Nano-satelitul RADCUBE, dezvoltat în Ungaria, a fost lansat cu succes în zorii zilei de marţi (ora Ungariei) din localitatea Kourou (Guyana Franceză), de la Centrul Spaţial Guyanez, a declarat, marţi, astronomul László Kiss, într-o emisiune a postului public de televiziune M1 din Ungaria, citată de Rador.
„2021 va fi un an de succes pentru cercetarea spaţială ungară”, a afirmat astronomul László Kiss, adăugând că un nou nano-satelit a fost lansat marţi dimineaţă în spaţiu, acesta fiind construit în atelierul firmei C3S KFT din Budapesta.
Platforma este dezvoltată în Ungaria, sarcina nano-satelitului este un instrument ştiinţific dezvoltat la Centrul de Cercetare Energetică din cadrul Reţelei de Cercetare „Eötvös Loránd” (ELKH) şi va fi folosit pentru a studia radiaţiile cosmice din jurul Pământului.
Satelitul a fost dezvoltat timp de 5 ani şi va fi amplasat pe orbita finală în cursul serii, a mai adăugat cercetătorul. László Kiss a vorbit şi despre faptul că, împreună cu acest instrument spaţial, trei nano-sateliţi de provenienţă ungară orbitează deja în spaţiu.