Un strat de rocă topită, descoperit de oamenii de știință la mare adâncime în interiorul planetei Marte. Au fost analizate noi date din misiunea modulului InSight al NASA

193 de vizualizări
Foto: mars.nasa.gov/resources
Undele seismice generate de un impact cu un meteorit produs de cealaltă parte a planetei Marte faţă de locul unde se află modulul de asolizare NASA InSight au oferit noi indicii cu privire la interiorul Planetei Roşii, făcându-i pe oamenii de ştiinţă să-şi reevalueze cunoştinţele despre această planetă, transmite Reuters, conform Agerpres.

Noile date seismice indică prezenţa unui strat necunoscut până acum de rocă topită ce învăluie un nucleu metalic lichid care este mai mic dar şi mai dens decât s-a crezut iniţial.

Undele generate de seisme, inclusiv cele produse de impactul cu meteoriţi, prezintă variaţii de viteză şi formă atunci când străbat diferitele straturi de materiale din interiorul planetei. Datele colectate de seismograful modulului InSight le-au permis oamenilor de ştiinţă să studieze structura internă a planetei Marte.

Impactul cu un meteorit produs în regiunea marţiană denumită Tempe Terra la 18 septembrie 2021 a declanşat un seism de magnitudine 4,2 şi a lăsat în urma sa un crater cu diametrul de aproximativ 130 de metri. Acest impact s-a produs de cealaltă parte a planetei faţă de poziţia modulului InSight, în regiunea Elysium Planitia, conform sursei citate.

“Importanţa faptului că acest impact s-a produs de cealaltă parte a planetei este că undele seismice rezultate au traversat adâncurile planetei, inclusiv nucleul acesteia (până au fost înregistrate de seismograf). Înainte de acest impact, nu dispuneam de date cu privire la unde seismice care au trecut prin nucleu. Am observat doar reflecţii din partea superioară a nucleului”, a comentat planetologul Amir Khan de la ETH Zurich (Elveţia), coordonatorul uneia dintre cele două noi lucrări ştiinţifice cu privire la aceste date ce au fost publicate de jurnalul Nature.

Comportamentul acestor unde arată că ne lipsea ceva din evaluările anterioare ale structurii interiorului planetei Marte – şi anume existenţa unui strat de silicat topit cu grosimea de aproximativ 150 de kilometri, ce înconjoară nucleul. Acest strat se află în partea inferioară a mantalei planetei Marte.

Cercetătorii au recalculat cu această ocazie şi dimensiunea nucleului, ajungând la concluzia că diametrul acestuia măsoară aproximativ 3.350 km şi are un volum cu aproximativ 30% mai mic decât se credea.

Cercetătorii sunt de părere că mantaua – un strat de rocă aflat între crusta şi nucleul planetei – coboară până la adâncimea de 1.700 km faţă de crustă. Unul dintre cele două studii, publicate miercuri arată că acest strat este complet topit, în timp ce celălalt susţine că nu ar fi complet topit, partea sa superioară fiind doar parţial topită.

Acest strat, fie că este complet sau doar parţial topit, este în esenţă format din silicaţi (minerale din care se formează rocile) care sunt bogaţi în fier şi în elemente radioactive care degajă căldură prin comparaţie cu mantaua solidă de deasupra sa”, conform lui Henri Samuel, planetolog în cadrul organizaţiei franceze de cercetare CNRS şi care lucrează la Institutul de Fizică a Pământului din Paris. Samuel este coordonatorul celui de-al doilea studiu, transmite Agerpres.

Nucleul marţian este format în cea mai mare parte din fier şi nichel, dar conţine şi elemente mai uşoare, precum sulf, oxigen, carbon şi hidrogen. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste elemente mai uşoare reprezintă aproximativ 9-15% din compoziţia nucleului după greutate – mai puţin decât a fost estimat anterior.

“Această proporţie de elemente uşoare nu este mult diferită de cea din nucleul terestru, unde se estimează că ar fi de 10%”, conform lui Khan.

Marte, cea de-a patra planetă de la Soare, are un diametru de aproximativ 6.791 km, în timp ce diametrul Pământului este de aproximativ 12.755 km. De asemenea, Pământul este aproape 7 ori mai mare ca volum total.

NASA a încheiat misiunea modulului InSight în 2022, după 4 ani de activitate la suprafaţa lui Marte.

“Am învăţat foarte multe despre Marte prin studierea datelor seismice unice furnizate de misiunea InSight”, a declarat Henri Samuel. “Planetele sunt sisteme bogate şi complexe unde coexistă numeroase tipuri de procese diferite ce acţionează la diferite scale spaţiale şi temporale, iar din acest punct de vedere Marte nu este o excepţie”, a mai precizat el, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Nu avem cunoştinţă de probleme structurale la clădirea internatului din Odorhei / Deca: Expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari sau care o administrează

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial luni, afirmă că nu are cunoştinţă ca imobilul să fi avut…
Vezi articolul
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

Bursele elevilor: Școlile vor avea bugete pentru burse și vor stabili propriile politici în acordarea lor până la un prag stabilit de lege, potrivit propunerii din Legea Educației Naționale din Învățământul Preuniversitar

Ministrul Educației a prezentat astăzi într-o conferință de presă modificările aduse Legii Educației Naționale. Printre acestea se reglementează acordarea unor burse pentru elevi, iar școala va avea un buget și…
Vezi articolul

Politehnica București și Universitatea din Pitești au semnat contractul de fuziune. Discuții cu încă cinci instituții de învățământ superior, din București și din țară, pentru aderarea la noua universitate, care urmează să fie stabilită prin lege

Peste 40.000 de studenți și circa 3.600 de angajați, dintre care aproape 2.000 de cadre didactice ar urma să aibă, pe baza datelor actuale, viitoarea Universitate Națională de Știință și…
Vezi articolul

Peste 80 de posturi noi în inspectoratele școlare, pentru „persoane cu competențe digitale avansate” care să gestioneze baze de date, să monitorizeze reforme PNRR și să pregătească standardizarea examenelor din 2027 – proiect de Hotărâre de Guvern

Inspectoratele școlare județene (ISJ) și cel al Municipiului București (ISMB) vor primi peste 80 de posturi noi pentru „persoane cu competențe digitale avansate” care ar urma să gestioneze baze cu…
Vezi articolul