scăpat cuv. “Manuale”), și eu le cer copiilor sa xeroxeze un manual cu 20lei pe an, vi se pare normal sa fiu băgată in aceeași oala cu spagarii care pretind 450 lei pe an pt a indesa doamnele cu cadouri când au copiii mici, pt a se asigura ca dnele vor “avea grija” de copiii lor???? Doamna draga, pt mine fondul e mai important ca forma. Aici mi am spus un of, va asigur ca cunosc fb normele de punctuație, le corectez zilnic, doar ca aici eu nu am intrat pt a îmi demonstra erudiția, aceea mi am demonstrat o in cei 15 ani de examene pana la gradul I, atunci când public materiale în limbile predate, va asigur ca respect toate normele, ca altfel materialele nu ar fi acceptate, doar ca aici nu am intrat sa dovedesc nimic nimănui, și nu cred ca asta e scopul acestor comentarii. Însuși of ul denunțat de mine era discernământul, a face diferența între “fondul clasei umfllat pt cadouri” si banii necesari sa si facă elevii manuale. Asa cum cofetarul nu se duce acasă sa coacă prăjituri, nici cizmarul sa lipească papuci, și io îs sătulă de forma. Aici e vb de fond, dna draga, nu de forma. Degeaba profesional cineva e ireproșabil, dc nu e Om. Poate sa mi ceara cu câte norme de punctuație vrea ea o astfel de tupeista sa indes învățătoarea în numele ei cu cadouri, ca tot nu am niciun respect pt astfel de oameni. Și dc mi permiteți, când aveți păreri și apostrofati oamenii pt formele folosite, nu ar strica sa verificați și norma reala prezenta în dex totuși, și sa nu apostrofati doar după părerea dvs. personala. Felicitări pt preocupările pt forma, sper sa ajungeți sa apreciați și esenta din spatele formelor, sa nu limitati la evaluarea stricta a ambalajelor, eu asta ii învăț pe copii zi de zi, sa discearnă bunul simt de lipsa sa.

  8. Nu toți strângem, se poate fără fițe și fără pretenții, doar cu creier. Se exagerează cu pretențiile. Cine vrea fițe sa și I mute la scoli private. Nu tra sa plătim toți pt pretențiile unora!!!!

  9. Poate la tine sunt oameni cu creier și bun simt care nu te forțează. La fie-mea în clasa e o bogătașa președinte care forțează cu nerușinare cu presiuni, aluzii, jigniri pe toți. I se rupe ca x e femeie serviciu, șomer, are handicapat în grija etc, rate, crede ca dc ea își permite toți au obligația sa dea, sa nu se vadă ca e ea șpăgara. O nesimtita.

  10. AEC este un ong care si spune non profit, dar care in 2020 a avut un profit triplu fata de 2018.
    Un ong fara anjati, care nu vinde nimic, dar care face incasari din vanzarea lui nimic.
    Apoi, aec nu are legatura cu cșe, consiliul scolar al elevilor, care si au ales liber reprezentatii ci cu niste adulti plictisiti care vor sa faca revolutii manipuland niste minori. Verificati AEC firme constanta si gasiti toate respunsurile necesare care va vor co duce catre un singur nume: usr.

  11. Buna ziua!Ce nu inteleg unii este ca nimeni nu te forțează să dai bani iar acum ca se apropie 8Martie se face zarca asta.Fiti realiști!Poate ca lista aceea e din 2000?

  12. Invatamantul gratuit in Romania este o utopie. Daca asteptam ca primaria sa asigure markere, creta pt tabla, coli, dezinfectant, copiii vor scrie cu degetele la tabla si se vor sterge pe haine. Nu e legal fondul clasei si nu e normal, dar asta este realitatea si nu din vina profesorilor sau a parintilor. Si asa a fost dintotdeauna, nu e nimic surprinzator.

  13. De ce în judet? Dc acolo o fata a avut curaj sa denunțe sume forțate, înseamnă că doar acolo ele se solicita și trebe făcute verificări????? Eu sunt dascăl la liceu și am fost socata sa vad ce mizerii se întâmplă la primar: o mămică it-ista și rasarita, cu salar peste mia de euro sigur, pretinde tuturor celorlalți parinti bani pt amenajarea scolii cum a văzut x la nu știu ce scoala privata, cere 50 lei la orice eveniment școlar sau sărbătoare religioasa 50lei pt cadou la o singura doamna, învățătoarea ne cere la serbare arătându-ne cu degetul pe camera de filmat cine nu e de acord sa scoată pe loc din buzunar 50lei pt ca ea vrea sa zugrăvească class musai săptămâna viitoare!!!!!!!!!! Vi se pare normal????? Iar dc noi nu avem licee și ii rugam pe copii sa își xeroxeze un manual la liceu, suntem puși în aceeași oala cu acești lingăi care cumpără cadouri de 50lei × 22copii=1100 lei, de 9 ori pe an (15sept, 1 dec, 15 dec, 1 martie, 8 martie, paste, zi naștere dna, zi nume dna, încheiere an școlar)???????????? 9 luni de școală, 9 cadouri de 50lei sau 1100 total?????????? Dc nu e în constanta nu contează??????????

    1. Nu mai spune nimanui ca esti profesor! Salar? Pe bune? Si nu am inteles nimic din ceea ce ai scris. Nu respecti normele gramaticale, semnele de punctuatie pana intr-acolo incat nu intelege nimic omu’ citindu-te.

  14. Voi chiar aveti impresia ca astfel de lucruri sunt o raritate? In scoala mea, directiunea ne pune sa cumparam clanta la usa clasei, cea veche s-a rupt si am ramas blocati inauntru.
    Fondurile clasei sunt la ordinea zilei, hartia la toaleta este o raritate, usile de la toaleta nu se inchid, dardaim de frig prin clase si laboratoare de informatica, elevii aduna bani pentru cadouri la diriginti.
    Profesorii de romana ii pun pe elevi sa cumpere carti de la cercul de lectura, din banii parintilor, altfel elevii se aleg cu nota 4 si cu notele ce vor urma, mai mici cu vreo 2-3 puncte fata de realitate. Profesoara de chimie se razbuna pe clasele cu profil real, care nu au ales chimia ca optional, cea de fizica mai are putin si ii ia la bataie pe elevi.
    Daca cineva crede ca ce v-am povestit aici e dintr-o carte de basme, sa vina sa se convinga.

  15. Ar trebui ca profesorii in semn de protest sa refuze aceste cadouri otravite, inclusiv sa refuze invitațiile la banchete.

  16. Se fac toți că nu știu ,nu au auzit……toți inspectorii au ore la clasa ,sunt și părinți , primesc si dau atentii cu diferite ocazii …..1,8 martie,Crăciun,zile de naștere,zile onomastice,sfârșit de an școlar……etc.Se stie tot ,ca elevii au multe ore ,ca profesorii dupa orele de curs nu fac activitati pentru scoala,ca sunt pontati 40 de ore pe saptamăna în fals,ca fac meditatii dupa orele de curs,ca nu vin la scoala cand sunt activitate in vacanta,sau când vin nu fac nimic,ca sunt putini profesori care -și fac orele de curs corespunzator,ca inscriu copiii la concursuri cu taxe,ca vând reviste ,……..etc,dar toata lumea se face ca nu vede- minister,parinti ,elevi,sindicate,profesori…..asta este si va fi România educată.Invatamântul superior este la fel ,,plin de superficialitate,prostie,coruptie… etc și la fel toți se fac ca nu vad și că nu știu.

    1. Momentan comentezi fara sa fi implicat, muncesc mai mult de 40 ore pe saptamana, de multe ori in weekend.

      Iar partea cu strangerea de bani se trage de la PIB acordat educatiei.

  17. Elevii cand isi fac banchetul sa nu mai invite profesorii ca se interpreteaza. Sa trimita nota de plata si daca doreste cineva sa participe sa si plateasca partea. Astept si capturi cu banii de la banchet. Luati legatura cu absolventii din asociatia elevilor si poate dau declaratie.

  18. Ce nu înțeleg bătrânii sistemului, e că tinerii au început să-l zgâlțâne.
    Când noi vom prelua “puterea”, la cum am fost educați ultimele generații și mai ales cea curentă, nimeni nu va avea milă când vom începe să îi judecăm noi pe oligarhii actuali…
    Le vom tăia pensii, o să le confiscăm averi, nu vom ierta pe nimeni.

  19. Deja se exagerează cu cadourile, sigur profesorii liceului respectiv nu au impus asa ceva. Un cadou ori se da din suflet, ori nu. Aștept lista șpăgilor data de părinții acestor copii la medici, ca să fie transparenta totala. Se compara un cadou simbolic de 20 de lei cu o șpagă de 200 de euro pt o operație?

  20. Vai, ce se mai miră inspectoratul! Mizeria este supărătoare doar dacă ajunge în mass-media, altfel politruci care conduc (spre dezastru) învățământul românesc tac mâlc, fiind numiți tocmai pentru a proteja mafia. Rușine!

  21. Aceasta practica este peste tot in Romania!
    In Dambovita stiu multe cazuri concrete in care se practica la fel, sub diferite tertipuri, dar toti prefera sa taca pentru ca tot copii vor avea de suferit, nu profesorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Factori cheie care cresc performanța la Evaluarea Națională: curriculum bine structurat, metode de predare inovative și sprijin personalizat pentru fiecare elev / Daniela Oancea, directoarea Liceului Internațional King George: Promovăm atât performanțele academice, cât și abilitățile sociale și emoționale (P)

Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, din România, a avut loc în perioada 19-21 iunie şi a adus rezultate remarcabile pentru elevii din cadrul Liceului Internaţional King George,…
Vezi articolul

Datele pentru olimpiadele naționale de dezbateri pentru elevii de gimnaziu și liceu, stabilite printr-o erată la calendar de Ministerul Educației. Etapa națională pentru clasele V-VIII, între 7 și 13 mai, la Oradea

Datele pentru etapele naționale ale olimpiadelor de dezbateri pentru elevii de gimnaziu și de liceu au fost stabilite recent de Ministerul Educației (ME) printr-o erată la calendarul inițial al olimpiadelor…
Vezi articolul

Certificări ECDL cu premii și cel puțin alte trei beneficii pentru elevii care se înscriu și își atestă competențele digitale până pe 15 decembrie. Educația digitală – o necesitate, nu o opțiune (P)

ECDL Romania încurajează toate școlile, elevii și profesorii să participe activ la această revoluție digitală în educație. Cu ECDL/ICDL, toți cei implicați în procesul educațional pot să își construiască un…
Vezi articolul

Noile-planuri cadru sunt în analiză și procesul este „foarte amplu” pentru că „ții legătura cu experții din domeniu, profesori, vorbești și cu ONG-urile, cu universitarul” – secretarul de stat din Ministerul Educației Bogdan Cristescu

Noile-planuri cadru despre care ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni seară că sunt în stadiul analizelor de impact sunt la finalul procesului de elaborare, unul „foarte amplu”, pentru că…
Vezi articolul