Îndemnizația lunară brută a unui șofer din Ministerul Educației a fost, în martie 2023, de peste 5.000 de lei pe lună, conform situației veniturilor salariale din instituție, publicată recent. În ultimul an de zile, șoferul respectiv a avut o majorare salarială de 760 de lei, conform grilelor publicate, reprezentând o creștere de 17,5% față de îndemnizația primită în luna martie 2022. Suma la care a ajuns șoferul este cât cea pe care un profesor aflat la apogeul carierei sale o primește în acest moment, conform Legii 153/2017.
Concret, șoferul de pe grila Ministerului Educației câștigă o îndemnizație lunară de 5.090 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 410 de lei, în total 5.500 de lei pe lună. Pentru postul de șofer sunt necesare studii medii, adică liceul.
Un profesor cu studii superioare de lungă durată și gradul I didactic, cu o vechime de peste 25 de ani, are un salariu brut lunar de 5.517 lei, iar cel al unui profesor cu vechime de 20-25 de ani este de 5.101 lei pe lună, în martie 2023, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.
Documentul cu veniturile salariale de la Ministerul Educației în luna martie 2023:
Edupedu.ro a semnalat situația șoferului care câștigă cât un profesor la nivelul maxim al carierei încă din 2020.
Monica Anisie, ministră a Educației la acea vreme, a reacționat pe Facebook și a scris că „s-a constat că un șofer (n. red. din minister) are salariul brut la nivelul unui profesor”. Anisie spunea că „Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație” și „să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”. Cu toate că Anisie vorbea despre „ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”, lucrurile au rămas neschimbate.
Actuala ministră a Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că salariile profesorilor ar trebui să crească cu 60% dacă vor fi luate în considerare de Ministerul Muncii grilele trimise de Ministerul Educației pentru viitoarea lege a salarizării unitare.
Aceasta a eliminat din proiectele legilor educației alineatul care prevedea salarizarea profesorilor debutanți la nivelul salariului mediu pe economie.
Amintim că sindicatele sunt în plin proces de adunare de semnături pentru declanșarea unei greve generale în sistemul de educație pe 22 mai, printre revendicări fiind și majorarea salariilor cu 60%.
Foto: 11434380 © Ssuaphoto și 27300880 © Gualtiero Boffi / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
37 comments
Bună ziua.Am citit aproape toate comentariile,sunt unu dintre acei blamați șoferi.Am 200 de copii pe care i-i transport zilnic,și vă întreb pe toți care comentați ,ce salariu credeți că mi se cuvine? Program de lucru 6,30-16,15.Este un caz singular,cel care a fost prezentat,in rest toți ceilalți din tara,suntem încadrați cu salariu minim pe economie,fara sporuri,fara ore suplimentare plătite.Cred că ar trebui sa reflectăm,și să ne informam mai mult ,înainte de a arunca cu pietre într-o anumită categorie de oameni,fie ei șoferi ,îngrijitori ,gunoieri,zidari,sau alții,care nu au studii superioare.
Terminați cu,, de ce nu te ai făcut șofer sau profesor,,
M-AM FĂCUT CE AM VRUT EU SA MA FAC
Doamna ministru de ce asistenta medicala cu școala postliceala de la creșe are încadrare mai mare decât un administrator cu studii superioare economice și nu face mai nimic?
Ati primit acest personal de umplutura în sistem și i-ați încadrat ca pe marii specialisti si ele nu fac nimic și nu știu nimic sa facă. Sunt niște doamne care tolanesc scaunele ca nu au cu ce își umple timpul, fitze ca ele sunt asistente, brr, turnatoare ca asa au fost învățate ca să supraviețuiască și în rest NU FAC NIMIC.
VA MAI BATEȚI MULT JOC DE NOI? Și fostele îngrijitoare de creșe fără studii continuați sa le plătiți regește, plus concedii de odihna peste măsură de mari.
SĂ inteleg ca în acest minister doar puturosii primesc salarii mari?
LA munca cand ii puneți pt banii nemeritati???
Oe bune?! Spor de conditii vatamatoare?!
Sa câștige și sa-i dea Dumnezeu sănătate!Dar noi de ce nu avem un asa salariu la debutanți măcar?Eu zic că un debutant face ,cel puțin,cât un șofer,nu?
parlamentari penibili care au grija numai de salariile lor și ale apropiaților,dar cersesc si așteaptă voturi la alegeri
fraților, de ceva timp tot citesc articole despre salariile unuia și altuia, fie că este vorba dprofesori sau din afara învățământului și mă întreb de o chestie. logica in Romania este că doar cei cu școala merita salarii bune, sa se descurce, să aibă ce pune pe masa, plati cheltuieli? restul doar sa trambaluiasca munci grele pe bani de puțin? salarul acestui om ar trebui sa fie cel mai mic al unei femei de serviciu din Romania, avem preturi de Occident la absolut orice și venituri de bacșiș. și nu e destul că suntem de batjocură in propria țară , mai ne luam unu pe altul la bani mărunți, de ce avem salarii. probabil că unii trebuie să primească salarii, gen profesorii și medicii, și restul ar trebui să plătească salarii angajaților, după logica unora, a ajuns privilegiu sa ai ce pune pe masa și să ai un salariu din care îți poți permite sa să locuiești în casă, fie a ta cu rate, fie chirie.
ia analizați și asta și lăsați că e șofer sau profesor, a te descurca daca lucrezi nu ar trebui sa fie un privilegiu!
Nu mi se pare relevant, sunt taximetriști care câștigă mult mai mult decât șoferul prezentat, dar muncesc, venitul e pentru munca lor, posturile din administrație (ca si munca) sunt supraevaluate, joburi de fițe
Anisie!?! De ce nu Năstase,. sau Dragnea, sau Dăncilă, sau Mazăre… și lista e nesfârșită. Dacă stăm și ne uităm minunați în gurile unor astfel de personaje care au distrus tot ce ar fi trebuit să îngrijească, atunci nu mai avem nicio șansă…. dimpotrivă, ne merităm soarta cu vârf și îndesat, ba chiar mai mult, să fim sclavii acestor pramatii și golani încă 1000 de ani.
Hai, la galere și cules bumbacul.
cate ore are profesorul pe săptămână ?
cate zile libere are într-un an?
dati salariul unui profesor în funcție de vechime dar raportat la un program de 40 ore și completați cu zilele libere datorita vacanțelor.
Nu incurca predatul cu cat munceste un profesor pe saptamana, de cele mai multe ori si in weekend.
Soferul conduce constant 40 de ore pe saptamana sau asteapta pana merge undeva cu masina?
Pentru a sta linistit, un profesor munceste mai mult de 40 de ore pe saptamana, iar concediu avem 60 de zile pe an.
da in vacanta parlamentara , soferul ce face , ii plimba pe parlamentari pe la scolile de vara de pe litoral ?
Trăiască prietenia între șefii sindicatelor din învățământ și politicienii care veghează neobosit la propria lor bunăstare !
Veșnică recunoștință tova-rușilor Hăncescu și Nistor pentru punerea învățământului acolo unde … este !
Salariul domnului șofer, este de atât, la gradația 0, adică fără vechime! Salariul unui contabil cu studii superioare, post unic deci cu atribuții de contabil sef, este 5.412 lei la gradația maximă!Eu fac doar o comparație, nu consider că are un salariu fabulos! In schimb, propun să se pornească de la acest venit al domnului șofer și să se adauge studii și diverse sporuri! Ce bine ar fi! Dar nu se poate !!!! Nu sunt bani la buget, decât pentru șefi! Doar ei împart, nu i așa???
Semnalez o altă anomalie: director de scoala are un salariu de incadrare mai mic decât un profesor cu aceeasi calificare, insemnand studii superioare de lunga durata, grad I, transa de vechime 25-30 de ani. Diferenta intre profesor si director este de 370lei, la salariul de incadrare, astfel incat, directorul ajunge sa aiba un salariu net MAI MIC decat profesorul cu aproximativ 900 lei net, pentru ca nu are nicio indemnizatie suplimentara, in schimb profesorul primeste 10% pt dirigentie. Sunt sute de cazuri!
😂😂😂😂
ei au ales să fie directori.
sau partidul???
Posturi ocupate prin concurs. Nu vorbim de directori cu delegatie, desi salariul este acelasi, indiferent de modalitatea de ocupare a functiei.
a fost sarcina de partid 😇. n a avut de ales
Zău!? M-me Deca, vei mai arunca “praf în ochi” profesorilor și celorlalți angajați din instituțiile școlare cu: “Eu am trimis grilele, dar dacă Ministerul Muncii a respins, eu ce pot face!?” Răspunde unul mucalit: “Demisia, nene!”…
Tampita aia de ministra, care habar n are cu ce se mănâncă educatia, ar vrea sa mărească cu 60% salariile debutanților? Nici daca le ar dubla, nu ar fi suficient la cat au crescut ta joc guvernul asta de ratele, mancarea, utilitatile, etc.Nimeni nu si mai dorește sa lucreze in învățământ, iar cei care inca suntem, ne gândim f serios sa ne căutăm joburi mult mai bine plătite pentru pregătirea noastră profesionala…Sa si bata joc guvernul asta de prădători de cine vrea !👎👎👎👎👎👎👎👎E mai bine in orice domeniu, decât in învățământ…
Este strigator la cer, ca si in sănătate, unde o asistentă cu studii medii, ajunge la un salariu net cu tot cu sporuri de 7500-8000 de lei lunar, un brancardier cu 8 clase, 6000 lei, iar un profesor cu studii superioare de lunga durata, gr I si peste 25 de ani in învățământ , abia ajunge la 4000 …GREVA GENERALĂ! Nu mai putem trăi cu salariile din învățământ…Sa vină gloabele din guvern să predea elevilor pe rusinea asta de salarii! Dau ajutoare cu nemiluita, doar, doar lenesii societatii ii vor vota la alegeri…Prostii tarii! Oamenii, oricum vor vota cu cine considera ei, nu cum vor guvernantii repetenți…Ne vom da demisia pe capete, deoarece ne a ajuns cuțitul grav la os…Nu avem cu ce ne plati facturile si ratele, nu mai zic restul…👎👎👎👎👎👎👎👎
Asa este, exemplele pot continua, știu un buldozerele care primește 12000 lei pe luna.
profesorii chiar merita salarii mai mari pt munca pe care o fac si studiile pe care le au in spate.
Sa nu mai vorbim despre cat stres si munca depun sa ii invete carte pe copii.
Daca au ajuns toti labagiii de mesteri pe santier cu 4 clase si care nici meseria aia nu o stiu,f sa aiba salariu de 5000ron in mana, despre ce mai vorbim in tara asta?
Asta e Romania educata pe care ne-a promis-o Johanis?
Asa ceva, doar in România este posibil… Ferească Dumnezeu!👎👎👎👎👎👎👎👎Asta e cea mai rușinoasă anomalie din sistemul bugetar…Oare, idiotii din Ministerul educației nu vad asta? ca a ajuns un sofer cu 10 clase sa câștige cu aproape 10 milioane mai mult decât un profesor cu studii superioare, gradul I si peste 25 de ani vechime la catedra? Trebuie neapărat sa intram in grevă generală…Nu mai putem accepta atata bataie de joc din partea unui guvern de handicapati…👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mariane!..Angajeaza-te șofer și nu mai plânge ca babă la priveghi!… Câte ore muncești într-o lună?😂 Câte zile vii la serviciu când au elevii vacante?..Ciocul mic!
nu avem toti cunostiimtele necesare sa ne angajam soferi sau femei de servici. inca urmarim … titularizare20** sa ne angajam. soferii nu cred ca dau titularizare. ci doar au … pe cineva…. care le livreaza posturile!
trăim în țara în care șoferii și persoane de prin diverse birouri au sporuri de condiții vătămătoare mai mari decât pompierii.
Este adevarat ca salariul de baza al unui profesor este mic, dar un adevarat reporter nu analizeaza mere cu pere.
Eronat ati analizat unu sofer gradatia 5 cu un profesor cu vechime peste 25 de ani care in lege este la gradatia 0
1. Daca soferul ar avea doctorat ar primi si spor de doctorat cu toate ca un job de sofer nu cere doctrat?
2. Se plateste regeste prostia si incompetenta.
3. Din indemnizatia aia de doctorat inteleg ca cei care si-au cumparat doctoratul cu bani grei nu-si vor recupera investitia, eventual doar masa de pe la o prezentare.
4. Somitatile lor M, SS si SSS nu primesc si ei un spor de doctorat? Ei nu-si recupereaza masa, pateurile si sucul?
Nu vreau sa apar vreun sofer, insa: confundati salariul brut cu salariul DE INCADRARE (cel existent in grilele L 153/2017). La acel salariu de incadrare se adauga, eventual, unul sau mai multe sporuri (dirigentie, gradatie de merit, indemnizatie de conducere, spor de simultan, indemnizatie de hrana, neuropsihic, ore suplimentare) si abia apoi se ajunge la salariul BRUT. Asadar e mai putin probabil, desi exista posibilitatea, ca salariul DE INCADRARE al unui profesor (cel din grile) sa fie acelasi cu cel BRUT.
Cat despre soferii ministerului si pasagerii lor, ce mai e de spus? Viata grea…
Cred ca in 5-10 ani vor ajunge șoferii să le predea elevilor. O sa vedeți ce mult o sa scadă nivelul după ce generația 55-65 ani se va pensiona.
peste ceva timp vor avea șoferi la catedră 😂
Am 25 de ani vechime, consider ca imi fac datoria din moment ce, an de an, trec printr un examen national, si elevii au rezultate foarte bune . Salariul meu este de 3900 , nu cat se spune mai sus. Si am gradul I .
Privim la salariul NOSTRU, nu al altora!
“Nu judeca pe nimeni, pana nu vei fi mers de doua ori, pana la luna si inapoi, in pantofii sai.” – Proverb indian
Problema nu este cat castiga un sofer la ministerul Educatiei, problema este cat castiga un profesor. Profesorii au un salariu de mizerie.
Nu mi-e rușine nici cu cel al îngrijitorilor. Câștigă la fel că mine. Ce atâta muncit din creieri și stres cu hârtii, părinți neliniștiți și copii indaratnici? La același salariu, singura problemă mi-ar face-o mătura!
E rușinos întradevăr…mai ales că sunt multi profesori tineri,care au permis de conducere chiar de profesioniști,însă că dascăli,la început de carieră nu s-ar mai mult de 3500 lei…
De ce exista acest job in minister?